Articolul Urmator
Articolul Precedent

Remedii naturale pentru afecțiuni reumatice

afectiuni reumaticeRemedii naturale pentru afecțiuni reumatice

Foia de varză, felia de cartof, brusturele, ceaiurile de mușețel, mentă sau tei, acestea sunt câteva din ingredientele naturale ce-mi amintesc  de copilărie și de remediile bunicilor. În prezent avem la dispoziție o pleiadă de produse naturale cu rol adjuvant  sau profilactic, fiind utilizate în diverse afecțiuni medicale. În cazul celor degenerative (artrozice), acompaniate de dureri cu intensitate variabilă (în general mare) și de meteosensibilitate, registrul remediilor naturale este generos, cu atât mai mult cu cât vorbim despre afecțiuni incurabile, de durată.

Vă prezint câteva dintre cele mai frecvente ingrediente naturale întâlnite, precum și alte recomandări, cu mențiunea de a preciza medicului dvs. curant tratamentul urmat, precum și cu atenționarea asocierii natural – inofensiv.  Non omne quod nitet aurum est. (Nu tot ce strălucește este aur)

Recomandări pentru afecțiuni reumatice:
Boswellia Serrata

Este o rășină (tămâie) din scoarța arborelui Boswellia din India. Se presupune că tratează inflamația din poliartrita reumatoidă, artroză si ar ajuta la calmarea bursitei. Are rol și în fenomenele inflamatorii din boala Crohn și colita ulcerativă. Acizii boswellici, în special AKBA prezintă puternice proprietăți antiinflamatorii prin blocarea enzimei 5 lipoxigenaza (5-LOX). Aceasta distruge lanțurile de acizi grași polinesaturați ducând la apariția leucotrienelor, molecule cu rol proinflamator la nivel articular și nu numai.

O revizuire Cochrane (bază de date) din 2014 a evidențiat  reducerea durerii din artroză cu aproximativ  20 de puncte precum și o îmbunătățire a mobilității articulare cu 8 puncte (raportate la o scala de 100 de puncte), fără a se înregistra reacții adverse. O alta în 2018 a evaluat 20 de suplimente alimentare utilizate în artroză, arătând efectele remarcabile ale Boswelliei în ameliorarea semnificativă, pe termen scurt a durerilor de la nivelul șoldurilor, genunchilor și mânilor. Confirmarea concluziilor mai sus enumerate s-a făcut și în 2020, prin publicarea unui studiu ce a inclus 520 de pacienți cu artroză. Astfel, s-au evidențiat atât profilul de siguranță, cât și beneficiile tratamentului naturist, cu mențiunea unei durate de cel puțin 4 săptămâni.

În poliartrita reumatoidă necesarul zilnic este între 1200- 3600 mg/zi. Există temeri legate de o posibilă stimulare a fenomenelor autoimmune, așadar atenție la pacienții cu poliartrită sau lupus. Căutați produsul îmbogățit cu 5-LOX și AKBA, precum și ingrediente care cresc absorbția, cum ar fi piperul negru și lecitina. NB: Boswellia poate crește reacțiile adverse ale unor medicamente (antidepresive, anxiolitice, ibuprofen sau imunosupresante). Poate interacționa cu antiagregantele, crescând astfel riscul sângerării. Aplicată local (sub forma de cremă) poate da reacții cutanate la unii pacienți.

Bromelaina 

Reprezintă o grupare enzimatică cu rol proteolitic ce se găsește în ananas. Ar avea efecte antiinflamatorii și antialgice (împotriva durerii). Se găsește sub formă de tablete/capsule, necesarul zilnic fiind între 500 mg-2000 mg x3/zi. NB: poate fi iritantă digestiv (intoleranta gastrică, diaree). Poate interacționa cu antiagregantele, crescând astfel riscul sângerării.

Capsaicina

Un alcaloid din structura ardeiului iute  cu efect calorigen. Aplicat local sub formă de cremă/gel sau plasturi, stimulează anumiți receptori nervoși producând senzația de căldură-arsură locală. Activarea prelungită a acestor receptori produce atenurea funcționalității lor respectiv scăderea răspunsului dureros. Necesită utilizare constantă și îndelungată. Sunt studii care evidențieaza rolul benefic al capsaicinei în diminuarea durerii din artroză, poliartrita reumatoidă și fibromialgie, prin aplicarea locală a aproximativ 0.05% capsaicina. Se recomandă aplicațiile locale de 3 ori/zi. NB: poate da iritații, senzație acută de arsură. Nu se aplică pe zonele sensibile sau în jurul ochilor.

Gheara mâței (Uncaria Tomentosa)

Produs vegetal din scoarța și rădăcina unui soi de viță de vie din America Centrala și de Sud. Se consideră a avea proprietăți antiinflamatoare și imunostimulatoare prin inhibarea factorului de necroză tumorală (TNF), moleculă vizată de tratamentul biologic al poliartritei reumatoide. În 2002, Journal of Rheumatology a publicat un studiu randomizat, dublu-orb care a evidențiat efectul benefic al tratamentului la pacienții cu poliartrită reumatoidă. În cazul a 40 de pacienți s-a remarcat scăderea tumefacției și a durerii cu până la 50% comparativ cu placebo. Se găsește sub formă de tablete și capsule. Se recomandă administrarea intre 250 mg-350 mg/zi. NB: se recomandă citirea cu atenție a compoziției. Căutați doar Uncaria tomentosa și evitați alcaloizii tetraciclici oxindolici (TOA). Poate da dureri de cap, amețeală, vomă, hipotensiune. Nu se administrează la pacienții cu tuberculoză sau care urmează tratament imunosupresor.

Condroitin sulfat

Este o componentă a țesutului conjunctiv din structura cartiajului și scheletului. Suplimentele au în general sursă animală. Reduce inflamația, durerile articulare și încetinește progresia artrozei. Se consideră că amplifică capacitatea colagenului în atenuarea șocurilor. Blochează enzimele cu rol în degradarea acestuia. Menține un nivel optim de hidratare a colagenului și previne reducerea lui, în asociere cu glucozamina.

În 2016, un studiu mare multinațional a evidențiat efectele benefice ale combinației condroitină-glucozamină în ameliorarea durerilor, redorii și tumefacției artrozei de genunchi, efecte asemănătoare altor antiinflamatoare (celecoxib), însă fără apariția reacțiilor adverse specifice (gastrointestinale și cardiovasculare). În 2011 un studiu pe artroza mâinii, utilizând doar condroitina a pus în evidență beneficiile tratamentului în reducerea durerilor și ameliorarea mobilității articulare.

Dacă beneficiile tratamentului combinat prezintă controverse, în privința reacțiilor adverse se poate afirma profilul de siguranță al suplimentelor. Se găsesc sub formă de capsule și tablete.  Conform recomandărilor specialiștilor de la Duke Integrative Medicine (Carolina de Nord), dozele  zilnice (în general combinația glucozamină-condroitină) sunt cuprinse între 500 mg și 3 grame, administrare fracționat, pentru minim o lună. În lipsa unui efect se recomandă renunțarea la tratament.

NB unele tablete pot conține doze mari de mangan, ceea ce contraindică utilizarea îndelungată. Administrate simultan cu antiinflamatoare poate crește riscul sângerărilor. Atenție în cazul pacienților alergici la sulfonamide (se vor crește progresiv dozele de supliment). Poate avea reactii adverse digestive (dureri abdominale, constipație, diaree). Condroitina din produse de origine animală (bovine) poate prezenta riscul contaminării la distanță (boala vacii nebune).

Curcuma/Turmeric

Principala componentă din rădăcina de turmeric, plantă înrudită cu ghimbirul, aliment de bază al medicinei tradiționale chineze și indiene, ingredientul principal din curry. Este un antiinflamator puternic prin blocarea citokinelor inflamatorii și a unor enzime (ciclooxigenaza 2, targetul tratamentului antiinflamator cu celecoxib/etoricoxib respectiv Celebrex sau Arcoxia). Câteva studii din 2016 au evidențiat efectul benefic asupra inflamației din poliartita reumatoidă și artroză, prin utilizarea zilnică a 1000 mg de curcumă, efect similar utilizării de diclofenac și ibuprofen (o revizuire sistematica a studiilor randomizate controlat, sponsorizată de industria farma). Prezintă eficiență și în cazul durerii și a redoarii (anchiloză) asociate poliartritei și artrozei. Se recomandă utilizarea  capsulelor de  500mg  x2/zi precum și atenție în alegerea extractului de curcuma, turmericul per se poate fi contaminat cu plumb!

NB: Verificați compoziția și căutați produse îmbogățite cu fosfolipide, antioxidanți sau nanoparticule (Theracurmin) pentru creșterea absorbției. Poate fi iritant gastric. Nu se recomandă utilizarea la pacienții sub tratament cu warfarina, la cei care urmează intervenții chirurgicale, au afecțiuni biliare sau la femeile însărcinate.

Gheara diavolului (Harpagophytum procumbens)

Plantă tradițională din Africa de Sud.  Ingredientul principal (harpagosidul) are rol antiinflamator, antialgic, uricozuric (scade valoarea acidului uric), precum și în stimularea apetitului. Ajută la îmbunătățirea flexibilității, mobilității și a durerii articulare, efectele tratamentului fiind evidențiate în urma unui studiu din 2002. Acesta a fost efectuat pe 227 de pacienți cu artroză (coxartroza, gonartroza) sau dorsalgie joasă nespecifică, care au urmat tratament cu Gheara diavolului 60 mg zilnic, timp de 8 săptămâni. Se comercializează sub formă de capsule, tinctura. Se recomandă administrarea dozelor între 750 mg- 1000 mg, administrate de 3 ori pe zi, de preferat între mese (prezența acidului gastric scade absorbția). NB: nu se administrează femeilor însărcinate, în afecțiunile biliare, la pacienții cu ulcer sau care urmează tratament cu antiacide sau tratament anticoagulant. Poate afecta ritmul cardiac și interferă cu medicația antidiabetica.Poate da diaree.

Luminița Nopții – Evening Primrose

Sursa tratamentului provine din semințele acestei plante sălbatice din America, ce conțin până la 10% acizi gama linoleic. Se comercializează sub formă de capsule, gel sau ulei. Se administrează 5 capsule de 500mg/zi.  În cazul poliartritei reumatoide doza este între 540 mg până la 2.8 g/zi, cu administrări fracționate. Nume frumos, plantă gingașă și parfumată, dar cu eficiență lent instalată. Cu perseverență și încredere, beneficiile pot apărea după 6 luni.

Ghimbirul

Se utilizează rădăcina (uscată sau proaspătă) de ghimbir. Reduce durerea articulară precum și inflamația în cazul pacienților cu poliartrită reumatoidă și artroză, având proprietăți asemănătoare ibuprofenului. În cazul pacienților cu fenomen Raynaud, crește gradul vascularizației. Sunt studii  care recomandă utilizarea unor doze zilnice cuprinse între 500 și 1000 mg având discret efect în reducerea durerilor de șold și de genunchi. Unele studii pe animale menționeaza rolul antiinflamator mai puternic și controlul inflamației cronice al extractului de ghimbir ce conține atât gingerol (componenta activă a ghimbirului) cât și uleiuri esențiale. NB: Se recomandă atenție la standardele de calitate și prudență în administrarea la pacienții cu afecțiuni ale vezicii biliare. Poate interfera cu medicația anticoagulantă.

Glucozamina

Este o componentă esențială a cartilajului articular având rol în creșterea, menținerea unui grad optim de hidratare și repararea acestuia precum și în lubrefierea  articulației. Suplimentele sunt fie de origine marină (carapacea crustaceelor -crabi, creveți, homari) sau vegetală. Sunt studii din 2016 care au evidențiat efectul antiinflamator (al glucozaminei și condroitinei) asemănător altor antiinflmatoare (celecoxib), precum și în amelioarea  anchilozei articulare din artroză. Cercetătorii de la clinica Mayo susțin dovezi în favoarea utilizării sulfatului de glucozamină (fără clorhidratul de glucozamină) în asociere sau nu cu condroitina, în artroza de genunchi, motivând costul mai redus și un risc scăzut al reacțiilor adverse. Conform recomandărilor specialiștilor de la Duke Integrative Medicine, dozele zilnice (în general combinația glucozamină-condroitină) sunt cuprinse între 500 mg și 3 grame, administrare fracționat, pentru minim o lună. În lipsa unui efect se recomandă renunțarea la tratament. 

NB: glucozamina poate avea ușoare efecte digestive (dureri abdominale, greță, constipație sau diaree), poate crește glicemia, colesterolul, trigliceridele, precum și valorile tensionale. Poata duce la creșterea tensiunii intraoculare la pacienții cu glaucom. NU se recomandă utilizarea la pacienții cu alergii la crustacee.

MSM (Metilsulfonilmetan)

Reprezintă sulf organic provenit din surse naturale (fructe, legume, cereale, animale). Sulful este necesar formării țesutului conjunctiv. Are rol antiinflamator, antialgic și posibil analgezic prin diminuarea transmiterii impulsurilor nervoase. În 2006, un studiu pilot efectuat pe 50 de participanți, femei și bărbați cu artroza genunchiului care au primit 6 grame de MSM a evidențiat reducerea durerilor și îmbunătățirea mobilității articulare, în absența reacțiilor adverse. Nu există alte studii mari, bine controlate. Se găsește sub formă de tablete, capsule. Se administrează între 1000 mg – 3000 mg/zi, în timpul meselor. NB: poate da discomfort gastric și diaree. Nu se administrează în cazul tratamentului anticoagulant.

Acupunctura

Străveche practică medicală chineză, cu rol în ameliorarea durerii prin echilibrarea fluxului energetic al organismului (qi). Presupune deblocarea sau canalizarea energiei vitale (qi) de-a lungul meridianelor corpului prin utilizarea acelor sau presiunii. Având această ideologie, sănătatea este vazută ca o rețea a stării de bine mai degrabă decât absența bolii. Nu există simptome izolate, doar un blocaj sau un exces specific individului. Echilibrarea qi-ului restabilește interconexiunea, respectiv starea de bine.

Sunt studii care evidențiează eficiența acupuncturii în tratamentul gonalgiei (durere de genunchi) cauzată de artroză, în durerea de spate (fie acută sau cronică), a sindromului miofascial sau în  ameliorarea migrenei. Unele studii au evidențiat rolul acupuncturii în atenuarea durerii, prin stimularea celulelor mastocitare și eliberarea mediatorilor celulari, respectiv a serotoninei. Poate avea reacții adverse cum ar fi  leziuni nervoase, sângerarea, infecțiile, reacțiile alergice. Pentru siguranța dvs., discutați înainte cu medicul dacă sunteti însărcinată, aveți pacemaker, suferiți de tulburări de coagulare sau urmați tratament anticoagulant.

Împachetări reci, aplicații locale calde

Împachetările reci ajută dacă sunt aplicate cât mai repede după o întindere muscular / tendinoasă sau ligamentară. Ajută în reducerea inflamației. Ulterior, aplicațiile locale calde previn rigiditatea din entorse. În general aplicațiile reci se folosesc în caz de dureri de cap, spate, tumefacții, entorse, luxații, sângerări. Căldura locală ameliorează spasmul muscular, durerea articulară. NB: aveți grijă la arsuri, degerături, amorțeală, durere sau senzația de mâncărime.

În loc de concluzie

Vă recomand prudență în alegerile făcute pentru afecțiuni reumatice, căutați informații din surse cât mai sigure, cereți opinia unui medic. Să nu omitem efectul placebo sau puterea incontestabilă a credinței, precum și beneficiile unui regim de viață sănătos și echilibrat. Respectiv  mișcare, odihnă, alimente cât mai natural, precum și o diferențiere clară între real vs virtual. Să fim sănătoși!

 

Articol semnat de Dr. Andreea Apostol, medic specialist Reumatologie, competență în ecografia aparatului locomotor, în cadrul Clinicilor Memormed.

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

Surse
https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/supplements-and-vitamins/supplement-and-herb-guide-for-arthritis-symptoms 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30335320/
https://www.healthline.com/health/pain-relief/
PROGRAMARE ONLINE