Primul consult. Așteptări

Temerea față de medic. Poate chiar spaima de ce ar putea să descopere. Puțini sunt cei care merg de plăcere la doctor încă de la primul consult, mai ales dacă reușesc să treacă pe sub furcile caudine ale sistemului.

Iată câteva sugestii pentru primul consult, din perspectiva medicului:

Răbdare.

Poate că te-am făcut să aștepți, decalându-mă cu examenul precedent. Scuză-mă, dar n-am pierdut timpul, ci am încercat să-l valorific cât mai mult, tot spre binele pacientului. 
       shutterstock_317573531 (1)
Organizare și Istoric medical.

Nu mă aștept la dosare (deși am studiat câteva), însă un minim de acte medicale este de dorit la primul consult. Respectiv (dacă s-au efectuat):

Seturi de analize din anul curent, imagistică (ecografii, radiografii, CT-uri, RMN-uri, ecografii) – de preferat ȘI interpretarea ȘI suportul tehnic (CD, film), teste de osteodensitometrie (DXA).
Scrisorile medicale
 de la alte consulturi (după caz). 

Tratament. Foarte important. Bulina roșie/tableta lungă și galbenă sau medicamentul din reclama de la TV nu mă ajută, nici dacă aș fi Mafalda. Fie le treci pe o hârtie (practice, ca lista de cumpărături sau nostalgic, lista pentru Moșu’) sau aduci ambalajul cu denumirea. Este mai simplu pentru amândoi. Astfel nici eu nu mă enervez (în sinea mea, cât se poate), nici tu nu-ți faci griji că ai uitat.

Suplimentele alimentare. Tratament homeopat… sunt ceea ce sunt. Să fie pe listă totuși. 

Afecțiuni cunoscute. Adică boli. Dacă tensiunea e bună sub tratament înseamnă că este tensiune. Dacă glicemia nu e mare, dar e sub tratament, înseamnă că e diabet („mic”/„pui”, tot diabet este).                

Precizie.

Este neplăcut să ai dureri, temeri, neînțelegeri. Dacă în timpul anamnezei (a dialogului) scurtez descrierea unor aspecte (mai puțin semnificative pentru actul medical) și ghidez conversația către anumite detalii specifice, recente nu-ți face griji. Tot contezi și te respect. Dar ce s-a întâmplat cândva, în copilărie, ca unic episod, a fost atunci și puțin probabil să fie relevant.

Încrederea

În tine, pentru că ești deosebit și nebănuit de puternic. În mine, ca medic care își dă silința să te înțeleagă și să te ajute. Cu ce am și cu ce pot. Așadar, când am un pacient organizat mă uit pe toate documentele, apoi îl consult, după care mă ocup de birocrație. Dacă am noroc și sistemul funcționează bine, aș putea termina la timp. Dacă nu, următorul pacient mă va aștepta, întrebându-se de ce durează atâta…? Și revenim la prima recomandare.

Suntem organisme superbe, complexe și uneori neînțelese. Avem nevoie de încredere și de răbdare. Cu noi înșine și cu ceilalți. Să nu-ți fie teamă și să nu te „pierzi”.

 Acestea sunt câteva din recomandările mele. Sper să te ajute. Bine ai venit. Sănătate. 

 

Articol semnat de Dr. Andreea Apostol, medic specialist Reumatologie, competență în ecografia aparatului locomotor, în cadrul Clinicilor Memormed.

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE