Neurologie

neurologieNeurologia este o specialitate medicala care se ocupa cu identificarea si tratarea bolilor sistemului nervos central (creier si maduva spinarii), a sistemului nervos periferic, cat si a celor musculare.

Exista o gama foarte larga de afectiuni neurologice in practica curenta. Cateva exemple de boli cunoscute din domeniul neurologiei sunt: migrena, cefaleile, boala Parkinson, scleroza multipla, vertijul, durerea de spate, tulburarile de somn si cele de memorie, nevralgia de trigemen, demente, boala Alzheimer, accidente vasculare, epilepsie, boli musculare (exemplu: miastenia gravis), meningite, coree Hungtington, boala Wilson, scleroza laterala amiotrofica, etc.

In termeni practici pacientii se pot adresa unui medic neurolog daca prezinta, spre exemplu: durere de cap, asimetrie faciala, furnicaturi sau amorteala ale fetei, mainilor sau picioarelor, imposibilitatea de a misca un membru la comanda, dureri de spate, tulburare in articularea cuvintelor sau imposibilitatea de a se exprima, miscari bizare involuntare a unei parti a corpului, dezechilibru, lipsa de coordonare si/sau vertij la mers sau la efectuarea anumitor miscari, pierderea starii de constienta, tremor al unei parti a corpului, dificultate in urcatul scarilor, pieptanat, deschiderea ochilor, imagini dublate, tulburari de memorie, tulburari de vedere (mai ales intr-o singura parte a campului vizual), etc.

Un consult neurologic include: anamneza (conversatia avuta cu pacientul despre bolile si simptomele sale), evaluarea tratamentelor administrate pana in prezent, evaluarea investigatiilor efectuate de catre pacient pana la momentul consultului, examenul neurologic complet, axat pe problema de baza, in care se vor testa: statusul psihic al pacientului, semnele de iritatie meningeala, campul vizual, nervii cranieni (exemplu: oculomotricitatetea, pupilele, simetria faciala), forta musculara, functia de coordonare, sensibilitatea, reflexele osteo-tendinoase si reflexele patologice specifice fiecarei boli, functiile corticale. Astfel, medicul neurolog, se poate orienta daca simptomele bolnavului, coroborate cu investigatiile, se incadreaza intr-o boala neurologica sau nu. In consecinta el poate recomanda, investigatiile paraclinice necesare sau consulturi de alta specialitate pentru a se putea stabili un diagnostic cat mai corect si, astfel, o atitudine terapeutica potrivita.

Oferim si servicii Gratuite prin decontare CAS daca va prezentati cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau specialist.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save