ZIUA MONDIALA A DIABETULUI

Dr. Mihaela Franculescu, Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Membru al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului

diabetul zaharatZiua Mondială a Diabetului este marcata în fiecare an pe 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet IDF, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

Data de 14 noiembrie a fost aleasă pentru a-l omagia pe unul din cei doi premianţi Nobel creditaţi cu descoperirea insulinei, fiziologul şi farmacologul canadian Frederick Banting (născut la 14 noiembrie 1891), cel care a studiat secreţia internă a pancreasului şi a introdus insulina în terapie, în 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu şi a însemnat salvarea unui număr impresionant de vieţi omeneşti în ultima suta de ani.

Conform datelor furnizate de către Federația Internațională de Diabet , în fiecare an, peste 4,5 milioane de persoane mor din cauza diabetului zaharat (1 deces la 7 secunde ) și zeci de milioane suferă de complicații care le amenință viața, precum bolile cardio-vasculare, insuficiența renală, boli neurologice, orbire și amputare.

Unul din doi adulti cu diabet este nediagnosticat, astfel ca multi pacienti neglijeaza boala, iar in momentul diagnosticului complicatiile sunt deja instalate. Totusi, se estimeaza ca mai mult de jumatate dintre cazurile de diabet zaharat tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos.

ziua mondiala a diabetuluiIn Romania prevalenta medie a diabetului zaharat de tip 2 ( cea mai frecventa forma de diabet ) este de 11,6 % , iar prevalenta prediabetului este de 16,5 % (conform studiului PREDATORR, Studiul National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi).

Primele mentiuni despre diabet sunt cunoscute din papirusul Ebers, scris în Egiptul antic, în jurul anului 1500 înaintea erei noastre, cuprinzând 877 de secțiuni, în care sunt prescrise tratamente pentru numeroase boli. Medicul egiptean Hesy-ra din timpul celei de-a Treia Dinastii Egiptene, a scris, pe la 1550 I.Hr., ca diabetul provoaca “topirea” organismului si ca urina acestor pacienti atragea furnicile, datorita continutului crescut de zaharuri .

In 1921 a fost descoperita insulina, folosita in tratament incepand cu anul 1922, iar in 1923 a inceput utilizarea metforminului.

Primele obiective in combaterea  diabetului sunt preventia, eficienta si diagnosticul precoce.

Preventia presupune un stil de viata adecvat, cuprinzand o alimentatie sanatoasa, un orar de mese echilibrat, mentinerea unei greutati cat mai apropiate de cea ideala, evitarea fumatului, orar de somn adecvat, activitate fizica, managementul stresului. Fiecare mica modificare in bine facuta in stilul de viata are efecte mari in preventia diabetului. Astfel, mersul pe jos in ritm alert 30 de minute zilnic poate reduce riscul de diabet zaharat tip 2 cu 35-40 %.

Diagnosticul precoce al diabetului

Diagnosticul precoce necesita evaluari periodice, la un interval mai scurt in cazul celor cu risc (in special suprapondere, factori genetici, varsta peste 40-45 de ani). Din pacate si diabetul  zaharat tip 2 la copil si adultul tanar este in continua crestere,  existand riscul sa devina o problema globala de sanatate publica.

Depistarea diabetului in stadiile incipiente asigura o speranta de viata mai mare si cu o calitate a vietii mai  buna, in conditiile atingerii si mentinerii obiectivelor terapeutice. Acestea sunt, pentru pacientul diabetic, in general :

  • Hemoglobina glicata HbA1c sub 7%
  • Glicemia preprandiala 80 – 130 mg/dl
  • Glicemia postprandiala masurata la 1 -2 ore dupa masa sub 180 mg/dl*

Obiectivele glicemice se vor individualiza in cazul fiecarei persoane in parte, fiind extrem de importanta colaborarea pacientului, medicului curant, familiei, asistentului medical si psihologului.

Preventia secundara a diabetului

preventie diabetPreventia secundara, adica evitarea complicatiilor diabetului, necesita eforturi pentru a atinge si mentine tintele glicemice, atat prin dobandirea unor obiceiuri sanatoase (de exemplu urcatul pe scari in loc de utilizarea liftului, inlocuirea bauturilor acidulate si a sucurilor de fructe cu apa, ceai si consum moderat de fructe in stare proaspata), cat si prin utilizarea mijloacelor medicamentoase adecvate la momentul oportun. Exista in prezent multe clase de medicamente implicate in tratamentul diabetului zaharat tip 2, exista ghiduri si protocoale pentru utilizarea lor, ceea ce ofera alternative terapeutice eficiente, obligatoriu insa alaturi de un stil de viata sanatos, mentinut toata viata, diabetul fiind o boala cronica. Atingerea obiectivelor glicemice nu inseamna vindecarea si renuntarea la dieta si tratament, asa cum interpreteaza gresit uneori pacientii.

De peste 20 de ani intalnesc zilnic pacienti cu diabet zaharat si constat ca, in timp ce posibilitatile de interventie terapeutica s-au diversificat si au devenit tot mai eficiente si mai usor de administrat, diagnosticul este stabilit inca dupa ani de evolutie “in umbra” a bolii, regimul alimentar este frecvent gresit inteles si prea putin acceptat, iar pacientii si  familiile lor se confrunta cu o multitudine de dificultati si neclaritati in acceptarea si intelegerea bolii.

De retinut !!

Asa ca, de Ziua Mondiala a Diabetului, dar si in restul anului, trebuie sa nu uitam sa ne testam glicemia si sa ii sustinem pe cei ce sunt “mai dulci” pentru a-si ACCEPTA boala si a ACTIONA pentru mentinerea glicemiilor cat mai aproape de valorile normale.

Un articol de dr. Mihaela Franculescu, Medic Specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Membru al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului. 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Clinica Memormed vine in intampinarea pacientiilor cu diabet zaharat cu un pachet de sanatate integrat, cu evaluare pluridisciplinara: https://memormed.ro/promotii/pachet-diabet/

Pentru programari la medicul diabetolog sunati la 031-9443 sau completati formularul de programari si va sunam noi.