Consultul ginecologic la adolescente! Cand, cum si de ce?

Cand se recomanda efectuarea consultului ginecologic la adolescente ?

Recomandarea consultului ginecologic anual este valabil si in cazul unei adolescente, astfel se pot descoperi abaterile de la normalitate si  preveni anumite patologii.

Majoritatea femeilor stiu ca vizita la ginecolog este esentiala pentru asigurarea starii de sanatate si prevenirea unor afectiuni grave.

 

adolescenta ginecologieProbabil nu exista femeie care sa nu fi auzit macar o data in viata urmatoarea exprimare: “Este important sa mergi o data pe an la medicul ginecolog.”

In cazul adolescentei e necesar sa se constientizeze faptul ca ea se afla in perioada de transformare prin care capata toate caracteristicele femeii adulte si in aceasta etapa pot sa apara modificari ce trebuie atent evaluate.

Pentru prima vizita la medicul ginecolog,  cel mai bun moment este atunci cand nu exista probleme medicale.

Este recomandabil ca primul consult ginecologic sa fie facut cat mai curand dupa debutul menstruatiei, aceasta fiind semnul de baza al modificarilor deja produse in organismul femenin, cand  fetita se transforma  in adolescenta si consultul de rutina in aceasta perioada devine esential.

Daca se face in aceste conditii, prima vizita la medicul ginecolog nu necesita mereu o examinare fizica, aceasta inseamna ca nu e obligatoriu sa va dezbracati.

Mentionez acest lucru deoarece sunt multiple situatii in care se amana consultul datorita unei jene, frecvent nefondate.

Cum se desfasoara si in ce consta prima vizita  la ginecolog a adolescentei ?

Primul contact cu medicul ginecolog, creeaza conditii pentru stabilirea unei relatii de incredere, alegeti un medic cu care se poata discuta confortabil despre toate subiectele delicate si sensibile cum ar fi: activitatea sexuala, contraceptia, sarcina sau probleme legate de menstruatie.

Recomandarea mea personala este sa va pregatiti fiica pentru o etapa importanta din viata ei de femeie. Chiar daca nu acuza nici o problema e bine sa purtati o discutie despre aceasta parte a dezvoltarii ei, e posibil ca fiica sa evite discutiile despre intimitatea ei.

Intr-o ambianta linistita discutati despre necesitatea vizitei ginecologice inainte de primul ei consult si explicati-i ca acest lucru o v-a ajuta sa evite multiple situatii neplacute in viitor.

In cadrul consultului se vor oferi informatii necesare pentru intelegerea propriilor transformari.

Totodata se vor discuta toate aspectele legate de aceasta perioada, incepand de la banala igiena intima, ce trebuie sa urmareasca si la ce sa fie atenta, ca sa previna aparitia unor probleme.

Domnisoara poate pune toate intrebarile la care nu a primit raspunsuri din alte surse  pana in acel moment sau au ramas aspecte neclare.

Cauze frecvente pentru care se solicita consult ginecologic la adolescente 

In aceasta perioada cele mai frecvente cauze pentru care se solicita consultul ginecologic sunt problemele legate de menstra:

  • cicluri menstruale neregulate;
  • crampe menstruale;
  • dureri ale abdomenului inferior, asociate sau nu cu alte simptome ce duc la perturbarea activitatilor zilnice;
  • sangerare anormala ( prezenta sangerarii intre menstre);
  • sangerare abundenta (necesitatea de a schimba tampoanele la 2 ore).

Mai rar apar si alte probleme de ordin ginecologic inainte de inceperea vietii sexuale cum sunt:

  • secretiile vaginale anormale;
  • disconfort si alte simptome in zona intima;
  • modificari la nivelul sanilor;

prima vizita la ginecologTot in aceasta perioada incepe si curiozitatea pentru tot ce inseamna relatiile cu sexul opus, unele adolescente isi incep chiar viata sexuala.

Un consult ginecologic inainte de inceperea vietii sexuale,  ofera informatii esentiale pentru a avea o experienta placuta in conditii sigure pentru sanatatea ta.

Examinarea medicala regulata are scopul de a depista factorii importanti ce influenteaza starea de sanatate si diversele probleme de sanatate. Acestea descoperite la timp, pot fi remediate inainte sa evolueze in afectiuni greu de tratat si vindecat.

E de mentionat că în prezent, copiii sunt expuși la mai mulți factori ce ar putea determina apariția unor probleme ginecologice și aceștia pot fi descoperiți doar în cadrul unui consult ginecologic adecvat.

 

Un articol de Dr. Natalia Caisin –  Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, cu compententa in colposcopie, chirurgie laparoscopica ginecologica, histerectomie, ultasonografie obstetricala si ginecologica, tratamentul infertilitatii cuplului si reproducere umana asistata, precum si experienta in  GINECOLOGIE INFANTILA.

Daca doriti informatii suplimentare sau o programare la doamna doctor Natalia Caisin, va rugam sa ne contactati.