Sindromul premenstrual.
Simți că personalitatea ta se schimbă cu câteva zile înainte de menstruație? Premenstrual apar modificări bruște ale dispoziției și alte simptome deranjante?
Probabil informându-te te-ai gândit că suferi de sindromul premenstrual. Află mai multe despre acest sindrom și ce poți face să te simți mai bine. Sindromul premenstrual, abreviat SPM, descrie o serie de simptome fizice, psihologice și comportamentale care apar la aproximativ 3 din 4 femei, în zilele premergătoare apariției menstrei.
Sunt peste 150 de simptome asociate cu SPM, simptome la nivelul diferitelor organe și sisteme. Acestea apar normal pe fondul schimbărilor hormonale în ciclul menstrual bifazic, care este un proces normal, conceput în mod natural pentru instalarea sarcinii. Simptomele apar de obicei cu o săptămână sau două înainte de începerea sângerării, în faza luteală a ciclului menstrual, aceasta fiind între ovulație și menstră. În faza luteală dacă nu se instalează o sarcina, apar modificări hormonale și detașarea endometrului, soldată cu eliminarea lui prin sângerarea menstruală, dovadă unei sarcini eșuate. Amalgamul de simptome se pot grupa în variate combinații, frecvent PMS-ul este perceput ca o stare „diferită” fără a putea fi descris.
SIMPTOMELE DIN SINDROMUL PREMENSTRUAL
Diferă atât de la o persoană la alta, cât şi la aceeaşi persoană de la un ciclu la altul. Cele mai frecvente simptome ce pot apărea sunt:
– Modificări bruşte ale stării;
– Schimbări ale dispoziţiei: anxietate, iritabilitate , depresie, tristeţe, furie, accese de plâns fără un motiv serios;
– Modificări de apetit și poftă exagerată pentru anumite alimente (în special dulciuri);
– Insomnie
– Coșmaruri nocturne
– Retragere social
– Scăderea libidoului
– Dificultăți de concentrare
– Oboseala, lipsa de energie
– Durere musculară sau articulară, dureri de spate, dureri abdominale
– Cefalee (durere de cap)
– Retenţia de lichide apariţia de edeme gambiere, aceasta duce și la creşterea în greutate
– Modificări ale tranzitului intestinal, manifestate prin diaree sau constipaţie
Meteorism (balonare)
– Tensionarea, umflarea şi creşterea sensibilităţii sânilor până la mastodinii (Sâni dureroși)
– Erupție de acnee (apariția de coşuri
În general semnele și simptomele sindromului premenstrual dispar, de obicei, la câteva zile după începerea perioadei menstruale.
FORMELE SINDROMULUI PREMENSTRUAL
Sindromul premenstrual poate îmbrăca două forme.
– Forma ușoară: are 3-4 simptome sau 1-2 severe.
– Forma severă: are 5-12 simptome sau 2-5 severe cum ar fi, migrene, convulsii, sindromul intestinului iritabil, sindromul de oboseală cronică, lombalgii severe. Forma severa a SPM, numită tulburare disforică premenstruală (TDPM), apare la 3-5% dintre femeile ce au menstruație.
Înainte ca medicul să stabilească diagnosticul de TDPM, trebuie excluse alte problemele emoționale (precum depresia majoră sau tulburările de panică). De asemenea, trebuie excluse afecțiunile ginecologice preexistente (precum endometrioza, fibroamele, menopauza sau problemele hormonale), care pot da simptome specifice SPM.
DIN CE CAUZĂ APARE SINDROMUL PREMENSTRUAL
Deşi este frecvent întâlnit, cauza lui nu este cunoscută pe deplin, cert este că simptomele sunt strâns legate de modificările ce apar în sistemul endocrin, în echilibrul hormonal. Pentru producerea ovulului, a ovulației și pregătirea organismului pentru sarcină sunt implicați hormoni produși de mai multe glande (hipotalamus, glanda pituitară, glanda tiroidă, suprarenale și ovare) acestea trimit mesaje, prin substanțe chimice, unele către altele și spre restul organismului.
În mare parte, femeile cu acest sindrom sunt mai sensibile la schimbările normale ale nivelurilor de hormoni din timpul ciclului menstrual, poate să apară însă și pe fonul unor dezechilibre hormonale.
FACTORII IMPLICAȚI ÎN APARIȚIA SINDROMULUI PREMENSTRUAL
Deoarece SPM are diferite simptome, cu manifestări diferite, de intensitate variată se poate spune cu certitudine că în declanșarea acestei simptomotalogii heterogene sunt mai mulți factorii implicați:
– Fluctuatiile premenstruale ale hormonilor sexuali, ale estrogenului și ale progesteronului;
– Premenstrual Progesteronul scade datorită lipsei instalării sarcinii, asfel nu poate echilibra efectele estrogenului;
– Nivelul ridicat de estrogen prezent înaintea instalării menstruației, neechilibrat de progestron, poate acționa ca un stimulent asupra sistemului nervos central producând o serie de simptome neplăcute.
– Modificări apărute la nivelul serotoninei, scăderea sau utilizarea insuficientă a ei, contribuie la PMS;
– Nivelul ridicat al aldosteronului este normală după ovulație; aceasta favorizează retenția de lichide cu creștere în greutate, umflarea sânilor și cefalee;
– Prostaglandinele, secretate de toate celulele organismului provoacă umflarea sânilor, retenția de lichide, crampele, durerile de cap, iritabilitatea și depresia;
– Sensibilitatea la insulină, modificată în mod normal premenstrual, duce la niveluri scăzute ale zaharului din sânge (hipoglicemie) și pofta de dulce;
– Dezechilibrul calciului și magneziului, deficiența de vitamina B6, calciu și magneziu de asemenea sunt implicate în etiologia sindromului;
– Exista dovezi care sugerează că și disfuncția tiroidei poate declanșa simptomatologia PMS.
– Nivelurile ridicate de prolactină au fost constatate în anumite situații;
– Stil de viață stresant;
– Sedetentarism, fără activitate fizică;
– Lipsa unui ritm circadian sănătos, ore incorecte de somn;
– Obiceiuri proaste: consumul de alcool, fumatul, excesul de sare și consum exagerat de dulciuri.
PREVENTIA SINDROMULUI PREMENSTRUAL
SPM în sine nu poate fi prevenit din punct de vedere medical, însă simptomele pot fi ameliorate până la dispariția lor. În primul rând prin schimbarea stilului de viață, cunoașterea propriilor nevoi și manifestări, cu o informare corectă și tratament adecvat al simptomelor, majoritatea simptomelor pot fi ameliorate. Un stil de viață sănătos, care presupune mișcare fizică, relaxare, alimentație adecvată corespunzator simptomelor prezente, ajută femeia să gestioneze mai bine SPM. O alimentație sănătoasă asigură cantităţile necesare de nutrienţi organismului, ea fiind importantă pentru starea generală de bine, fizică și mentală.
ALIMENTATIA RECOMANDATĂ ÎN CAZUL SPM
– să fie bogată în acizi grași (pește gras, ulei de măsline, uleiuri vegetale presate la rece);
– cantități reduse de produse lactate, carne de porc, de vită, de pui;
– mai multe alimente ce conțin fibre naturale, fructe, vegetale și cereale integrale;
– sunt permise produsele ce conțin amidon, carbohidrați complecși (pâine din făină integrală, cartofi, orez, paste, fasole, fructe deshidratate);
– sunt recomandate alimente bogate în potasiu și magneziu: caise uscate, banane, nuci, cereale integrale, pește de mare și produse lactate fermentate;
– în porții mai mici și mai frecvent, pentru a evita balonarea;
– să se limiteze consumul de sare, alimente sărate și sodiul din alimentație;
– de evitat dulciurile;
– de exclus consumul de cafea și alcool;
– se recomandă hidratare adecvată, 1,5- 2 litri de apă, suplimentar alte lichide cum ar fi ceaiurile medicinale, sucuri natural.
SUPLIMENTE ȘI VITAMINE BENEFICE IN SINDROMUL PREMENSTRUAL
Vitaminele, mineralele şi nutrienţii adecvați asigură organismului posibilitatea să se autoechilibreze eficient, aceasta va ameliora majoritatea simptomelor.
– Triptofanul ajută la producerea de serotonină, îmbunătățind starea de spirit;
– 400 mg/zi de magneziu, reduc retenția de fluide și balonarea;
– o doza de 50-100 mg/zi vitamina B6 poate fi utilă;
– o doza de 400-600 UI/zi vitamina E poate reduce tensiunea și sensibilitatea sânilor;
– 1000- 1200 mg de calciu/zi, ameliorează crampele menstruale.
ACTIVITATEA FIZICĂ IN SINDROMUL PREMENSTRUAL
Exercițiul fizic regulat îți poate îmbunătăți starea de sănătate:
– 15 minute în fiecare zi vor relaxa muşchii şi vor contribui la echilibrarea hormonală; mişcarea contribuie direct la ameliorarea simptomelor cum ar fi crampele dureroase si meteorismul;
– cel putin 30 minute de alergat, mers alert sau pe bicicletă, inotul ajută la detensionare;
– Combinația optimă de cardio și forță cu intensitate moderată sunt benefice;
SINDROMUL PREMENSTRUAL ȘI RELAXAREA
Somn suficient, recomandarea ar fi de aproximativ 8 ore pe noapte, ideal între ora 22.30 și 6/7.00. În acest interval, organismului are suficient timp pentru a se relaxa și regenera complet, contribuind eficient în ameliorarea simptomelor premenstruale. Tehnicile de relaxare și anumite terapii cognitiv comportamentale sunt utile, deoarece prin calmarea minţii şi relaxarea corpulu se elimina stresul şi anxietăţii. O baie relaxantă, yoga, plimbările în natură, să alergaţi sau să vă plimbaţi. Socializarea cu persoane optimiste, energice, vă îndepărtează de gândurile anxioase!
SUPLIMENTELE NATURALE RECOMANDATE ÎN SINDROMUL PREMENSTRUAL
Alternativele naturale sunt preferate datorită lipsei efectelor adverse în comparatie cu tratamentele alopate. Plantele valoroase în PMS sunt cele care influențează organele ce secretă estrogen și progesteron. Fitoestrogenii imită estrogenii umani şi au acţiune similară în organism.
Extractul de zmeur din mlădiţe sau din fructe: datorită conţinutului de fitoestrogeni, acţionează direct asupra axului hipotalamo-hipofizo-gonadic, reglând secreţia hormonală ovariană.
Dong Quai ajută la ameliorarea uscaciunii vaginale, durerilor de cap, spate și sâni, flatulenței și depresiei; îmbunătătește funcțiile glandelor feminine.
Vitex Agnus Castus are proprietatea de a acționa asupra hipotalamusului și hipofizei; sprijină producția de progesteron prin stimularea hormonului luteinizant secretat de glanda pituitară; echilibrează nivelul de prolactină, are efect benefic în special asupra mastozei fibrochistice și a menstrelor abundente; ameliorează acneea asociată menstruației; are un efect pozitiv şi asupra fertilităţii feminine.
Maca lepidium este un supliment cu efect asupra întregului sistem endocrine. Principala acțiune fiind stimularea hipotalamusului, acesta influentează hipofiza. Hipofiza este glanda ce controlează secreția de hormoni ale celorlalte glande. Astfel, când hipofiza funcționează optim, este asigurat echilibrul sistemului endocrin. Are efect și asupra glandelor suprarenale și tiroidei, acestea fiind implicate direct în echilibrul hormonal; prin controlul nivelului de estrogen din organism, maca contribuie la cresterea nivelului de progesteron; fiind un adaptogen poate fi consumată pe perioade lungi de timp fără efecte adverse.
Evening primrose sau Luminiţa de seară. În scop terapeutic se foloseşte uleiul de Evening Primrose, un real suport pentru balanța hormonală; are un conţinut ridicat de acid linoleic, acid gama linoleic, fitosteroli, tocoferoli, triptofan, calciu, magneziu, potasiu şi mulţi alţi compuşi cu acţiune benefică asupra organismului uman; ameliorează simptomele din PMS si datorită conţinutului crescut de acid gama linoleic; ajută la tratarea acneei prin conţinutul bogat de acizi graşi ce face ca sebumul secretat sa se elimine prevenind astuparea porilor cu acesta; utilă și în infertilitatea la femei.
Mărarul este sursă de fitoestrogeni; conține vitaminele A, B6 și C (40 g de mărar asigură necesarul zilnic de vitamina C), riboflavină, acid folic, calciu, fier, magneziu și potasiu, fibre alimentare, fosfor și zinc; proaspăt în mâncare sau infuzie din semințe de mărar.
DE RETINUT!
– Efectele benefice ale plantelor și suplimentelor se instalează după cure ce durează între minim 3 și 6 luni, în functie de intensitatea și complexitatea simptomelor.
– Înainte de a lua oricare dintre suplimentele enumerate, trebuie să vă consultați medicul.
Dacă în urma schimbărilor stilului de viață simptomele sindromului premenstrual nu s-au redus în intensitate sau nu au dispărut, se recomandă consult pentru a stabili un plan de tratament. În cazuri mai severe, se recomandă terapia psihologică sau medicamentoasă.
Consultul de specialitate pentru sindromul premenstrual, se impune atunci când:
– Semnele și simptomele afectează calitatea vietii și activitățle femeii.
– Apar simptome severe precum depresie, anxietate, iritabilitate.
DIAGNOSTICUL DE SINDROM PREMENSTRUAL
Nu există investigații sau o analiză specială care să pună diagnosticul. Acesta se bazează pe tabloul simptomelor relatate de pacientă și excluderea altor afecțiuni.
Jurnalul simptomelor SPM. Este foarte util și indicat să fie ținut pe parcursul a două – trei cilcluri menstruale, un jurnal cu tipul, frecvența și severitatea simptomelor. Acesta ajută la evaluarea simptomelor și la diagnosticul diferențial cu reale probleme de sănătate și tulburari ce pot imita sindromul premenstrual și care necesită altă abordare.
In jurnal se noteaza urmatoarele:
– data ovulației. Momentul când se produce ovulația se poate afla prin monitorizarea mucusului cervical, a temperaturii corporale bazale și a nivelurilor de hormon luteinizat (LH);
– simptomele și severitatea lor;
– data când apar simptomele;
– data când apare menstruația.
TRATAMENTUL SINDROMULUI PREMENSTRUAL
Tratamentul se alege cu atenție.
– trebuie puse în balanță eficiența și efectele secundare.
– să fie adecvat simptomelor și gradelor de severiate a simptomelor.
Medicamente:
– Antiinflamatoarele nesteroidiene cu efect analgezic, antiinflamator și antispasticele pot ajuta la atenuarea simptomelor ca cefalee, durere de abdomen și spate, crampe, mastodinii;
– Diureticele se recomandă atunci când limitarea aportului de sare nu este suficientă pentru a reduce edemele;
– Antidepresivele pot fi prescrise în cazuri de depresie sau anxietate care afectează ritmul cotidian, în simptomele foarte grave de SPM. Administrarea lor se limitează la un timp scurt doar câteva zile, atunci cand alte terapii au eșuat; deoarece își pierd eficiența și dau dependență;
– Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, ca medicație antidepresivă, s-au dovedit eficienți ca medicație de primă linie pentru toate simptomele legate de dispoziție;
– Tratamentele hormonale cu contraceptive (estrogen si progesteron) pot ajuta prin controlul fluctuațiilor hormonale ale ciclului lunar. În prezent nu se recomandă ca măsură de primă intenție, deoarece studiile au demonstrat că nu sunt constant eficiente în tratamentul acestui sindrom și sunt de evitat din cauza efectelor adverse.
– Medicamente ce opresc complet funcția ovariană, agoniști ai hormonului eliberatori de gonadotropina (GnRH-a), are un bun control al simptomatologiei bolii, dar determină apariția simptomelor specifice menopauzei, bufeuri și uscaciune vaginală.
Atentie!
Nu utilizați medicamente fără aviz medical! Înainte să folosiți medicamente, chiar și pe cele ce nu necesită rețeta, asigură-te ca nu ai contraindicații precum ulcerul peptic sau boală renală.
De retinut! SPM poate fi diferit ca intensitate și exprimare în funcție de factorii interni, stres, suprasolicitare, oboseală, de aceea in diferite perioade ale vieții e posibil să fie necesare diferite scheme de tratament, corespunzator intensității sindromului. Dacă în cazul în care simptomatologia este greu de suportat sau vă afectează activităţile zilnice, vă recomand un consult medical pentru a primi recomandările personalizate sau prescrirea unui tratament adecvat stării.
Recomandare:
– orice măsură abordată trebuie urmată timp minim de 2-3 cicluri menstruale. Eficiența oricărei terapii poate fi evaluată după un timp mai îndelungat.
– se începe cu una sau maxim două terapii în acelasi timp, doar așa se poate identifica exact care este metoda optimă personală.
– dacă după 2-3 luni o schemă este ineficientă, fără ameliorarea SPM trebuie oprită.
– produsele administrate, indiferent că sunt medicamente sau suplimente, trebuie utilizate conform recomandărilor medicului sau instrucțiunilor și să nu se depășească doza maximă.
– femeile care încearcă să rămână însărcinate și doresc să amelioreze simptomatologia sindromului premenstrual, pot să încerce produsele naturiste, suplimentele minerale și vegetale, dar cu un consult preconcepțional anterior. Deoarece sunt și produse cu efecte secundare ce trebuie evitate de femeile ce încearcă să rămână însărcinate.
O colaborare bună cu medicul, permite evaluarea corectă și adaptarea terapiei până la găsirea celei potrivite pentru fiecare femeie în parte. Deoarece nu există un tratament care să fie eficient pentru toate femeile sau pentru toată viața este important să vă ascultați propriul corp și să comunicați cu medicul pentru alegerea celor mai bune soluții.
Articol semnat de Dr. Natalia Caisîn, Medic Primar Obstetrică – Ginecologie. Compentență în Colposcopie, Chirurgie Laparoscopică Ginecologică, Histerectomie, Ultasonografie Obstetricală și Ginecologică, tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată. Oferă consultații de GINECOLOGIE INFANTILĂ (copii peste 3 luni), în cadrul Memormed. (https://natallife.ro/blog/)
Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443 sau să solicitați o programare accesând link-ul următor: Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed