Totul despre protectia solara

A venit sezonul cald și abia așteptăm să stăm la soare! Soarele ne dă viață, ne dă energie și voie bună. Cu toate acestea, este necesar să știm care sunt soluțiile cele mai potrivite pentru protecția solară și cum să ne ferim pielea de radiațiile ultraviolete (UV).

Recomandări oferite de dna dr. Arina Cristiana Margina – Medic Specialist Dermatologie in cadrul clinicilor MEMORMED.

Pielea si protectia solara!
CUM, CAND SI DE CE SA NE PROTEJAM DE SOARE ?

protectia solara familieRadiațiile ultraviolete sunt radiații electromagnetice emise de soare. Stratul de ozon ne protejează împotriva radiațiilor UVC, însă nu și împotriva razelor UVA și UVB. Razele UVA și UVB sunt emise tot timpul anului, atât iarna, cât și vara, atât la munte, cât și la mare. Razele UVB pătrund până la nivelul epidermului, unde produc arsură solară, iar razele UVA ajung până la nivelul dermului, unde sunt implicate în modificarea ADN-ului celular. Ambele tipuri de radiații se găsesc atât în lumina naturală, cât și în cea artificială, a aparatelor de bronzat, sau chiar a lămpilor UV tip A (PUVA), folosite pentru tratamentul psoriazisului.

Expunerea pe termen lung la radiațiile UV poate conduce în timp la apariția photoaging-ului, adică îmbătrânirii pielii, sau poate conduce la dezvoltarea unor leziuni precanceroase, cum sunt keratozele actinice, sau chiar la leziuni maligne precum epiteliomul bazocelular, epiteliomul spinocelular sau chiar melanomul malign.

SOLUTII PENTRU PROTECTIA SOLARA

În primul rând, protecția solară eficientă trebuie făcută pe tot parcursul anului, ori de câte ori ne expunem la soare. Expunerea la soare nu se face doar atunci când mergem la plajă, ci oricând facem orice fel de activitate în aer liber. Atenție de asemenea și la altitudine, pe platoul montan soarele ne „vede” cel mai bine, chiar și iarna!

Apoi, orele expunerii la soare sunt foarte importante. Știm cu toții că soarele „arde” cel mai tare la prânz. De aceea, cel mai bine este ca între orele 10-16, să evităm expunerea.

protectie solaraÎmbracămintea joacă un rol important în protecția solară și alegerea acesteia reprezintă primul pas spre o piele sănătoasă. Hainele de bumbac, lejere, de culoare deschisă, pălăria de soare, ochelarii cu lentile de fotoprotecție, ne ajută să fim protejați de radiațiile UV.

Apoi, aplicarea cremelor de fotoprotecție reprezintă pasul decisiv către un comportament sanogenetic în ceea ce privește pielea noastră, precum și în ceea ce privește prevenția împotriva cancerului de piele. Cremele de fotoprotecție sunt de 2 feluri: cu filtru chimic, care au menirea de a absorbi lumina și cu filtru mineral, care reflectă lumina. Ele protejează în primul rând împotriva razelor UVB, dar sunt și creme care protejează împotriva razelor UVA, moment în care, găsim inscripționat pe etichetă acest lucru. Ele sunt fabricate pentru mai multe tipuri de piele, pentru nuanțe diferite de ten, pentru uz pediatric, etc. Se recomandă folosirea unor creme cu SPF de cel puțin 30. Cremele de fotoprotecție trebuie reaplicate o dată la 2 ore, deoarece din cauza transpirației sau înotului acestea sunt îndepărtate de pe piele, nemaiasigurând fotoprotecție.

CINE TREBUIE SA FACA FOTOPROTECTIE CONSECVENTA

Copiii, vârstnicii, persoanele cu pielea albă, persoanele care au mai mult de 50 de alunițe pe corp, persoanele care au avut in trecut cancer de piele sau care au rude cu cancer de piele, persoanele cu imunitatea scăzută  ar trebui să practice fotoprotecția consecventă.

SFATURI PENTRU O PIELE SANATOASA

Pielea este cel mai mare organ din corpul nostru, ea are funcția de protecție mecanică, de fotoprotecție, de protecție termică și antiinfecțioasă. Să avem așadar grijă de ea!

Alimentația corespunzătoare, hidratarea corectă, fotoprotecția consecventă ajută la menținerea tegumentelor intacte.

De asemenea, autoinspecția pielii o data pe lună și controlul periodic la medicul dermatolog, asigură prevenția cancerului de piele, care poate fi tratat fără consecințe grave, dacă este diagnosticat la timp.

 

Pentru pacienții asigurați, consultațiile sunt GRATUITE!