Rinita alergică – O adevărată „problemă socială”

Rinita alergicaRinita alergică – O adevărată „problemă socială”

Dr. Irina Bucur – Medic primar Alergologie si Imunologie

La ora actuală, peste 600 de milioane de oameni din toată lumea suferă de rinită alergică.

Numărul imens de bolnavi, precum și caracteristicile afecțiunii – bolile asociate, costurile aferente rinitei (uriașe și probabil subestimate), afectarea semnificativă a calității vieții, etc, justifică interesul deosebit pentru diagnosticul precoce și controlul adecvat al evoluției sale.

Atât rinita alergică, cât şi astmul alergic sunt afecţiuni inflamatorii care afectează întregul organism, fiind adeseori asociate, prezente la adulți și copii, deopotrivă.

Mucoasa nazală şi cea bronşică prezintă multiple asemănări, unul dintre cele mai moderne concepte despre legatura dintre nas şi plămâni fiind aceea de a se completa reciproc din punct de vedere al funcțiilor îndeplinite în organism.

Deşi există diferenţe între rinită şi astm, tot mai frecvent ele sunt privite ca o afecţiune unică inflamatorie a căilor respiratorii. Foarte actuală este şi noţiunea de entopie sau de rinită cu alergie localizată.

Rinita alergică este considerată clasic rezultatul unei inflamaţii de intensitate variabilă.

Celule, molecule specifice, mediatori chimici biologici și neurologici „cooperează” într-o manieră complexă, producând apariția de simptome specifice precum şi o hiperreactivitate respiratorie. Prin inţelegerea mecanismelor de producere, medicina modernă impune ca tratamentul adecvat al bolii să fie dedicat substratului său inflamator, mai mult decât a simptomelor ca atare.

Rinita alergică – Management și tratament

Managementul rinitei alergice cuprinde, la toate categoriile de pacienţi, cu nuanţele de rigoare, pe lângă farmacoterapie, măsuri de educaţie şi profilaxie nespecifică precum şi imunoterapie specifică.

Tratamentul farmacologic are în vedere următorii factori: eficienţă, siguranţă, raport optim eficienţă-cost, preferinţa şi complianţa pacientului.

Cea mai eficientă medicaţie este considerată, ca şi în astm, corticoterapia locală, realizându-se astfel concentraţii maxime de antiinflamator în mucoasa nazală, fără risc de efecte generale și cu un foarte bun control al simptomelor locale şi ocular (adesea asociindu-se cu conjunctivita alergică).

Dintre antihistaminicele sunt recomandate cele orale din generaţia a doua, precum şi cele locale. Alte medicamente (decongestivele nazale, corticoizii sistemici, etc) pot fi utilizate în funcţie de nevoile particulare ale fiecărui bolnav în parte, după examinarea alergologică amănunțită a acestuia și efectuarea testelor specifice.

Eficienţa tratamentului diferă de la pacient la pacient şi depinde de durata sa.

Rinita alergică persistentă

Astfel, în rinita alergică persistentă este absolut necesară administrarea sa pe termen lung. Important de amintit este și tratamentul imunoterapic specific (desensibilizare) – cu extracte alergenice standardizate (atât forma injectabilă cât şi cea sublinguală).

În ultima vreme aceasta câştigă, documentat, din ce în ce mai mult teren în tratamentul rinitei alegice, dovedindu-se a fi singurul tratament care influenţează cursul natural al bolii pe termen lung, limitând progresia către astm şi scăzând nevoia de tratament farmacologic.

Frecvența în populația adultă, dar și la copii a rinitei alergice şi astmului alergic se află în continuă creştere, ceea ce justifică creșterea interesului pentru ținerea sub control alergologic de specialitate a acestor boli.

 

Articol semnat de Dr. Irina Bucur – Medic Primar Alergologie – Imunologie Clinică, în cadrul Clinicilor MEMORMED.

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

 

PROGRAMARE ONLINE