Ecografia abdominală pediatrică: când, de ce și cum ne ajută?

Dr. Stan Elena – Emanuela, Medic Specialist Pediatrie

Ecografia abdominală este una dintre cele mai frecvente și utile investigații imagistice efectuate în sfera pediatrică. Este o metodă neinvazivă, nedureroasă, care nu folosește radiații, ceea ce o face ideală pentru evaluarea copiilor, de la nou-născuți, la adolescenți.

Ecografia abdominala utilizează ultrasunete pentru a crea imagini ale organelor din cavitatea abdominală: ficat, colecist, rinichi, splina, pancreas, vezica urinara, dar și intestine, în anumite cazuri – apendicele sau ganglionii limfatici abdominali. Procedura este realizată cu ajutorul unei sonde, care este trecută peste abdomenul copilului, folosind un gel special, pe baza de apă.

În Pediatrie, această investigație poate fi indicată în următoarele situații:

• dureri abdominațe recurente sau persistente;
• distensie abdominală;
• greață, vărsături;
• tulburări ale tranzitului intestinal;
• infecții urinare repetate;
• palparea unei formațiuni abdominale în cadrul examenului clinic;
• monitorizarea unor anumite afecțiuni congenitale sau boli cronice;
• evaluarea refluxului gastroesofagian la sugari;
• în urma constatării unor modificări în cadrul analizelor de sânge (ex.: creșterea enzimelor hepatice).

Avantajul major al ecografiei este acela că oferă informații valoroase în timp real, fără a expune pacientul la radiații. Este o investigație sigură, ce poate fi repetată ori de câte ori este nevoie.

Este necesar ca parinții să știe că pentru o bună vizualizare a anumitor organe, în cadrul examenului ecografic, este necesară o pregătire a pacientului în prealabil:

1. Pentru examinarea colecistului / ficatului fără factori perturbatori ecografici (prezența alimentelor în stomac, golirea postprandiala a colecistului, meteorism abdominal) – asigurați-vă că fiul / fiica dumneavoastră a fost în repaus digestiv cu cel puțin 3-4 ore, în cazul sugarilor și cel putin 4-6 ore în cazul copiilor cu vârsta > 1 an, anterior procedurii.

2. Pentru ecografia renală – asigurati-vă că fiul / fiica dumneavoastră ajunge în cabinet cu VEZICA PLINĂ. În cazul în care copilul dumneavoastră încă folosește scutece, asigurați-vă că înainte de a intra în cabinet este alăptat / primește un biberon cu lapte / apă.

3. În cazul ecografiei pelviene / ovariene:

– asigurați-vă ca fiul / fiica dumneavoastră ajunge în cabinet cu VEZICA PLINĂ. În cazul în care copilul dumneavoastră încă folosește scutece, asigurați-vă că înainte de a intra în cabinet este alăptat / primeste un biberon cu lapte / apă;

– dacă fiul / fiica dumneavoastră are vârsta cuprinsă între 6-11 ani, ar trebui să consume cel puțin 500 ml de apă cu 1 oră anterior procedurii;

– dacă fiul / fiica dumneavoastră are vârsta cuprinsă între 12-16 ani, ar trebui să consume cel puțin 700 ml de apă cu 1 oră anterior procedurii.
Cum se desfășoară investigația?

În cadrul ecografiei pediatrice, o atmosferă prietenoasă cu pacientul, calmă si prezența părinților  sunt factori foarte importanți, ce oferă confort emoțional copilului. Investigația durează aproximativ 30 de minute, dar timpul poate varia în funcție de vârsta copilului si complexitatea cazului. După finalizarea ecografiei, medicul va discuta rezultatul cu părintele, urmând ca un raport scris detaliat să fie eliberat în cel mai scurt timp.

Copilul va fi așezat pe spate, pe patul de examinare, iar in anumite cazuri, poate fi necesar ca acesta să se intoarcă ușor pe o parte pentru o mai bună vizualizare a anumitor structuri abdominale, precum rinichii și splina.

Pe pielea copilului, la nivelul abdomenului, se aplică un gel transparent si rece, special conceput pentru aceasta investigație. Acesta ajută ultrasunetele să patrundă mai bine și permite obținerea unor imagini clare. Întregul proces este nedureros, dar poate crea o ușoara senzație de rece atunci când se aplica gelul.

Apoi, medicul folosește o sondă pe care o mișcă ușor pe suprafața abdomenului. În timpul examinării, copilul poate vedea imaginile în timp real pe un monitor, ceea ce de multe ori îl ajută sa fie mai cooperant – iar pentru cei mai curioși, acesta poate explica ce „descoperă” in interiorul burticii.

În funcție de vârstă, colaborarea copilului poate varia. Pentru bebelusi, este util ca părinții să vină la investigație cu un biberon cu lapte, o suzeta sau o jucarie preferată. La copiii mai mari, este important ca părinții să le explice de acasă, intr-un mod simplu și pozitiv, ce urmează să se întâmple. Aceștia le pot spune, de exemplu, că „medicul se va uita cu o cameră magică în burtică”.

Ecografia abdominală este un instrument esențial în practica pediatrică modernă, ce ne permite să investigăm o gamă largă de simptome cu maximă siguranță pentru copil, oferind un diagnostic rapid și precis.

Cuprins