Când se recomandă efectuarea consultului ginecologic la adolescente ?
Recomandarea consultului ginecologic anual este valabil și în cazul unei adolescente, astfel se pot descoperi abaterile de la normalitate și preveni anumite patologii.
Majoritatea femeilor știu că vizita la ginecolog este esențială pentru asigurarea stării de sănătate si prevenirea unor afecțiuni grave.
Probabil nu există femeie care să nu fi auzit măcar o dată în viață următoarea exprimare: “Este important să mergi o dată pe an la medicul ginecolog.”
În cazul adolescentei e necesar să se conștientizeze faptul că ea se află în perioada de transformare prin care capătă toate caracteristicele femeii adulte și în această etapă pot să apară modificări ce trebuie atent evaluate.
Pentru prima vizită la medicul ginecolog, cel mai bun moment este atunci când nu există probleme medicale.
Este recomandabil ca primul consult ginecologic să fie făcut cât mai curând după debutul menstruației, aceasta fiind semnul de bază al modificărilor deja produse în organismul feminin, când fetița se transformă în adolescentă și consultul de rutină în această perioadă devine esențial.
Dacă se face în aceste condiții, prima vizită la medicul ginecolog nu necesită mereu o examinare fizică, aceasta înseamnă că nu e obligatoriu să vă dezbrăcați.
Menționez acest lucru deoarece sunt multiple situații în care se amână consultul din cauza unei jene, frecvent nefondată.
Cum se desfășoară și în ce constă prima vizită la ginecolog a adolescentei?
Primul contact cu medicul ginecolog creează condiții pentru stabilirea unei relații de încredere, alegeți un medic cu care se poată discuta confortabil despre toate subiectele delicate și sensibile cum ar fi: activitatea sexuală, contracepția, sarcina sau probleme legate de menstruație.
Recomandarea mea personală este să vă pregătiți fiica pentru o etapă importantă din viața ei de femeie. Chiar dacă nu acuză nici o problemă e bine să purtați o discuție despre această parte a dezvoltării ei, e posibil ca fiica să evite discuțiile despre intimitatea ei.
Într-o ambianță liniștită discutați despre necesitatea vizitei ginecologice înainte de primul ei consult și explicați-i că acest lucru o va ajuta să evite multiple situații neplăcute în viitor.
În cadrul consultului se vor oferi informații necesare pentru înțelegerea propriilor transformări.
Totodată se vor discuta toate aspectele legate de această perioadă, începând de la banala igienă intimă, ce trebuie să urmărească și la ce să fie atentă, ca să prevină apariția unor probleme.
Domnisoara poate pune toate întrebările la care nu a primit raspunsuri din alte surse până în acel moment sau au rămas aspecte neclare.
Cauze frecvente pentru care se solicită consult ginecologic la adolescente
În această perioadă cele mai frecvente cauze pentru care se solicită consultul ginecologic sunt problemele legate de menstră:
- cicluri menstruale neregulate;
- crampe menstruale;
- dureri ale abdomenului inferior, asociate sau nu cu alte simptome ce duc la perturbarea activităților zilnice;
- sângerare anormală (prezența sângerării între menstre);
- sângerare abundentă (necesitatea de a schimba tampoanele la 2 ore).
Mai rar apar și alte probleme de ordin ginecologic înainte de începerea vieții sexuale cum sunt:
- secrețiile vaginale anormale;
- disconfort și alte simptome în zona intimă;
- modificări la nivelul sânilor;
Tot în această perioadă începe și curiozitatea pentru tot ce înseamnă relațiile cu sexul opus, unele adolescente își încep chiar viața sexuală.
Un consult ginecologic înainte de începerea vieții sexuale oferă informații esențiale pentru a avea o experiență plăcută în condiții sigure pentru sănătatea ta.
Examinarea medicală regulată are scopul de a depista factorii importanți ce influențează starea de sănătate și diversele probleme de sănătate. Acestea descoperite la timp, pot fi remediate înainte să evolueze în afecțiuni greu de tratat și vindecat.
E de menționat că în prezent, copiii sunt expuși la mai mulți factori ce ar putea determina apariția unor probleme ginecologice și aceștia pot fi descoperiți doar în cadrul unui consult ginecologic adecvat.
Un articol de Dr. Natalia Caisîn – Medic Primar Obstetrică – Ginecologie, compentență în colposcopie, chirurgie laparoscopică ginecologică, histerectomie, ultasonografie obstetricală si ginecologică, tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, precum și experiență în GINECOLOGIE INFANTILĂ.
Dacă doriți informații suplimentare sau o programare la doamna doctor Natalia Caisîn, vă rugăm să ne contactati.