Endoscopie

ENDOSCOPIE

In cadru Centrului Medical MEMORMED puteti beneficia de investigatii endoscopice: Endoscopie superioara si Colonoscopie. Acestea sunt Gratuite cu bilet de trimitere de la medicul de familie/specialist catre Gastroenterologie.

Endoscopie superioara

ENDOSCOPIEEndoscopia superioara (Esofagogastroduodenoscopia) este o metoda invaziva, practicata pe scara larga in gastroenterologie, care permite examinarea directă a interiorului tractului digestiv superior (esofag, stomac, duoden). Examinarea se face cu un aparat optic (endoscop), care se introduce in tractul digestiv pe cale bucală, fiind manevrat pentru a ajunge în porţiunea cea mai proximală a intestinului subţire (duoden), fiind apoi retras, efectuându-se în acest timp o examinare atentă.
EDS este cea mai buna metoda pentru a depista inflamatia, ulcerul, tumorile sau alte leziuni la nivelul tubului digestiv superior si se pot efectua proceduri terapeutice atunci cand este cazul (tratamentul hemoragiilor, rezectie polipi, biopsieri).
O examinare uzuală durează în jur de 5-10 minute (sau mai mult in caz de manevre terapeutice sau examinare dificila).
Endoscopie superioara este efectuată frecvent fără administrarea de sedative; totuşi, acestea pot fi administrate dacă sunteti anxios si mai sensibil la orice disconfort.
Un spray anestetic vă va fi pulverizat la nivelul faringelui, cu scopul obţinerii unei anestezii locale, după care medicul endoscopist va avansa endoscopul pe cale bucală până la nivelul zonei de interes (esofag, stomac sau duoden). În timpul examinării nu sunt afectate căile aeriene si puteti respira fara probleme, atat pe nas, cat si pe gura. Uneori, la începutul examinării, poate apărea senzaţia de sufocare, dar respiraţia se poate efectua fără dificultate. Examinarea nu este dureroasă de obicei, dar este dezagreabilă.
In situatia in care optati pentru sedare, se poate administra sedare usoara, care va avea un efect de linistire, de calmare a anxietatii, amnezie si o usoara somnolenta care va prelungi perioada in care deciziile dvs vor trebui amanate pentru cel putin 8 ore (sofat, semnare acte importante).

Colonoscopia

Colonoscopia este o manevra invaziva, practicata pe scara larga in gastroenterologie, care permite examinarea directă a interiorului intestinului gros. Examinarea se face cu un aparat optic (colonoscop), care se introduce in tractul digestiv pe cale anală, fiind manevrat pentru a ajunge în porţiunea cea mai proximală a intestinului gros (cec), şi uneori şi în ultima porţiune a intestinului subţire (ileon terminal), fiind apoi retras, efectuându-se în acest timp o examinare atentă a leziunilor colorectale si anorectale (abcese, hemoroizi, boli inflamatorii, polipi, tumori benigne sau maligne, diverticuli, stenoze, surse de hemoragie etc).
O examinare uzuală durează în jur de 30-40 minute (sau mai mult in caz de manevre terapeutice sau examinare dificila).
Colonoscopia este o manevra de obicei dureroasa, efectuată frecvent cu sedare superficiala sau sedare profunda si/sau antialgice. Vă va fi administrat un medicament sedativ şi/sau antialgic intravenos, după care medicul endoscopist va avansa colonoscopul, introdus pe cale anală. Este necesar sa discutati cu medicul endoscopist tipul de sedare cel mai bun pentru dumneavoastră deoarece sedarea profunda necesita pregatiri speciale.
Sedarea profunda va fi administrata de catre un medic anestezist.

Este important de retinut ca orice investigatie endoscopica se face in urma unui consult prealabil si a unei pregatiri corespunzatoare. Medicul va va furniza toate informatiile de care aveti nevoie pentru a putea efectua investigatia cu deplina incredere.