Neurologie

neurologieNeurologia este o specialitate medicală care se ocupă cu identificarea și tratarea bolilor sistemului nervos central (creier și maduva spinării), a sistemului nervos periferic, cât și a celor musculare.

Există o gamă foarte largă de afecțiuni neurologice în practica curentă. Câteva exemple de boli cunoscute din domeniul neurologiei sunt: migrena, cefaleile, boala Parkinson, scleroza multiplă, vertijul, durerea de spate, tulburările de somn și cele de memorie, nevralgia de trigemen, demențe, boala Alzheimer, accidente vasculare, epilepsie, boli musculare (exemplu: miastenia gravis), meningite, coree Hungtington, boala Wilson, scleroza laterală amiotrofica etc.

În termeni practici, pacienții se pot adresa unui medic neurolog dacă prezintă, spre exemplu: durere de cap, asimetrie facială, furnicături sau amorțeală ale feței, mâinilor sau picioarelor, imposibilitatea de a mișca un membru la comandă, dureri de spate, tulburare în articularea cuvintelor sau imposibilitatea de a se exprima, mișcări bizare involuntare a unei parți a corpului, dezechilibru, lipsa de coordonare și/sau vertij la mers sau la efectuarea anumitor mișcări, pierderea stării de conștiență, tremor al unei părți a corpului, dificultate în urcatul scărilor, pieptănat, deschiderea ochilor, imagini dublate, tulburări de memorie, tulburări de vedere (mai ales într-o singură parte a câmpului vizual) etc.

Un consult neurologic include: anamneza (conversația avută cu pacientul despre bolile și simptomele sale), evaluarea tratamentelor administrate până în prezent, evaluarea investigațiilor efectuate de către pacient până la momentul consultului, examenul neurologic complet, axat pe problema de bază, în care se vor testa: statusul psihic al pacientului, semnele de iritație meningeală, câmpul vizual, nervii cranieni (exemplu: oculomotricitatetea, pupilele, simetria facială), forța musculară, funcția de coordonare, sensibilitatea, reflexele osteo-tendinoase și reflexele patologice specifice fiecarei boli, funcțiile corticale. Astfel, medicul neurolog, se poate orienta dacă simptomele bolnavului, coroborate cu investigațiile, se încadrează într-o boală neurologică sau nu. În consecință, el poate recomanda investigațiile paraclinice necesare sau consulturi de altă specialitate pentru a se putea stabili un diagnostic cât mai corect și, astfel, o atitudine terapeutică potrivită.

Oferim și servicii GRATUITE prin decontare CAS dacă vă prezentați cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau specialist atât pentru adulți cât și pentru copii.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save