RMN – substanța de contrast în boala cronică de rinichi

RMN substanta de contrastSiguranța efectuării unei examinări de tip RMN substanță de contrast la pacientul cu boala cronică de rinichi

Pe lângă restricțiile cu care se confruntă un pacient cu boala cronică de rinichi (precum evitarea dietei bogate în sare și proteine, a medicației nefrotoxice de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene), se adaugă și cea legată de efectuarea anumitor investigații imagistice care folosesc substanțe de contrast.

Pentru o examinare de tip RMN, în funcție de indicație, se pot folosi substanțe de contrast pe bază de gadolinium. Acestea aduc cu sine riscul apariției unei afectări renale sau chiar sistemice. Riscul unei afectări renale este crescut la pacienții cu rata de filtrare glomerulară scăzută, însă nu mai mare decât în cazul folosirii unei examinări de tip CT cu substanță de contrast.

O altă problemă care poate apărea în cazul folosirii gadoliniumului este fibroza sistemică nefrogenă (FSN), o boală rară care provoacă întărirea și îngroșarea pielii, dar și fibroza altor organe, pentru care nu există un tratament curativ eficace. Substanțele de contrast folosite în RMN conțin pe lângă gadolinium și un ligand, în funcție de care se împart în substanțe de contrast cu structură moleculară macrociclică sau liniară; agenții cu structură liniară sunt mai puțin stabili decât cei macrociclici, fiind asociați cu risc crescut de dezvoltare a FSN.

În funcție de riscul de apariție a FSN, substanțele de contrast care conțin gadolinium se impart în 3 grupuri. Grupul I cuprinde liganți liniari, fiind asociat cu majoritatea cazurilor de FSN; substanțele din acest grup nu se mai folosesc în Europa. Grupul II este asociat cu câteva cazuri de FSN și cuprinde agenți macrociclici și un ligand liniar. Grupul III cuprinde o singură substanță, despre care încă nu există destule date pentru evaluarea gradului de risc. Riscul de apariție a FSN crește cu gradul de afectare renală și cu cantitatea de substanță de contrast folosită. Pentru utilizarea substanțelor din grupurile I și III este necesară evaluarea funcției renale (valoarea creatininei, nu mai veche de 30 zile), acestea putându-se folosi doar în anumite condiții la pacienții cu afectare renală.

Măsuri necesare pentru RMN substanță de contrast

Pentru a preveni apariția unei boli legate de administrarea substanței de contrast, sunt necesare o serie de măsuri în funcție de rata de filtrare glomerulară a pacientului. Astfel, ca măsuri generale, sunt indicate:
– consumul a minim 2 l lichide/zi cu câteva zile înainte și după procedură;
– întreruperea temporară, înainte și după investigație, a medicamentelor cu potențial nefrotoxic;
– monitorizarea funcției renale la câteva zile după investigație;
– folosirea celei mai mici cantități de substanță de contrast posibile și evitarea examinărilor repetate.

În general, pacienții cu rata de filtrare mai mare de 30 ml/min., au risc scăzut de a dezvolta fibroză sistemică nefrogenă; aceștia nu au nevoie de precauții speciale, decât în cazul în care asociază și insuficiența hepatică.

La pacienții cu rata de filtrare glomerulară între 15-30 ml/min., la care investigația este absolut necesară și nu poate fi înlocuită de o altă investigație (RMN fără substanță de contrast, CT fără/cu substanță de contrast, ecografie), se poate efectua RMN substanță de contrast de tip macrociclic (gadoteridol, gadobutrol, gadoterate), cele din grupul I fiind contraindicate.

În cazul pacienților cu rata de filtrare sub 15ml/min., la care investigația este absolut necesară, este indicată folosirea unei substanțe de contrast de tip macrociclic, urmată de efectuarea a minim o sedință de dializă după procedură.

De obicei, o investigație imagistică de tip RMN cu substanță de contrast ajută la elucidarea diagnosticului, fără a aduce cu sine reacții adverse, însă în cazul pacientului cu afectare renală este necesară aprecierea cu atenție a raportului risc/beneficiu și implementarea unor măsuri de prevenție.

Articol semnat de Dr. Elena-Claudia Simion, Medic Specialist Nefrologie în cadrul Clinicilor Memormed.

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE