Substanţa de contrast pentru RMN

substanta de contrastReacţiile la substanţa de contrast pentru RMN sunt foarte rare, au o frecvenţă între 0,004 si 0,7%.

Sunt două tipuri de reacţii care pot să apară la administrarea substanţei de contrast: reacţii fiziologice cum ar fi senzaţie de frig sau căldura, greaţă, vărsături, durere de cap, amorţeala sau ameţeala şi reacţii de tip alergic care se pot manifesta prin erupţie cutanată, senzaţie de mâncărime, umflătură, senzaţie de sufocare.

Un risc mai mare de apariţie a reacţiilor alergice îl pot avea pacienţii care au avut în trecut reacţii alergice la administrarea substanţei de contrast. În acest caz se recomandă utilizarea unei substanţe de contrast diferite sau efectuarea investigaţiei fără substanţă de contrast, daca aduce un aport suficient de informaţii pentru stabilirea diagnosticului.

Testare la substanţa de contrast

Testare la substanţa de contrast se face doar în cazul unui istoric de reacţie la o expunere anterioara la substanţa de contrast şi se efectuează în mediu spitalicesc, cu monitorizare corespunzătoare. Iar desensibilizarea se face doar în cazul în care nu există o alternativă, utilizarea altei substanţe de contrast sau efectuarea investigaţiei fără substanţă de contrast şi se face doar în mediu spitalicesc, sub supraveghere corespunzătoare.

Un risc mai mare pentru apariţia de reacţii alergice  îl au pacienţii cunoscuţi cu afecţiuni preexistente precum astm.

Pentru a reduce riscul apariţiei de reacţii alergice, pacientului i se poate recomanda un pretratament cu preparate pe baza de cortizon şi antihistaminic.

În general, substanţa de contrast utilizată pentru RMN este bine tolerată, cu un risc foarte mic de apariţie a unor reacţii adverse. Pentru evaluarea riscului şi stabilirea indicaţiei de premedicaţie se recomandă efectuarea  unui consult de specialitate alergologic.

 

Articol semnat de Dr. Adriana-Maria Ștefan, Medic Specialist Alergologie și Imunologie clinică cadrul Clinicilor Memormed.

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed