Tahicardia, pe întelesul tuturor

TahicardiaTermenul de tahicardie înseamnă o „inimă rapidă”. Prin definiție, bătăi cardiace accelerate mai mult de 90 bătăi pe minut (bpm). Folosind termenul de Tahicardie, nu înseamnă mult în mod izolat. Dar integrându-se cu toate simptomele pacientului, plus alte investigații clinice sau paraclinice, Tahicardia ne spune multe despre starea de sănătate.

Se clasifică în mod general în două grupe: Tahicardiile maligne, care conduc la agravarea stării generale a pacientului și de multe ori la amenințarea vieții, și Tahicardiile benigne care reprezintă de cele mai multe ori un simplu deranj și nu duc la pierderea cunoștinței.

Exemple pentru tahicardii maligne: Tahicardie ventriculară nesusținută, Sindromul de Preexcitație (WPW), Fibrilație atrială necontrolată, Sdr. Brugada etc.

Exemple pentru tahicardii benigne: Tahicardie sinusală fiziologică, tahicardie atrială nesusținută, fibrilație atrială controlată sub tratament etc.

De menționat, că cele două grupe de Tahicardii nu sunt entități separate, ci un spectrum continuu. În alte cuvinte, câteodată o tahicardie benignă s-ar putea transforma într-una malignă dacă rămâne nesupravegheată și netratată.

 

Tahicardia, simptomele și cauzele ei

 

Simptomul cel mai des întâlnit este senzație de palpitații sau „fluturi în piept”. Și urmat de măsurarea pulsului care depășește mai mult limitele fiziologice. Alți pacienți descriu o senzație de greutate în piept și lipsa aerului. În cazuri mai grave, stare de leșin sau sincopă.

La prezentarea la medic, primul lucru efectuat este o anamneză completă și detaliată pentru excluderea cauzelor secundare de tahicardie, de exemplu anemia, probleme de tiroidă, atacuri de panică etc. Urmată de un examen clinic complet, EKG și Ecocardiografie (pentru evaluarea problemelor structurale în cavitățile cardiace sau ale valvelor).

Ulterior, pacientul se poate programa la o monitorizare îndelungată cu un aparat portabil denumit HOLTER EKG, care va oferi medicului multe informații despre comportamentul inimii în timpul activității fizice și în timpul repausului.

După identificarea cauzei tahicardiei, se va prescrie un plan terapeutic potrivit.

Cauzele cele mai frecvente de tahicardie sunt probleme valvulare ascunse, infarct miocardic sechelar, atacuri de panică, probleme de glande (în special tiroidă și glanda suprarenală), stări de stres cronice, sedentarism cronic, abuzuri de substanțe chimice (tutun, alcool, cofeină, droguri etc.), boli aritmice congenitale și genetice (Sdr. WPW, Sdr. Brugada, Sdr. QT lung etc.), anemie, sarcină.

În cazul în care considerați că aveți unul dintre simptomele amintite este indicat să consultați un medic specialist! Pentru întrebări, explicatii puteți apela la medicii noștri!

 

Articol semnat de Dr. Dawood Aws Adnan, Medic Specialist Cardiolog, Competență în Ecocardiografie, în cadrul Clinicilor Memormed.

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE