Terapia VAMPIR sau PRP ÎN GINECOLOGIE

Terapia vampir sau PRPTerapia VAMPIR sau PRP ÎN GINECOLOGIE

Dr. Alexandra Radu, Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie, Clinicile Memormed București.

Introducere

Medicina regenerativă combină elemente de inginerie tisulară și biologie moleculară, având drept scop sprijinirea proceselor de regenerare și reparare a țesuturilor, celulelor și organelor deteriorate folosind factorii de creștere prezenți în granulele alfa ale trombocitelor.

În prezent, unul dintre cele mai frecvent utilizate preparate în medicina regenerativă este plasma îmbogățită în trombocite (PRP). Termenul PRP a fost folosit pentru prima dată în anii 1970 pentru a descrie plasma cu o concentrație mai crescută de trombocite decât în sângele periferic. În 1974, Kohler și Lipton, studiind fiziologia fibroblaștilor, au descoperit că trombocitele ar putea avea rol de stimulent de creștere pentru aceștia. În următorii ani, cercetările suplimentare au indicat faptul că trombocitele reprezintă o sursă de factori de creștere care stimulează activitatea fibroblaștilor. Pentru a obține un efect clinic, trombocitele trebuie activate mai întâi de factori externi și/sau de fibrele de colagen expuse ale țesuturilor deteriorate.

Terapia PRP, care mai este denumită și terapia vampir pentru că se utilizează propriul sânge al pacientei/pacientului, a devenit din ce în ce mai populară ca și opțiune de tratament non-chirurgical pentru un spectru larg de afecțiuni medicale, printre care și cele de natură ginecologică.

Principalul avantaj al utilizării PRP-ului este natura autologă a preparatului. Prin urmare, nu există riscul apariției reacției imune sau a vreunei infecții, așa cum se poate întâmpla dacă preparatul ar fi primit de la un donator.

Mecanismul de acțiune al terapiei vampir sau PRP 

Studiile de specialitate relevă faptul că PRP-ul se caracterizează printr-o concentrație mare de factori de creștere care pot accelera procesul de vindecare. Factorii de creștere promovează vindecarea leziunilor prin inițierea următoarelor etape: rezoluția necrozei tisulare, chemotaxia, regenerarea celulară, proliferarea și migrarea celulelor, sinteza matricei extracelulare, remodelare, angiogeneză și epitelizare.

PRP este un produs superior factorului de creștere uman recombinant, deoarece activarea trombocitelor conduce la eliberarea de factori multipli de creștere și de diferențiere. Recent, s-a constatat faptul că scheletul de fibrină prezent peste trombocite susține matricea regenerativă, conducând la stabilirea rapidă a configurației morfologice și moleculare adecvate pentru vindecarea rănilor. 

Indicațiile terapiei vampir sau PRP,  în sfera ginecologică 

Reparația tisulară începe odată cu formarea cheagurilor de sânge și este urmată de degranularea trombocitelor cu eliberarea factorilor de creștere ai trombocitelor. Acestea sunt procese necesare și bine reglate pentru a obține vindecarea leziunilor.

Preparatele PRP sunt utilizate în ginecologie pentru diferite afecțiuni precum:
– Vaginism
– Vulvo-vaginite recidivante
– Infertilitate
– Dispareunie (dureri la contactul sexual)
– Libidou diminuat
– Hipo/Anorgasmie
– Afecțiunile menopauzei: atrofie, uscăciune vaginală, dispareunie
– Cicatrici cheloide post operație cezariană, post epiziotomii/perioneotomii
– Distrofii vulvare: lichenul scleros, eczema vulvară
– Fistule genital
– Prolaps genital și incontinența urinară incipient
– Insuficiența ovariană prematură 

Contraindicații pentru terapia VAMPIR sau PRP

Ca pentru orice altă procedură medicală, există și o serie de contraindicații pentru terapia PRP. Acest tip de terapie nu este recomandat la pacienții/pacientele cu tulburări de coagulare. Alte contraindicații includ sângerarea vaginală de cauză necunoscută, alăptarea, sarcina, diagnosticul de cancer sau infecțiile active, situații în care sunt prescrise medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) în mod cronic. 

Riscurile pentru terapia VAMPIR sau PRP

Riscurile terapiei cu PRP, precum infecția, sângerarea și leziuni ale nervilor par a fi minime.

 

Bibliografie

  1. Current clinical applications of platelet-rich plasma in various gynecological disorders: An appraisal of theory and practice. Ayman Shehata Dawood, Hesham Abdelaziz Salem. Clin Exp Reprod Med. 2018 Jun; 45(2): 67–74.
  2. Platelet Rich Plasma in Gynecology—Discovering Undiscovered—Review. Dominika Streit-Ciećkiewicz, Aleksandra Kołodyńska, Karolina Futyma-Gąbka, Magdalena Emilia Grzybowska, Jakub Gołacki, and Konrad Futyma . Int J Environ Res Public Health. 2022 May; 19(9): 5284.
  3. Alves R., Grimalt R. A review of platelet-rich plasma: History, biology, mechanism of action, and classification. Skin. Appendage Disord. 2018.1:18–24. 4.      Kohler N., Lipton A. Platelets as a source of fibroblast growth-promoting activity. Exp. Cell Res. 1974.87:297–301. 5.      Eppley B.L., Woodell J.E., Higgins J. Platelet quantification and growth factors analysis from platelet rich plasma: Implications for wound healing. Plast. Reconstr. Surg. 2004.114:1502–1508.6.      Mehta S., Watson J.T. Platelet Rich concentrate: Basic science and current clinical applications. J. Orthop. Trauma. 2008.22:432–438.7.      Morelli M., Rocca M.L., Venturella R., Di Cello A., Del Negro S., Condorelli M., Dominijanni A., Zullo F. Adjuvant use of platelet gel for wound breakdown prevention in advanced vulvar cancer surgery: A retrospective study. Int. J. Gynecol. Cancer. 2013.23:1490–1494

 

 

Articol semnat de Dr. Alexandra Radu, Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie în cadrul Clinicilor MEMORMED.

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE