LIPOMUL – TOT CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE EL

CE ESTE LIPOMUL?

Lipomul reprezintă una dintre cele mai întâlnite tumori benigne ale țesutului subcutanat. El apare ca un nodul moale, grăsos, nedureros, cu creștere lentă, situat subcutanat, între piele și mușchi. Lipomul reprezintă o masă tumorală benignă, alcătuită din celule adipoase, lobulată, ce prezintă un înveliș fibros, care îl desparte de țesuturile din jur. Poate fi unic sau multiplu, prezintă mărime variabilă și este localizat frecvent la nivelul trunchiului și al gâtului, dar poate avea orice localizare. Apare de obicei la adulți între 40-60 de ani, copiii fiind rar afectați.

DIN CE CAUZĂ APAR LIPOAMELE?

Cauzele formării lipoamelor rămân deocamdată incerte. Există însă o legătură între traumă și apariția ulterioară a unui lipom la locul unde s-a produs trauma asupra țesutului subcutanat. Factorul genetic este de asemenea adus în discuție, lipoamele apărând la indivizi ai căror părinți au avut și ei formațiuni lipomatoase de același fel. Nu în ultimul rând, apariția lipoamelor se asociază frecvent cu dislipidemia, adică cu modificări în metabolismul grăsimilor, cu diabetul zaharat tip II și cu rezistența la insulină.

CARACTERISTICI CLINICElipom

Lipoamele sunt de obicei asimptomatice. Ele se găsesc de obicei sub forma unor noduli grăsoși, elastici, moi, mobili pe planurile subiacente, cu tegumente de aspect normal, de dimensiuni intre 1-3 cm. Cresc lent, însă pot ajunge și la dimensiuni de 10 cm, caz în care pot deveni dureroase, făcând compresie pe nervii tegumentari din vecinătate și de asemenea devin inestetice.

Forme clinice:
Lipomul solitar – unic, prezintă diferite localizări şi dimensiuni.
Lipomul multiplu – număr crescut de lipoame, apărute odată sau succesiv, pot fi idiopatice (nu se cunoaşte cauza) sau secundare (pot apărea după naştere, slăbire rapidă, puseu de reumatism acut, traumatisme frecvente și repetate sau se pot asocia cu hipercolesterolemia, dislipidemia, diabetul zaharat tip II).
Lipomatozele – lipoame multiple dispuse aproximativ simetric, asociate cu unele sindroame:
Adenolipomatoza cervicală (ceafa de bizon) – reprezintă depuneri de grăsime pe părţile laterale ale gâtului, sub bărbie şi ceafă. Pot exista depuneri şi în partea superioară a trunchiului, dar şi lipoame izolate în alte regiuni ale corpului. Se asociază cu obezitate şi este mai des întâlnită la bărbaţi.

Boala Dercum (neurolipomatoza dureroasă) – se manifestă cu obezitate și este asociată cu mase grăsoase subcutanate, dureroase spontan şi la palpare. Aceste mase adipoase pot fi prezente în orice zonă a corpului, excepție făcând zona feţei, a gâtului, mâinilor, picioarelor şi spaţiilor intraarticulare. Este mai des întâlnită la femeile obeze în preajma menopauzei.

DIAGNOSTIC DIFERENȚIAL

Diagnosticul diferențial se face cu chistul sebaceu, chistul epidermoid, sau cu un abces, cu adenopatiile (ganglioni limfatici măriți), cu neurofibromatoza (afecţiune în care apar formaţiuni tumorale cutanate superficiale şi profunde, numite neurofibroame, alături de pete de culoarea cafelei cu lapte, dar şi manifestări neurologice, viscerale, osoase şi oculare), cu paniculitele (inflamații ale țesutului subcutanat), cu metastazele cutantate, sau chiar cu liposarcomul (tumoră malignă a țesutului grăsos).

METODE DE DIAGNOSTIC

Diagnosticul lipomului se face mai ales pe baza considerentelor clinice. În cazurile cu localizări atipice sau în cazul în care se suspectează un liposarcom, se va apela la ecografia de părți moi, la CT sau RMN. Diagosticul de certitudine este pus în urma exciziei chirurgicale și a analizei histopatologice, sau a biopsiei-aspirație, în cazul în care se suspectează natura malignă a formațiunii tumorale.

TRATAMENT

Fiind o tumoră benignă, lipomul nu trebuie excizat decât în cazurile în care pacientul dorește excizia din considerente estetice sau în momentul în care lipoamele cresc mai mult de 5 cm și devin inestetice, voluminoase și dureroase, dacă afectează mobilitatea și funcționalitatea unei zone articulare, sau dacă se suspectează natura malignă a formațiunii tumorale respective.
Tratamentul lipomului este în primul rând chirurgical, cu excizia formațiunii tumorale și trimiterea piesei către examinare histopatologică, mai ales în cazurile în care formațiunea tumorală este voluminoasă și simptomatică.
O altă posibilitate de eliminare a lipomului este prin lipoaspirație, manevră prin care depozitele de grăsime se extrag cu ajutorul unor canule speciale, prin niște incizii mici. Lipoaspirația este indicată în cazul localizării lipoamelor în zone estetice precum față, gât, decolteu, atunci când lipoamele sunt cu dimensiuni mai mari de 4 cm.
Lipoliza este o variantă de tratament în cazul lipoamelor mici, de până la 1 cm. Presupune injectarea la nivelul lipomului a unor substanțe ce conțin fosfatidilcolină, care au rolul de a dizolva adipocitele în câteva săptămâni.
Lipoliza cu laser sau ultrasunete are aplicabilitate în cazul depunerilor grăsoase, mai puțin însă în cazul lipoamelor.

EVOLUȚIE ȘI PROGNOSTIC

Lipoamele sunt tumori benigne, nu au risc de malignizare și nici de recidivă locală odată excizate complet. Nu se poate preveni apariția lor și nici rata lor de creștere.

CÂND SĂ NE PREZENTĂM LA MEDICUL DERMATOLOG?

Este indicat să ne prezentăm la medicul dermatolog în momentul în care depistăm orice nodul la nivelul pielii sau la nivel subcutanat. Medicul dermatolog va face un examen complet și va determina natura formațiunii tumorale. În cazul în care diagnosticul clinic este de lipom și există indicație de excizie, aceasta trebuie realizată cât timp lipomul prezintă dimensiuni mici. Când devine dureros și voluminos, operația va fi mai anevoioasă, depinzând și de zona în care se află lipomul, iar timpul de recuperare va fi crescut. Astfel, diagnosticul și tratamentul precoce sunt și în acest caz punctele cheie pentru o videcare rapidă!

 

Articol semnat de Dr. Arina-Cristiana Margină, Medic specialist Dermatovenerologie, competențe în dermato-chirurgie, dermato-oncologie, dermato-estetică, dermatoscopie, laser medical în cadrul Clinicilor Memormed.

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

 

PROGRAMARE ONLINE