Peeling chimic = procedură dermatologică prin care se produce exfolierea epidermului, cu ajutorul unor soluții acide. Efectul final este de întinerirea facială, reducerea ridurilor și liniilor fine, estomparea cicatricilor post-acnee și petelor, dar și ameliorarea leziunilor active de acnee.
În funcție de necesitățile pacientilor, peeling-ul se poate efectua cu mai multe tipuri de substanțe și poate ajunge la profunzimi diferite, în funcție de efectul pe care ne dorim să îl obținem.
După profunzimea la care ajunge soluția acidă, peeling poate fi superficial, mediu sau profund. De obicei, procedura inițială este un peeling superficial, pentru ca apoi să se continue cu unul mediu și în cazuri foarte rare, chiar și cu unul profund. Profunzimea unui peeling este dată de numărul de straturi de acid aplicate la nivelul pielii, dar și de agentul utilizat.
Peeling-ul este utilizat cel mai frecvent pentru probleme dermatologice precum: riduri și linii fine (inclusiv cele din jurul ochilor și gurii), hiperpigmentări (melasma, dar și pistrui și pete post-inflamatorii), acnee, cicatrici.
Despre Peeling Chimic. Intrebările cele mai frecvente
Cărui tip de pacienți i se adresează această procedură de Peeling chimic?
Peeling-ul chimic este potrivit pentru toate tipurile de pacienți, în special adolescenți cu acnee, persoane trecute de 30 de ani, la care încep să fie evidente semnele înaintării în vârstă, dar și mămici care au rămas cu pete pigmentare în urma sarcinii.
Deși nu ar trebui efectuate peeling-uri înainte de vârsta de 16-17 ani, nu avem și o limită superioară de vârstă, această procedură putând fi efectuată oricând, chiar și în absența unor probleme evidente, fiind ideală pentru prevenirea semnelor de îmbătrânire și pentru regenerarea cutanată.
Ce tip de ten este potrivit pentru Peeling chimic?
Orice tip de ten poate beneficia de această procedură, atăt timp căt se alege corect profunzimea peeling-ului și tipul de acid utilizat.
Pentru tenul sensibil, se utilizează de obicei peeling-uri superficiale, ce utilizează acizi mai blânzi, în concentrații nu foarte crescute. Ideali pentru acest timp de ten sunt alphahidroxoacizii, precum acidul glicolic.
Acest peeling este ideal pentru ridurile fine, petelor pigmentare și cicatricilor minore de acnee.
Rezultatul peeling-ului superficial este reprezentat de sinteza de fibre noi de elastină și colagen. Recuperarea este de scurtă durată, exfolierea nu este intensă, iar pacientul poate să își reia activitatea zilnică imediat după procedură.
Pentru tenul matur sau cu cicatrici post-acnee adânci și pete pigmentare semnificative, se optează de obicei pentru un peeling mediu, care poate fi obținut cu ajutorul acizilor din fructe.
După un astfel de peeling, perioada de recuperare este de 6-7 zile, timp în care se produce descuamarea semnificativă a pielii, rămânând în urmă o piele fină, complet reînnoită.
Pacienții pot resimți o senzație de arsură, ușoare înțepături, roșeață semnificativă, simptome ce persistă aproximativ 48 de ore, pentru ca apoi să înceapă procesul de descuamare.
Rezultatele unui astfel de peeling se mențin pe o perioadă de timp mai lungă decât în cazul peeling-ului superficial, fiind în același timp și mult mai evidente.
Pe toată perioada celor 6 zile de recuperare, se evită cu strictețe expunerea la soare, nici măcar pentru o perioadă scurtă, se practică fotoprotecția cu SPF50 și se aplică local crème și emulsii reparatoare, pentru a grăbi regenerarea pielii.
Pentru tenul mult îmbătrânit, ce poartă o puternică marcă a expunerii la soare sau prezintă semne și cicatrici post-acnee mult accentuate, se poate opta pentru un peeling profund. Acest tip de peeling este ideal și pentru ridurile foarte accentuate din jurul ochilor sau gurii, iar efectuat pe toată fața, determină un efect de lifting comparativ cu lifting-ul chirurgical.
Pentru efectuarea acestui tip de lifting se utilizează Fenolul, iar în cazul în care se dorește lifting al întregii fețe, pacienta/pacientul trebuie sedat complet. Perioada recuperatorie este una de lungă durată, cu multiple riscuri și posibile complicații, motiv pentru care un peeling profund se utilizează de aproximativ 2 ori pe tot parcursul vieții și la intervale foarte lungi de timp, chiar de zeci de ani.
Contraindicații
Nu se recomanda efectuarea peelingurilor chimice în urmatoarele situații:
– la paciente gravide sau care alăptează
– la paciente alergice sau sensibile la oricare dintre substanțele conținute de peeling
– boli sistemice decompensate (în special lupus sau alte afecțiuni ce implică fotosensibilitate)
– paciente care prezintă leziuni active pe zonele ce urmează a fi tratate
– paciente cu pielea închisă la culoare (în această categorie intră pacientele cu fototip IV-V nativ sau cu piele foarte bronzată în urma expunerii la soare)
– paciente care urmează tratament cu medicamente fotosensibilizante (doxiciclina, ciprofloxacina, levofloxacina)
– sezonul însorit
Conditii particulare:
– pacientele care au istoric de infecție herpetică pe zona ce urmează a fi tratată, vor efectua profilaxia infecției înainte de peeling
– medicația anticoagulantă va fi întreruptă cu o zi înainte de procedură
– orice tratament pe care pacientul îl urmează va fi discutat împreună cu medicul curant
– orice problemă de sănătate a pacientului poate reprezenta o contraindicație pentru efectuarea peeling-ului, motiv pentru care pacientul trebuie să menționeze toate afecțiunile de care suferă și toate tratamentele pe care le urmează.
Mai jos, aveți descrise 2 tipuri de peeling chimic:
Retinol și Hexylresorcinol Peel
Este un exfoliant puternic, fiind eficient în semnele avansate ale îmbătrânirii. Retinolul ajută la sporirea activității celulare și reținerea apei la nivelul pielii, proces benefic pentru repararea în profunzime și restructurare. Hexylresorcinol-ul este o substanță extrasă din secară, cu puternic efect depigmentant. Acesta este de 4 ori mai eficient în inhibarea tirozinazei, comparativ cu hidrochinona. În plus, acest peeling conține acid glicolic, fitic și lactic, ce asigură o regenerare accentuată a pielii.
Peeling-ul se recomandă pentru pete pigmentare, îmbătrânire cutanată, melasmă și cicatrici post-acnee. Pentru rezultate optime se recomandă 3-4 ședințe la distanță de aproximativ o lună. Nu este recomandat pentru pielea sensibilă.
Beneficii si rezultate:
- Efect anti-îmbătrânire
- Regenerare în profunzime
- Lupta împotriva hiperpigmentării
- Crește fermitatea pielii
- Îmbunățește densitatea pielii
- Netezește cicatricile și porii dilatați
Zinc and Peptides Peel
Este un peeling ideal pentru pielea cu acnee, exfoliind, iluminând și reparând leziunile specifice. Zincul reglează producția de sebum, are efect antioxidant și, împreună cu vitamina A, vindecă și regenerează pielea. Vindecarea pielii este accelerată prin adăugarea unui complex de peptide reprezentat de Palmitoyl Tetrapeptide-5, pantenol, hialuronat de sodiu și Dunaliella Salina, un extract de algă cu proprietăți antioxidante. Acidul glicolic, fitic și lactic exfoliază și luminează pielea.
Nu se recomandă pentru tenul sensibil.
Se recomandă pacienților cu acnee, dar și pacienților cu pete pigmentare.
Pentru rezultate optime, se recomandă 4-6 ședințe, la interval de aproximativ o lună.
Beneficii și rezultate:
- Ține sub control tenul cu acnee și tenul gras
- Efect iluminator și anti-îmbătrânire
- Netezește pielea
- Vindecă și repară tenul
- Reduce retenția de hiperkeratoză
În cadrul Centrului Medical MEMORMED puteți beneficia de cele 2 tipuri de peeling chimic, descrise mai sus, potrivite pentru ten acneic, dar și pentru ten cu semne ale înaintării în vârstă (Retinol și Hexylresorcinol Peel și Zinc and Peptides Peel).
Un articol de dr. Bianca-Adela Dica Iancu, Medic Specialist Dermato-Venerologie. Competențe în dermatoscopie, dermato-cosmetică medicală.
Solicită o programare la 031-9443 sau completează formularul de programări și te sunăm noi!
Alte informații despre Peeling chimic găsiți aici