Psihoterapia

Psihoterapia 

psihoterapiaPsihoterapia reprezintă un demers educațional și preventiv și se adresează persoanelor care au nevoie de ajutor în dezvoltarea personală și în îmbunătățirea calității vieții. Ea devine foarte eficientă în tratamentul afecțiunilor psihice ce se pot încadra într-un diagnostic clinic.

Psihoterapia abordează mecanismele psihologice implicate în îmbunătățirea stării de sănătate si prevenirea patologiei, dar și pe cele implicate în afecțiunile psihice.

Alături de terapia medicamentoasa, este o modalitate de tratament al tulburărilor mentale si de comportament, folosind tehnici si metode psihologice care au la bază dialogul cu un psiholog si relația terapeutică.

Psihoterapia face parte din managementul terapeutic al celor mai multe afecțiuni mentale, indiferent că vorbim despre anxietate, depresie sau tulburări de personalitate. Ea are efecte complementare terapiei farmacologice. Prin terapie se realizează noi conexiuni nervoase, ceea ce duce la o remisiune mai buna a afecțiunii si la o rată mai mică a recăderilor.

Psihoterapia – tratament 

Psihoterapia este folosită ca tratament (poate fi asociat și tratamentul medicamentos) pentru:

  • tulburări de anxietate: generalizată, tulburare de panică, fobii, tulburare de stres post-traumatic, tulburare de stres acut, tulburare obsesiv-compulsivă;
  • tulburări de personalitate sau modele prea rigide de comportament și relaționare cu ceilalți;
  • tulburări de adaptare (doliu, despărțiri, divorț, conflicte, boli, alte traume);
  • episoade depresive ușoare, medii (se poate doar psihoterapie), severe (alături de tratament medicamentos, după o perioadă de stabilizare a stării pacientului);
  • tulburare afectivă bipolară, schizofrenie, tulburare schizoafectivă (doar alături de medicație), cu rol în psihoeducație, creșterea calității vieții;
  • adicții.           

Psihoterapia cognitiv comportamentală

Psihoterapia cognitiv comportamentală ajută perosanele să își identifice și apoi să modifice modelele disfuncționale de gândire și de comportament. Aceasta se centrează pe studierea relației dintre gânduri, emoții și comportamente. Spre exemplu, evitarea unei situații tensionate accentuează percepția pe care o avem asupra lucrurilor. 

Studiile din ultimele două decenii arată incontestabil că terapia modifică structura cerebrală ducând la o recuperare mai bună a pacientului.

Un articol de dr. Adrian Anton, medic specialist psihiatrie pediatrica, specializat in tulburarile afective ale copilului, terapie cognitiv-comportamentala, psihoterapie si consiliere individuala si familiala. 

Pentru informatii suplimentare poti solicita acum o sedinta printr-o simpla programare: 031-9443 sau formularul de programari.

PROGRAMARE ONLINE