Dr. Barabașa Elena Laura, Medic Specialist Pediatrie, Competență în Ecografie Generală.
Alimentația copiilor în primii ani de viață este foarte importantă deoarece organismul se află în continuă creștere. În această perioadă se formează obiceiurile alimentare sănătoase.
În primii ani de viață nu sunt recomandate anumite alimente din cauza imaturității sistemului digestiv sau riscului crescut de aspirație. Diversificarea este recomandat să înceapă după vârsta de 6 luni, atunci când sugarul este pregătit pentru introducerea de noi alimente.
Alimentele interzise sugarului sunt următoarele:
Zahărul nu se recomandă sub vârsta de 1 an. Ideal, se poate introduce în alimentație cât mai tarziu, chiar și după 3 ani, în cantitate redusă, deoarece riscul de obezitate infantilă și bolile asociate acesteia care sunt în creștere. Se poate înlocui cu fructe, iar în preparate se pot adăuga banane, curmale pentru a le îndulci. Unele alimente din comerț (ex. biscuiții) pot conține zahăr adăugat și nu sunt potrivite copiilor sub vârsta de 1 an.
• Sarea nu se recomandă sub vârsta de 2 ani din cauza imaturității renale. Alimentele conțin în mod natural sare și nu este necesar adaugarea de sare în alimentație. De asemenea, nu se recomandă adăugarea în mâncarea sugarilor de condimente ce conțin sare (vegeta, delikat).
• Mierea nu se recomandă din cauza riscului de botulism, deoarece aceasta poate fi contaminată cu Clostridium botulinum.
• Laptele de vacă, oaie, capră oferit ca atare nu se recomandă sugarilor deoarece poate determina anemie prin deficit de fier, fiind sărac în fier. Prin procesul de pasteurizare se distrug microorganismele patogene, din acest motiv nu se recomandă administrarea de lapte nepasteurizat copiilor. Se poate administra lapte pasteurizat în preparatele sugarilor, dar nu poate fi folosit ca și băutură simplă. Cu atât mai mult, nu se recomandă lapte amestecat cu apă sau ceai. Laptele de vacă are un înalt potențial alergen din cauza proteinelor pe care le conține și nu se recomandă copiilor cu APLV.
• Cacaoa, ciocolata nu sunt recomandate din cauza efectului neuroexcitant pe care cacaoa o are, aceasta putând genera agitație psiho-motorie sugarului sau copilului. Ciocolata nu se recomandă și din cauza zaharului pe care îl conține. Cacaoa poate fi înlocuită în preparate cu pudra de roșcove(carob).
• Sucul de fructe nu se recomandă datorită conținutului crescut de glucide.
• Nuci, alune, arahide, caju, fistic, semințe întregi. Acestea sunt contraiindicate atât la sugari, cât și la copiii sub 5 ani datorită riscului crescut de aspirație. Acestea au potential alergen înalt și nu se recomandă copiilor cu alergii cunoscute. Se pot administra crude, măcinate și în diferite preparate copiilor care nu sunt alergici.
• Fructe de padure întregi nu se recomandă la sugari din cauza riscului de aspirație în căile respiratorii. Se pot administra sub formă de piure și în diferite preparate, la copiii care nu prezintă alergii.
• Ceaiul nu se recomandă deoarece scade absorbția fierului la nivel intestinal și poate determina anemie carențială. Se recomandă doar consumul de apă plată.
• Margarina este un aliment procesat, cu diferite adaosuri, bogată în grăsimi vegetale hidrogenate, care nu aduce beneficii organismului.
• Ou insuficient gătit poate fi contaminat cu diferite bacteria (ex. salmonella) determinând toxiinfecții alimentare.
• Produsele afumate, semipreparate, conservele de carne, pește, pate și mezelurile nu sunt recomandate din cauza conținutului crescut de sare, aditivi și conservanți alimentari.
• Pop-corn, pufarine – nu sunt recomandate din cauza riscului crescut de aspirație și pentru că acestea conțin zahăr, sare, coloranți și alți aditivi alimentari.
• Pufuleți, cipsuri, stixuri- sunt bogate în sare și în grăsimi vegetale și nu aduc nici un beneficiu organismului copilului.
• Bomboanele au risc foarte mare de aspirație în căile respiratorii, în plus sunt foarte bogate în zahăr, coloranți și arome alimentare.
• Lapte de soia nu se recomandă copiilor din cauza conținutului de fitoestrogeni. Există și risc de a dezvolta alergii la proteina din soia.
• Fast-food – acestea trebuie evitate și de către adulți, cu atât mai puțin nu pot fi recomandate copiilor. Aceste alimente sunt bogate în grăsimi, zahăr, sare și conțin foarte multe calorii, fără a aduce organismului nutrienții necesari.
• Alimente ce conțin aditivi, coloranți alimentari
• Alimente prăjite
Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate sau investigații amănunțite vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443 sau puteți să solicitați o programare accesând link-ul următor: Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed