Endoscopie

 

În cadru Centrului Medical MEMORMED puteți beneficia de investigații endoscopice: Endoscopie superioară și Colonoscopie. Acestea sunt GRATUITE cu bilet de trimitere de la medicul de familie/specialist către Gastroenterologie.

Endoscopie superioară

ENDOSCOPIEEndoscopia superioară (Esofagogastroduodenoscopia) este o metodă invazivă, practicată pe scară largă în gastroenterologie, care permite examinarea directă a interiorului tractului digestiv superior (esofag, stomac, duoden). Examinarea se face cu un aparat optic (endoscop), care se introduce în tractul digestiv pe cale bucală, fiind manevrat pentru a ajunge în porţiunea cea mai proximală a intestinului subţire (duoden), fiind apoi retras, efectuându-se în acest timp o examinare atentă.
EDS este cea mai bună metodă pentru a depista inflamația, ulcerul, tumorile sau alte leziuni la nivelul tubului digestiv superior și se pot efectua proceduri terapeutice atunci când este cazul (tratamentul hemoragiilor, rezecție polipi, biopsieri).
O examinare uzuală durează în jur de 5-10 minute (sau mai mult în caz de manevre terapeutice sau examinare dificilă).
Endoscopia superioară este efectuată frecvent fără administrarea de sedative; totuşi, acestea pot fi administrate dacă sunteți anxios și mai sensibil la orice disconfort.
Un spray anestetic vă va fi pulverizat la nivelul faringelui, cu scopul obţinerii unei anestezii locale, după care medicul endoscopist va avansa endoscopul pe cale bucală până la nivelul zonei de interes (esofag, stomac sau duoden). În timpul examinării nu sunt afectate căile aeriene și puteți respira fără probleme, atât pe nas, cât și pe gură. Uneori, la începutul examinării, poate apărea senzaţia de sufocare, dar respiraţia se poate efectua fără dificultate. Examinarea nu este dureroasă de obicei, dar este dezagreabilă.
În situația în care optați pentru sedare, se poate administra sedare usoară, care va avea un efect de liniștire, de calmare a anxietății, amnezie și o ușoară somnolență care va prelungi perioada în care deciziile dvs. vor trebui amânate pentru cel puțin 8 ore (șofat, semnare acte importante).

Colonoscopia

Colonoscopia este o manevră invazivă, practicată pe scară largă în gastroenterologie, care permite examinarea directă a interiorului intestinului gros. Examinarea se face cu un aparat optic (colonoscop), care se introduce în tractul digestiv pe cale anală, fiind manevrat pentru a ajunge în porţiunea cea mai proximală a intestinului gros (cec), și uneori şi în ultima porţiune a intestinului subţire (ileon terminal), fiind apoi retras, efectuându-se în acest timp o examinare atentă a leziunilor colorectale și anorectale (abcese, hemoroizi, boli inflamatorii, polipi, tumori benigne sau maligne, diverticuli, stenoze, surse de hemoragie etc).
O examinare uzuală durează în jur de 30-40 minute (sau mai mult în caz de manevre terapeutice sau examinare dificilă).
Colonoscopia este o manevră de obicei dureroasă, efectuată frecvent cu sedare superficială sau sedare profundă și/sau antialgice. Vă va fi administrat un medicament sedativ şi/sau antialgic intravenos, după care medicul endoscopist va avansa colonoscopul, introdus pe cale anală. Este necesar să discutați cu medicul endoscopist tipul de sedare cel mai bun pentru dumneavoastră deoarece sedarea profundă necesită pregătiri speciale.
Sedarea profundă va fi administrată de către un medic anestezist.

Este important de reținut că orice invesțigație endoscopică se face în urma unui consult prealabil și a unei pregătiri corespunzătoare. Medicul vă va furniza toate informațiile de care aveți nevoie pentru a putea efectua investigația cu deplină încredere.