Cancerele de piele sunt cel mai des întâlnite cancere, iar melanomul este al cincilea cel mai frecvent cancer, cu o creștere continuă a incidenței peste tot în lume, mai ales în rândul populației albe.
FACTORII DE RISC AI CANCERULUI DE PIELE
În apariția cancerului de piele sunt implicați multipli factori de risc, însă cel mai important factor este expunerea la radiații ultraviolete (UV), în special la radiații UVB. Expunerea frecventă la soare cauzează modificări genetice, care pot conduce în timp la transformarea malignă a melanocitelor, adică a celulelor cu pigment de la nivelul pielii. Astfel, cancerele de piele care apar la nivelul feței și gâtului sunt mai frecvente la oamenii care se expun în mod repetat la soare de-a lungul vieții. De asemenea, arsurile solare frecvente în copilărie, frecventarea solarelor, precum și terapiile ce folosesc radiațiile UVA (cum se întâmplă de exemplu în psoriazis), reprezintă factori de risc adiționali în apariția cancerelor de piele.
Indivizii cu pielea albă, păr și ochi deschiși la culoare, care nu se pot bronza și se ard cu ușurință la soare, aceia au risc mai mare de a face cancer de piele.
Un alt factor de risc în apariția cancerului de piele îl reprezintă numărul de alunițe. Un număr mai mare de 50 de alunițe pe corp crește riscul de apariție a cancerului de piele.
Genetica joacă un rol important, astfel că la un individ cu rude de gradul I cu cancer de piele sau care a avut în trecutul său un cancer de piele, riscul de apariție a altui cancer de piele crește semnificativ.
Nu în ultimul rând, oamenii cu sistem imunitar scăzut, de exemplu cei care prezintă infecție cu HIV, cei care au avut în trecut un transplant de organ sau cei care urmează tratamente de chimioterapie, au de asemenea un risc crescut de a dezvolta cancer de piele.
PUTEM PREVENI APARIȚIA CANCERULUI DE PIELE?
Nu există o formulă sigură care ne garantează prevenirea cancerului de piele. Anumiți factori precum vârsta, sexul, rasa și antecedentele familiale nu pot fi controlați sau schimbați. Cu toate acestea, sunt anumite lucruri pe care le putem face pentru a scădea riscul apariției unui melanom sau al altui tip de cancer de piele.
Limitarea expunerii la soare este cel mai important lucru pe care putem să îl facem pentru a scădea riscul de dezvoltare a unui cancer de piele.
Practicați expunerea la soare „în siguranță”. Orele expunerii la soare sunt foarte importante. Știm cu toții că soarele „arde” cel mai tare la prânz. De aceea, cel mai bine este ca între orele 10-16, să evităm expunerea.
Expunerea la soare nu se face doar atunci când mergem la plajă, ci oricând facem orice fel de activitate în aer liber. Atenție de asemenea și la altitudine, pe platoul montan soarele ne „vede” cel mai bine, chiar și iarna!
Îmbrăcămintea joacă un rol important în fotoprotecție și alegerea acesteia reprezintă primul pas spre o piele sănătoasă. Hainele de bumbac, lejere, de culoare deschisă, pălăria de soare, ochelarii cu lentile de fotoprotecție, ne ajută să fim protejați de radiațiile UV.
De asemenea, aplicarea cremelor de fotoprotecție în mod consecvent, reprezintă pasul decisiv către un comportament sanogenetic în ceea ce privește pielea noastră, precum și în ceea ce privește prevenția împotriva cancerului de piele.
Evitarea solarelor. Mulți oameni consideră faptul că solarele sunt inofensive. Fals! Solarele folosesc radiații UV, care cauzează pe termen lung modificări la nivelul celulelor pielii și care pot contribui la apariția cancerului de piele.
Protejați întotdeauna copiii de soare. Copiii necesită o atenție specială când vine vorba de soare, ei stând mult mai mult afară și se pot arde cu ușurință, pielea lor fiind mai sensibilă. Părinții sunt sfătuiți să adopte aceleași măsuri de prevenție și totodată să îi instruiască pe cei mici de riscurile expunerii la soare.
Atenție la alunițe! Autoevaluarea este foarte importantă atunci când vorbim de alunițe.
O dată pe lună ar trebui să ne autoexaminăm și cu ocazia aceasta am descoperi dacă o aluniță devine „rea” sau dacă pe corp apar alte alunițe de care nu știam și care devin și ele suspecte.
Există un algoritm care să ne ajute să identificăm dacă o aluniță este suspectă și anume regula ABCDE, care se referă la: Asimetria aluniței, Border – marginile aluniței sunt neregulate, Culoare – culori mai multe pe suprafața aluniței, Dimensiune – cele cu dimensiuni mai mari de 6 mm și Evoluție – alunița se modifică în timp. Dacă vedem că aceste lucruri sunt prezente, este momentul să ne prezentăm la medicul dermatolog.
Atenție la sistemul imunitar! În momentul în care avem un sistem imunitar scăzut, ne poate crește riscul de apariție a cancerului de piele. Se recomandă un regim de viață echilibrat și alimentație corespunzătoare.
Dr. Arina Margină recomandă să ne prezentăm la consultul anual la medicul dermatolog, să ne autoexaminăm pielea consecvent, o dată pe lună, și la orice modificare în formă, culoare, dimensiune a alunițelor sau la orice nouă aluniță apărută pe piele să ne prezentăm la consultul de specialitate.
Articol semnat de Dr. Arina Margină, Medic Specialist Dermato-Venerologie, Medic Specialist Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă. Competențe în Dermato-Chirurgie, Dermato-Estetică, Dermato-Oncologie, Dermatoscopie, Laser medical.
Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443 sau să solicitați o programare accesând link-ul următor: Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed