Tulburări sexuale – Generalități

Un articol de Dr. NECULCEA Mihai Daniel
Medic specialist psihiatru, Consilier în Psihoterapie și Sexologie Medicală

disfunctii erectileActivitatea sexuală este strâns legată de starea generală de bine (welness), fiind esențială pentru sănătatea fizică și psihică a unui individ. În mod particular, viața sexuală este cel mai important factor în inițierea și menținerea unei relații de cuplu, disfuncțiile sexuale netratate, neglijate ducând inevitabil la eșecul relației de cuplu și consecințele aferente (gelozie, violența conjugală, infidelitate, divorț, nevroza după abandon, tulburări de anxietate, tulburarea depresivă, tulburări psiho-somatice, izolare socială, culpabilizare, afectarea relațiilor viitoare, suferința copiilor în caz de separare).

De asemenea, studiile au arătat că cele mai reușite relații sunt cele monogame, de durată, centrate pe un singur partener, cu activitate sexuală regulată (de 2-3 ori pe săptămână) și în care de obicei ambii parteneri obțin orgasmul. Acestea se corelează cu o satisfacție emoțională și o plăcere fizică sporite.

Pe de altă parte, persoanele care nu au avut activitate sexuală în ultimele 12 luni asociază cel mai adesea o stare de sănătate precară. Absența activității sexuale reduce calitatea vieții, provoacă stres emoțional și afectează grav relațiile dintre parteneri.

anxietate performantaÎn cazul bărbaților, absența activității sexuale compromite imaginea de sine, reduce stima de sine, reduce capacitatea de a lua decizii, diminuează sentimentul de siguranță, scad inițiativa și calitatea comunicării.

În cazul femeilor este afectată imaginea de sine, apar anxietatea, ambivalența emoțională, sunt perturbate starea de sănătate globală și abilitățile de comunicare.

Cele mai importante probleme sexuale cu care se confruntă adulții sunt: ejacularea întârziată, tulburarea erectilă (impotența), tulburarea orgasmului la femei, tulburarea dorinței /excitației sexuale la femei, tulburarea cu durere genito-pelviană / de penetrare, tulburarea dorinței sexuale hipoactive la bărbați, ejacularea prematură (precoce), disfuncția sexuală indusă de substanțe / medicamente, la care se adaugă problemele sexuale datorate unor afecțiuni medicale fizice și / sau psihice.

Este foarte important ca orice persoană care se confruntă cu o problemă de natură sexuală să se adreseze unui specialist. Medicina modernă și psihologia oferă metode noi de tratament pentru păstratrea și îmbunătățirea calității funcției sexuale la bărbați și la femei.

Neglijarea problemei sexuale va duce în timp la eșecul relației de cuplu și la probleme ale pacientului în a iniția noi relații afective, autostima scăzută, sentimente de vinovație și lipsa de încredere în propria persoană.

Abordarea problemelor sexuale se face în echipă multidisciplinară, incluzând medicul urolog, ginecolog, endocrinolog, psihiatru, psihoterapeut, sexolog.

Echipa medicala este formată din medici cu experiență, dedicați, liberi de prejudecăți, dornici să te ajute să îți recapeți sau să obții o viață sexuală de calitate.

Ne propunem să depășim ideile preconcepute, să oferim sprijin și empatie, să vă demonstrăm că, oricât de grave ar părea problemele de intimitate, se pot găsi soluții eficiente. Te vei bucura de o evaluare bazată pe profesionalism, respect, compasiune și recomandări practice pentru rezolvarea problemei tale. Fiecare individ merită o activitate sexuală de calitate.

probleme sexualeInterviul clinic sexologic, in cadrul căruia medicul specialist îți va adresa întrebări pentru a afla debutul suferinței, istoricul medical, psiho-social, așteptările tale în prezent. Sunt importante primele experiențe sexuale, relația cu familia din primii ani de viață, atitudinea părinților față de sex, educația sexuală restrictivă, eventuale credințe rigide, convingeri religioase, experiențe traumatice, eșecuri.

În cazul cuplurilor poate fi necesară și evaluarea partenerului/partenerei, deoarece evenimente precum: nașterea unui copil, infidelitatea, disfuncția sexuală a partenerului, conflicte în cuplu, eșecuri sau experiențe sexuale traumatice pot precipita problema sexuală curentă.

Se evaluează și reacția psihologică la probleme de sănătate, precum și la înaintarea în vârstă. Se notează antecedentele medicale, afecțiunile din prezent și medicamentele administrate curent.

Apoi medicul te va consulta pentru a exclude eventuale afecțiuni medicale care pot sta la baza problemei sexuale de care suferi în prezent.

Examinarea stării de sănătate mentală este esențială, intră în competența medicului psihiatru / psihoterapeut, deoarece există o serie de afecțiuni psihice (tulburări de anxietate, depresie), mecanisme psihologice (gânduri automate, teama de eșec, teama de intimitate, culpabilitate) sau dificultăți comportamentale (comunicare precară între parteneri, pierderea atractivității fizice, informare sexuală incorectă, preludiu insuficient) care pot explica problema intimă curentă.

În urma evaluării vei primi un diagnostic și recomandări de tratament.

Bibliografie

  1. American Psychiatric Association, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition (2013)
  2. Benjamin J. Sadock, Virginia Alcott Sadock, Pedro Ruiz, Kaplan and Sadock’s Comprehensive Textbook of Psychiatry, Lippincott Williams & Wilkins (LWW), 2017
  3. Benjamin J. Sadock, Virginia Alcott Sadock, Pedro Ruiz, Kaplan & Sadock, Manual de buzunar de Psihiatrie Clinică, , Lippincott Williams & Wilkins (LWW), Editura Medicală, 2001
  4. Dan Prelipceanu , Psihiatrie Clinică, Editura Medicală, 2013
  5. Florin Tudose, Cătălina Tudose, Tratat de psihopatologie şi psihiatrie pentru psihologi, Editura Trei, 2011
  6. International Classification of Diseases, Tenth Revision, Clinical Modification (ICD-10-CM)(1998)
  7. Vasile Niţescu, Sexologie Clinică, Editura Academiei Române, 2009
  8. Vasile Niţescu, Totul despre sexualitatea normală şi patologică, Editura Muntenia, 2004
  9. Viorel Lupu, Abordarea cognitiv-comportamentală în sexologie, Editura ASCR, 2012
PROGRAMARE ONLINE