Coronavirus. Reevaluarea pneumologica dupa infectia cu SARS-CoV-2

Reevaluarea sau consultatia pneumologica de control dupa PNEUMONIE VIRALA cu SARS-CoV-2 (CORONAVIRUS)

Informatii oferite de dr. Carmen Stroescu, Medic Specialist Pneumologie, Doctor in Medicina, Competenta in Somnologie si Endoscopie Bronsica

CORONAVIRUS – informatii generale

coronavirus radiografieInfectia cu virusul SARS-CoV-2 (coronavirus) se manifesta prin simptome precum febra, tuse, astenie, cefalee, mialgii, durere faringiana, lipsa poftei de mancare/ greata/ varsaturi/ diaree, pierderea brusca a mirosului (anosmie) si/sau a gustului (ageuzie).

O parte dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 dezvolta pneumonie virala, asociata cu senzatie de respiratie dificila si anomalii la examenul clinic si imagistic pulmonar (radiografie toracica, computer –tomograf, ecografie toracica), care poate avea o evolutie usoara, moderata sau severa.

Factori de risc

Fumatorii, persoanele cu varsta mai mare de 65 ani si cele care sufera de obezitate si alte boli cronice, au un risc crescut de a dezvolta pneumonie virala in contextul infectiei cu SARS-CoV-2.

Pneumonia virala cu SARS-CoV-2- forme clinice

Cazurile usoare de pneumonie virala cu SARS-CoV-2 se caracterizeaza prin modificari de mica amploare la nivelul examenelor imagistice, bilant biologic cu modificari discrete ale parametrilor si o stare generala buna, permitand tratament ambulatoriu.

Cazurile moderate si severe sunt asociate cu modificari imagistice mai extinse, bilant biologic caracterizat prin inflamatie importanta (dar si alte anomalii, in anumite cazuri), oxigenare inadecvata si stare generala alterata, necesitand internare in spital.

Pacientii care au prezentat forme usoare sau moderate de pneumonie virala cu SARS-CoV-2, prezinta rezolutie completa a simptomelor dupa cateva saptamani de la debutul clinic. Perioada aceasta variaza intre 4 si 12 saptamani si este de asteptat sa fie mai lunga in cazurile in care pneumonia a fost mai extinsa, in cazurile complicate cu afectarea altor organe si la persoanele varstnice cu afectiuni cronice asociate si capacitate de efort fizic redusa anterior aparitiei pneumoniei.

Modificarile imagistice (radiologice) asociate pneumoniei virale necesita un timp indelungat pentru rezolutie completa, uneori mai mult de 3 luni. Acei pacienti care au anomalii persistente la 3 luni, vor fi reevaluati prin radiografie toracica dupa alte 6-8 saptamani sau vor primi recomandare de completare a investigatiilor prin examen computer-tomograf toracic pentru o mai buna caracterizare a anomaliilor si identificare a unor eventuale complicatii ale pneumoniei virale cu SARS-CoV-2.

Cand ne prezentam la medic dupa o infectie cu coronavirus/SARS-CoV-2?

pneumologie post coronavirusNecesitatea si momentul optim de efectuare a unui control pneumologic dupa o pneumonie virala cu SARS-CoV-2 trebuie stabilite pentru fiecare caz in parte, sarcina ce revine medicului de familie pentru cazurile usoare tratate la domiciliu si pentru acele cazuri ce au necesitat spitalizare si la care medicul curant nu a facut recomandari in acest sens la externare.

Daca se observa o rezolutie progresiva a simptomelor si semnelor clinice, ca si o stare generala buna, nu se impune control clinic (pneumologic) si imagistic (radiologic) al pacientului. Totusi, in formele moderate si severe, cu modificari radiologice ample, se poate recomanda o radiografie toracica (pulmonara) de control la 12 saptamani de la externare.

Pacientii care prezinta simptome persistente, agravate sau simptome nou aparute, in special tuse productiva, respiratie dificila, durere toracica, subfebra sau tumefierea unui membru, necesita evaluare precoce, la 4-6 saptamani de la externare pentru cei cu simptome persistente, respectiv cat mai curand in cazul agravarii simptomelor sau aparitia de noi simptome. Aceasta evaluare precoce este initiata de catre medicul de familie, se poate face in mai multe etape, virtuale sau prin prezenta fizica a pacientului la consultatie (in functie de tipul de simptome si starea pacientului), si este continuata, daca este necesar, de catre medicul specialist (pneumolog/ cardiolog/ infectionist samd) la recomandarea medicului de familie.

In cadrul consultatiei pneumologice, medicul:

1) va studia dosarul medical al pacientului (documente medicale referitoare la pneumonia cu SARS-CoV-2 – bilet de externare, radiografii, examene computer tomografice, fise de consultatie medic de familie sau ambulanta, dar si cele referitoare la bolile asociate);

2) va pune intrebari referitoare la evolutia pacientului dupa externare (simptome persistente/ agravate/ nou aparute);

3) va evalua starea generala a pacientului, nivelul de dificultate respiratorie (dispnee), nivelul de oxigenare (prin pulsoximetrie);

4) va efectua examen clinic.

La finalul consultatiei, medicul pneumolog va face urmatoarele recomandari:

  • recomandari generale, care includ sevraj tabagic, alimentatie echilibrata, evitarea abuzului de alcool, exercitiu fizic zilnic, vaccinare antigripala si/sau antipneumococica, continuarea terapiilor de fond ale afectiunilor cronice cu evaluare periodica, si
  • recomandari personalizate, adaptate pacientului evaluat, care pot include radiografie toracica sau examen computer-tomograf, analize de sange, evaluare functionala respiratorie simpla (spirometrie) sau evaluare suplimentara in cadrul unui centru expert.

DE RETINUT!!

Pneumonia virala cu SARS-CoV-2 (coronavirus) poate fi urmata, la intervale variabile de timp, de noi infectii respiratorii, cu simptome asemanatoare. Este posibila atat reinfectia cu SARS-CoV-2 cat si aparitia altor infectii respiratorii virale (cu virus gripal sau alte virusuri respiratorii) sau bacteriene.

Atitudinea recomandata in aceste situatii este aceea de izolare la domiciliu si contactare a medicului de familie in vederea stabilirii unui plan de evaluare, tratament si monitorizare.

Pentru informatii suplimentare si programari, ne poti contacta la numarul de telefon 031-9443 sau poti accesa linkul urmator: https://memormed.ro/contact/

Bibliografie

https://thorax.bmj.com/content/75/11/1009.abstract