Tratamentul osteoporozei în vremea pandemiei

Tratamentul osteoporozei

Tratamentul osteoporozei, în vremea pandemiei și a vaccinării


Vă prezentăm câteva recomandări pentru pacienții osteoporotici aflați în tratament și care urmează să fie vaccinați împotriva COVID-19, informațiile de mai jos fiind emise de societăți medicale internaționale (American Society for Bone and Mineral Research – ASBMR, American Association of Clinical Endocrinology – AACE, Endocrine Society, European Calcified Tissue Society – ECTS,  International Osteoporosis Foundation – IOF, National Osteoporosis Foundation – NOF).

1. Osteoporoza per se, nu crește riscul infectării cu SARS-CoV2 sau al complicațiilor generate de aceasta, de aceea nu reprezintă o prioritate pentru vaccinare. Orice decizie suplimentară (ex: priotirizare) se va face în funcție de indicațiile specifice fiecărei țări.

2. Recomandările generale (aportul optim de vitamina D, calciu, exercițiile fizice și dieta echilibrată) trebuie continuate atât în timpul vaccinării, cât și după.

3. Tratamentul osteoporozei nu se asociază cu creșterea riscului sau severitatea infecției COVID, nu modifică evoluția afecțiunii și nici nu interferează cu eficiența sau cu profilul de siguranță al vaccinării.

 Recomandări în tratamentul osteoporozei

 

1. Tratamentul cu bifosfonați orali (Alendronat – Fosamax, Risedronat – Actonel, Ibandronat – Bonviva)

Se va continua fără întrerupere sau întârzieri ale schemei de administrare. Bifosfonații rar produc o reacție de fază acută; nu există dovezi care să ateste reducerea eficienței vaccinării.

2. Tratamentul cu bifosfonați intravenos (acid zoledronic – Aclasta, acid ibandronic).

Se recomandă decalajul de 1 saptămână între vaccinare și administrarea perfuziei, astfel putându-se face distincția între reacțiile de fază acută asociate perfuziei (reacție inflamatorie post infuzie, cu o durată medie de aproximativ 3 zile) și cele asociate vaccinării.

Având în vedere timpul lung de înjumătățire al tratamentului cu acid zolendronic, pacienții care au primit anterior o administrare ar putea decala următoarea infuzie cu câteva luni (n. trad. – de discutat cu medicul curant/prescriptor).

3. Denosumab-Prolia

Pentru prevenirea unor potențiale reacții locale se recomandă un decalaj de 4-7 zile între vaccinare și tratamentul cu Prolia.

Alternativ, Prolia putând fi injectată fie în brațul contralateral sau în altă zonă (abdomen, coapsă) dacă este necesară administrarea simultană a vaccinului. Nu există dovezi în favoarea creșterii riscului infecției COVID-19 la pacienții tratați cu Prolia. Întârzierea administrării injecției sau renunțarea la tratament se asociază cu un risc crescut al resorbției osoase cât și al fracturilor vertebrale (ultimele fiind raportate după aproximativ 7 luni de la ultima administrare).

4. Teriparatid – Forteo, Abaloparatid și Raloxifen

Se administrează fără discontinuitate.

În speranța aflării unor răspunsuri la întrebările dvs., vă dorim sănătate. Și vă așteptăm la consult. Fizic sau la distanță (dacă Whatsapp-ul & verișorii social-media nu pică :)).

 

Articol semnat de Dr. Andreea Apostol, medic specialist Reumatologie, competență în ecografia aparatului locomotor, în cadrul Clinicilor Memormed.

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

 

 

 

PROGRAMARE ONLINE