Cum se măsoară tensiunea arterială la copii

tensiunea arterialaTensiunea arterială (TA), una dintre cele mai bune metode de verificare a stării de sănătate. Ea se măsoară în mmHg (milimetri coloană de mercur) și reprezintă presiunea exercitată de coloana de sânge asupra peretelui vasului de sânge în timpul contracției și relaxării inimii.

Există două componente ale tensiunii arteriale:

– Componenta sistolică – este presiunea exercitată asupra pereților arteriali când inima se contractă (în sistolă)
– Componenta diastolică – este presiunea exercitată asupra pereților arteriali când inima se relaxează între două contracții (în diastolă)

În cazul în care valorile tensiunii arteriale sunt crescute, egale sau mai mari de 140/90 mm Hg, vorbim de hipertensiune arterială, o afecțiune care, neținută sub control/netratată, crește riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boală renală sau moarte subită.

Hipertensiunea arterială (HTA) este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publica și reprezintă principala cauză de morbiditate în populația adultă, atât la nivel mondial, cât și în România. O creștere a frecvenței HTA s-a observat și în rândul copiilor în ultimele decenii, concomitent cu creșterea în greutate a acestora, Musatine și Bogalusa demonstrând în 1970 că greutatea este un factor determinant major al creșterii tensiunii arteriale. În România, studii recente au evidențiat aceeași tendință crescătoare, prevalența fiind de 7,4% în București și 9,1% în zona de vest a țării. Din acest motiv, diagnosticul precoce și tratamentul inițiat cât mai devreme reprezintă cheia succesului terapeutic și cea mai bună metodă de a preveni apariția HTA la vârsta adultă.

Hipertensiunea arterială este definită ca valoare a tensiunii arteriale (TA) care depășește limita considerată normală. La adult și la copiii peste 13 ani, această valoare este 130/80 mmHg. Însă, pentru copiii cu vârsta sub 13 ani, această valoare nu se ia în calcul. În schimb, se folosesc percentilele – grafice care caracterizează tensiunea arterială normală a unui copil în raport cu valoarea medie înregistrată pentru vârstă, înălțime și sex. Prin urmare, tensiunea arterială normală la copiii sub 13 ani este cea încadrată sub percentila 90 pentru vârstă, sex și înălțime.

Prin urmare, măsurarea cu regularitate a tensiunii arteriale la domiciliu sau în cadrul vizitelor medicale periodice este recomandată după vârsta de 3 ani. Totuși, pentru un diagnostic corect, trebuie avute în vedere câteva aspecte legate de măsurarea corectă a tensiunii arteriale.

Cum se masoară corect tensiunea arterială?

În teorie, tensiunea arterială trebuie măsurată atât la membrele superioare, cât și la cele inferioare, bilateral. Acest lucru este posibil și chiar recomandat în cadrul vizitei medicale anuale, însă la domiciliu acest lucru este mai greu. Prin urmare, la domiciliu se poate măsura tensiunea arterială numai la nivelul brațului stâng, dacă nu există boli care să necesite măsurarea TA la alt nivel.

Copilul trebuie să fie liniștit, relaxat, iar membrul la care se măsoară tensiunea trebuie să fie la același nivel cu inima. Manșeta utilizată trebuie să fie corect dimensionată deoarece influențează corectitudinea înregistrării. Aceasta ar trebui să fie aproximativ două treimi din lungimea brațului. O manșetă prea îngustă supraestimează tensiunea arterială, iar una prea largă o subestimează. Presiunea sistolică măsurată la nivelul membrelor inferioare este în general cu 5-10 mmHg mai mare decât cea măsurată la nivelul celor superioare. Diferența de peste 10 mmHg între presiunea arterială sistolică măsurată la nivelul brațului și cea de la nivelul gambei este un semn al coarctației de aortă.

Cu ce se poate măsura tensiunea arterială?

Există trei metode de măsurare a tensiunii arteriale care pot fi utilizate la sugari și copii – două metode manuale (palpatorie și auscultatorie) și o metodă automată
(oscilometrică). Pentru metodele manuale manșeta trebuie aplicată adecvat, iar presiunea manometrului trebuie rapid crescută, iar ulterior eliberată usor. De fiecare dată ar trebui efectuate cel puțin două măsurători. În cazul copiilor care prezintă ritm cardiac neregulat sau care se agită sau plâng, metoda oscilometrică poate produce măsurători inexacte. Exercițiile fizice, emoțiile, plânsul, tusea pot determina creșterea valorilor presiunii sistolice cu până la 40-50 mmHg comparativ cu nivelul bazal.

Măsurarea tensiunii arteriale cu ajutorul dispozitivelor automate se corelează relativ bine cu metoda manuală, având ca avantaj practic rapiditatea măsurătorii și eliminarea erorilor de măsurare. Dacă însă tensiunea arterială este crescută la măsurătoarea automată, se recomandă repetarea acesteia prin auscultație.

Cel mai important lucru atunci când măsurați tensiunea arterială cu un dispozitiv automat este să vă asigurați că manșeta are dimensiunea potrivită. Vă recomand aparatele ce măsoară tensiunea arterială cu manșeta de braț, de la producători cunoscuți în domeniu. Evitați aparatele de măsurare de la nivelul încheieturii care, deși sunt mai compacte, oferă măsuratori de multe ori eronate. Aparatul de tensiune este o investiție pe termen lung pentru toată familia, iar măsurarea unor valori greșite vă poate costa timp și mulți bani pe termen lung. Unele vin deja cu manșeta pentru copii, iar altele necesită achiziționarea unei manșete separate pentru copii.

 

Articol semnat de Dr. Cosmin – Alexandru Grigore, Medic Specialist Cardiologie Pediatrică, competență în Ecografie cardiacă / Ecocardiografie.

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

 

PROGRAMARE ONLINE