Sângerările rectale

Sângerările rectaleSângerările rectale

Articol semnat de Dr. BLĂJUȚ Florin Cristian, Medic Primar Chirurgie Generală în cadrul Clinicilor MEMORMED.

Când e momentul să punem pauză la Netflix și să dăm fuga la camera de gardă?

În calitate de chirurg cu „abonament” la camera de gardă, văd des pacienți cu sângerări de la nivelul rectului inferior. Majoritatea sunt genul de sângerări care nu ar trebui să vă facă să anulați planurile de seară. Aceste rectoragii (sângerările rectale), cum le zicem în termeni fancy, sunt de cele mai multe ori niște „năbădăi” hemoroidale după o constipație sau o diaree.

Dar, ca în orice telenovelă spaniolă sau, mai nou, turcească, uneori aceste sângerări sunt prologul a ceva mai serios, cum ar fi o boală inflamatorie intestinală sau un cancer colorectal. Revenind la momentul în care ar trebui să punem pauză la Netflix și să dăm fuga la camera de gardă…

Scopul meu este să vă scutesc de o șezătoare de cinci ore pe holurile spitalului, așteptând să aflați că nu este chiar „Breaking News”. Deci, dacă vă simțiți bine și nu sunteți la primul episod cu hemoroizi, poate nu este nevoie să vă petreceți seara în compania noastră.

Pentru că, hai să fim sinceri, nimeni nu vrea să-și petreacă seara la Urgențe, așteptând rândul după un tip cu un deget prins într-un borcan, cineva care a testat teoria că „super-glue-ul nu e chiar așa de super” sau după un împătimit al bricolajului care a descoperit circularul de masă.

E adevărat, nu toți suntem „Doctor House” și nu putem aprecia o situație de pe canapea, dar să știți că organismul uman este destul de deștept. Dacă nu sunteți pe un cocktail de medicamente care „subțiază sângele”, de obicei, o mică sângerare se oprește singură în 2-3 minute.

Dar, hai să dăm cărțile pe față: dacă sângerarea este mai abundentă, sau vine la pachet cu dureri, slăbiciune sau vă simțiți obosiți ca după un maraton de shopping de Black Friday, atunci da, veniți să ne vedem. La fel, dacă sunteți sub tratamente care vă fac sângele mai rebel sau aveți un istoric colorat cu probleme inflamatorii gastro-intestinale sau cancer de colon, un check-up rapid nu strică.

Rămâneți sănătoși!

 

Domnul Dr. BLĂJUȚ Florin Cristian este Medic Primar Chirurgie Generală la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central, București, având ca arii de interes:

– Chirurgia minim-invazivă (laparoscopică și robotică)

– Chirurgia colo-rectală oncologică (cancer de colon, cancer de rect)

– Chirurgia defectelor peretelui abdominal (hernie și eventrație)


Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:
  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

 

PROGRAMARE ONLINE