Răceală, Gripă sau Pneumonie?

Răceală, Gripă sau Pneumonie?

gripa1Suntem în plin sezon rece, dar și mai important, așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani ne confruntăm cu variații relativ bruște de temperatură de la o săptămână la alta, uneori chiar de la o zi la alta.

Mecanismul de termoreglare corporală funcționează corect atunci când modificările termice sunt graduale, variațiile bruște determină organismul să întâmpine dificultăți de adaptare.

Consecințele se răsfrâng asupra sistemului imunitar și, în particular asupra aparatului respirator (căi respiratorii inferioare și mai ales asupra căilor respiratorii superioare).

Sensibilizarea lor le face o pradă ușoară pentru patogeni  și prin urmare apar: dureri de gât, nas înfundat, febră, răceli…

Cum se manifestă RĂCEALA?

Simptome relativ ușoare:  tuse și durere în gât, nas înfundat/secreții nazale și strănut, lăcrimare oculară, uneori dureri musculare și durere de cap, afebrilitate, subfebrilitate sau febră ușoară, stare generală modificată (stare de rău).

Cum se manifestă GRIPA?

Simptome mult mai severe: oboseală accentuată cu dureri musculare și/sau osoase, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, febră mare, frisoane, transpirații, strănut, tuse și secreții nazale.

Cum se manifestă PNEUMONIA?

Oboseală accentuată, tuse cu expectorație sau chiar sânge, senzație de lipsă de aer, dureri toracice agravate de inspir sau tuse, febră mare cu transpirații, dureri de cap.

Cum ne protejăm?

– Evitați aglomerările urbane și contactul cu persoanele bolnave;
– Hidratați-vă / odihniți-vă / mâncați sănătos / renunțați la vicii: tutun, alcool;
– Vaccinați-vă  (întrebați medicul dacă sunteți eligibil pentru vaccinare (ex: vaccinarea antigripală – cea mai eficientă metodă de prevenție împotriva gripei).

Cum îi protejăm pe cei din jurul nostru?

– Acoperiți-vă gura când strănutați sau tușiți;
– Spălați-vă pe mâini regulat, cu apă și săpun;
– Utilizați servețele de unică folosință, aruncați imediat servețelele utilizate;
– Folosiți măști medicale dacă sunteți bolnav;
– Aerisiți încăperile, nu supraîncălziți camerele;
– Evitați contactul cu alte persoane cât timp sunteți bolnav.

IMPORTANT!!!

ADRESAȚI-VĂ MEDICULUI dacă aveți febră mare care nu scade, dacă simptomele de răceală nu s-au îmbunătătit după  7-10 zile, dacă apar dificultăți  în respirație/ dureri în piept/tuse cu expectorație galben- verzuie sau cu sânge.

NU UTILIZAȚI ANTIBIOTICE fară consultul/recomandarea medicului!

Un articol de dr. Felicia Cojocaru, Medic Specialist Pneumologie. Solicită o programare la 031-9443 sau completează formularul de programări și te sunăm noi!

Surse de informare:
www.cdc.gov
http://flunewseurope.org/
https://ecdc.europa.eu
https://www.who.int/influenza/en/

PROGRAMARE ONLINE