Terapia Durerii – Soluții eficiente pentru o viață fără durere

Terapia dureriiTerapia Durerii – Soluții eficiente pentru o viață fără durere

DR. SĂNDULESCU Cosmin Mihai, Medic Specialist Anestezie şi Terapie Intensivă, Terapia Durerii

Durerea este definită ca o senzaţie neplăcută asociată sau nu unei leziuni tisulare ce se poate manifesta sub diverse forme (presiune, sfârtecare, arsură, înţepătură).

Durerea este debilitantă din punct de vedere psihologic, iar EVALUAREA intensităţii acesteia (numerice sau valorice) precum şi a statusului medical şi comorbidităţilor pacientului este mandatorie înainte de a recomanda ORICE FEL tratament.

Tratamentul durerii acute sau cronice include:

Tratament conservator ce va include medicaţie conform recomandărilor OMS, infuzii analgezice intravenoase, mijloace de reabilitare musculoschetală si neuromotorie, suport psihologic, ş.a.

Tratamentul intervenţional ce presupune blocuri analgezice la nivelul tecii nervoase(epineurum) cu doze subanestezice de anestezic local cu sau fără suplimentare cu corticosteroid, terapie trigger points, proloterapie, vâscosuplimentare, neuromodulare, neurotomie sau neuroliză.

 Terapia Durerii, prezentare

Terapia durerii, în mod special partea intervenţională, este un concept dezvoltat în anestezie şi terapia intensivă din SUA în anii 1970-80 pentru tratamentul cazurilor cronice de durere cu incapacitare funcţională. Durerea acută incluzând şi durerea cronică acutizată reprezintă în prezent una dintre cele mai întâlnite prezentări la UPU în lume.

 În timp, tratamentul durerii cronice în special s-a dezvoltat să înglobeze şi alte specialităţi care efectuează managementul durerii cronice, în special reumatologie, recuperare medicală, neurologie.

Reprezintă o metodă de tratament multimodal prin mijloace conservatoare (kinetoterapie, fizioterapie, educaţie posturală, psihologie, acupunctură) minim invazive (infiltraţii de nervi, neuroliză, neuromodulare, perfuzii intravenoase analgezice ş.a.) cât şi ca medicină regenerative (utilizare de vascosuplimentare, proloterapie, PRP) în contextul durerilor cronice care nu răspund la tratamentul conventional.

Necesită o echipă multidisciplinară (neurologie, reumatologie, recuperare medicală, psihologie) pentru adaptarea tratamentului specific per pacient. De asemenea, necesită un spaţiu specific care să includă atât echipamentele necesare procedurilor de terapia durerii cât şi mijloace de management a urgenţelor sau complicaţiilor procedurale.

Evaluarea imagistică CT/RMN este foarte importantă în cadrul consultului de Terapia Durerii, precum şi pentru reevaluare în dinamică în funcţie de ameliorarea pacientului.

Monitorizarea gradului de ameliorare a pacientului este un alt aspect foarte important (la 2 săptămâni  după infiltraţie şi/sau 1 lună).

De asemenea integrarea într-un program multimodal de reabilitare medicală – fizioterapie, suport psihologic este recomandată pe termen mediu şi lung cu monitorizarea evoluţiei ameliorării durerii pacientului.

Partea intervenţională, constă în proceduri de infiltrare a structurilor anatomice ( în principal rădăcini nervoase sau nervi periferici) inflamate sau nu, ce transmit durerea acuta sau cronică, sau în proceduri de neuromodulare sau neuroablaţie de nervi.

Aceste blocuri analgezice au atât rol diagnostic, de a identifica sursa principală a durerii, lucru ce va fi confirmat la instalarea blocului anestezic senzitiv prin ameliorarea scorului durerii, cât şi rol terapeutic printr-o ameliorare a durerii de durată.

Terapia Durerii – Beneficii

Printre beneficiile principale ale terapiei durerii, enumerăm cel afectiv-emoţionale a ameliorării parţiale sau totale a durerii pacientului pe cale conservatoare, evitarea escaladării la tratamentul chirurgical-reintervenţie, evitarea escaladării/descresterea în tratamentul cu opioide a pacienţilor oncologici şi deci o ameliorare a calităţii vieţii cu scăderea costurilor de tratament şi a incidenţei complicaţiilor. Absenta centrelor de terapia durerii la nivel national ar creşte gradul de eficienţă  si expunere al instituţiei.

Cele mai întâlnite afecţiuni, tratate în terapia durerii:

  • Nevralgie occipitală (nevralgie Arnold)
  • Nevralgie nerv auricular mare
  • Nevralgie trigeminală
  • Dureri cervicogenice cu sau fără radiculopatie
  • Dureri ale articulaţiei umărului
  • Sindrom canal carpian (nerv median)
  • Dureri toracice cu sau fără radiculopatie
  • Sindrom de durere cronic regional (CRPS)
  • Nevralgie post zona zoster
  • Dureri spinale asociate hernierii discale cervico-toraco-lombare
  • Dureri spinale asociate modificarilor inflamatorii ale articulaţiei zigapophyseale
  • Dureri asociate sindromului miofascial
  • Durere cronică post-chirurgicală
  • Durere abdominală idiopatică sau post-chirurgicală
  • Durere abdomino-pelvină
  • Dureri pelvine asociate nevralgiei pudendale (nerv rusinos)
  • Dureri pelvine cu sau fără radiculopatie asociate inflamaţiei muşchi piriformis
  • Dureri asociate modificări degenerative articulaţie şold sau genunchi
  • Dureri oncologice nociceptive-neuropate

 

Informații oferite de DR. SĂNDULESCU Cosmin Mihai, Medic Specialist Anestezie şi Terapie Intensivă, Terapia Durerii în cadrul Clinicilor MEMORMED.

 


Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate sau investigații  amănunțite vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau puteți să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE