Reevaluarea sau consultația pneumologică de control după PNEUMONIE VIRALĂ cu SARS-CoV-2 (CORONAVIRUS)
Informații oferite de dr. Carmen Stroescu, Medic Specialist Pneumologie, Doctor în Medicină, Competență în Somnologie și Endoscopie Bronșică
CORONAVIRUS – informații generale
Infecția cu virusul SARS-CoV-2 (coronavirus) se manifestă prin simptome precum febră, tuse, astenie, cefalee, mialgii, durere faringiană, lipsa poftei de mâncare/ greață/ vărsături/ diaree, pierderea bruscă a mirosului (anosmie) și/sau a gustului (ageuzie).
O parte dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă pneumonie virală, asociată cu senzaie de respirație dificilă și anomalii la examenul clinic și imagistic pulmonar (radiografie toracică, computer –tomograf, ecografie toracică), care poate avea o evoluție ușoară, moderată sau severă.
Factori de risc
Fumatorii, persoanele cu vârsta mai mare de 65 ani și cele care suferă de obezitate și alte boli cronice, au un risc crescut de a dezvolta pneumonie virală în contextul infecției cu SARS-CoV-2.
Pneumonia virală cu SARS-CoV-2- forme clinice
Cazurile ușoare de pneumonie virală cu SARS-CoV-2 se caracterizează prin modificări de mică amploare la nivelul examenelor imagistice, bilanț biologic cu modificări discrete ale parametrilor și o stare generală bună, permitând tratament ambulatoriu.
Cazurile moderate și severe sunt asociate cu modificări imagistice mai extinse, bilanț biologic caracterizat prin inflamație importantă (dar și alte anomalii, în anumite cazuri), oxigenare inadecvată și stare generală alterată, necesitând internare în spital.
Pacienții care au prezentat forme ușoare sau moderate de pneumonie virală cu SARS-CoV-2, prezintă rezoluție completă a simptomelor după câteva săptămâni de la debutul clinic. Perioada aceasta variază între 4 și 12 săptămâni și este de așteptat să fie mai lungă în cazurile în care pneumonia a fost mai extinsă, în cazurile complicate cu afectarea altor organe și la persoanele vârstnice cu afecțiuni cronice asociate și capacitate de efort fizic redusă anterior apariției pneumoniei.
Modificările imagistice (radiologice) asociate pneumoniei virale necesită un timp îndelungat pentru rezoluție completă, uneori mai mult de 3 luni. Acei pacienți care au anomalii persistente la 3 luni, vor fi reevaluați prin radiografie toracică după alte 6-8 săptămâni sau vor primi recomandare de completare a investigațiilor prin examen computer-tomograf toracic pentru o mai bună caracterizare a anomaliilor și identificare a unor eventuale complicații ale pneumoniei virale cu SARS-CoV-2.
Când ne prezentăm la medic dupa o infecție cu coronavirus/SARS-CoV-2?
Necesitatea și momentul optim de efectuare a unui control pneumologic după o pneumonie virală cu SARS-CoV-2 trebuie stabilite pentru fiecare caz în parte, sarcina ce revine medicului de familie pentru cazurile ușoare tratate la domiciliu și pentru acele cazuri ce au necesitat spitalizare și la care medicul curant nu a facut recomandări în acest sens la externare.
Dacă se observă o rezoluție progresivă a simptomelor și semnelor clinice, ca și o stare generală bună, nu se impune control clinic (pneumologic) și imagistic (radiologic) al pacientului. Totuși, în formele moderate și severe, cu modificări radiologice ample, se poate recomanda o radiografie toracică (pulmonară) de control la 12 saptămâni de la externare.
Pacienții care prezintă simptome persistente, agravate sau simptome nou apărute, în special tuse productivă, respirație dificilă, durere toracică, subfebră sau tumefierea unui membru, necesită evaluare precoce, la 4-6 săptămâni de la externare pentru cei cu simptome persistente, respectiv cât mai curând în cazul agravării simptomelor sau apariția de noi simptome. Această evaluare precoce este inițiată de către medicul de familie, se poate face în mai multe etape, virtuale sau prin prezența fizică a pacientului la consultație (în functie de tipul de simptome și starea pacientului), și este continuată, dacă este necesar, de către medicul specialist (pneumolog/ cardiolog/ infecționist samd) la recomandarea medicului de familie.
În cadrul consultației pneumologice, medicul:
1) va studia dosarul medical al pacientului (documente medicale referitoare la pneumonia cu SARS-CoV-2 – bilet de externare, radiografii, examene computer tomografice, fișe de consultație medic de familie sau ambulanță, dar și cele referitoare la bolile asociate);
2) va pune întrebari referitoare la evoluția pacientului după externare (simptome persistente/ agravate/ nou apărute);
3) va evalua starea generală a pacientului, nivelul de dificultate respiratorie (dispnee), nivelul de oxigenare (prin pulsoximetrie);
4) va efectua examen clinic.
La finalul consultației, medicul pneumolog va face următoarele recomandări:
– recomandări generale, care includ sevraj tabagic, alimentație echilibrată, evitarea abuzului de alcool, exercițiu fizic zilnic, vaccinare antigripală si/sau antipneumococică, continuarea terapiilor de fond ale afecțiunilor cronice cu evaluare periodică, și
– recomandări personalizate, adaptate pacientului evaluat, care pot include radiografie toracică sau examen computer-tomograf, analize de sânge, evaluare funcțională respiratorie simplă (spirometrie) sau evaluare suplimentară în cadrul unui centru expert.
DE REȚINUT!!
Pneumonia virală cu SARS-CoV-2 (coronavirus) poate fi urmată, la intervale variabile de timp, de noi infecții respiratorii, cu simptome asemănătoare. Este posibilă atât reinfecția cu SARS-CoV-2 cât și apariția altor infecții respiratorii virale (cu virus gripal sau alte virusuri respiratorii) sau bacteriene.
Atitudinea recomandată în aceste situații este aceea de izolare la domiciliu și contactare a medicului de familie în vederea stabilirii unui plan de evaluare, tratament și monitorizare.
Pentru informații suplimentare și programări, ne poți contacta la numărul de telefon 031-9443 sau poți accesa linkul următor: https://memormed.ro/contact/
Bibliografie
https://thorax.bmj.com/content/75/11/1009.abstract