Ovare polichistice – Cauze, simptome, diagnostic, tratament

Ovare polichisticeOvare polichistice – Cauze, simptome, diagnostic, tratament

 

Articol semnat de Dr. Chelki Ikram, Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie

 

Asa-zisele chisturi din ovarul polichistic nu sunt chisturi propriu-zise, ci foliculi ovarieni care găzduiesc celulele ovulului imatur.

Sindromul ovarului polichistic implică apariția mai multor chisturi mici (foliculi), pline cu lichid, la nivelul ovarului, care conțin ovocite imature ce nu pot elibera ovocitele în mod regulat, impiedicând, astfel, apariția unei sarcini.

Diferența dintre ovare micropolochistice și polichistice

Ovarele polichistice, chisturile sunt mici – au dimensiuni de aproximativ 2 – 8 mm și sunt situate la marginea ovarului care este mărit, pe când în cazul ovarelor micropolichistice, sunt mai multe chisturi de diferite dimensiuni (3 – 12 mm), într-un ovar de dimensiuni normale.

Cauze

– Excesul de hormoni androgeni, ce duc la hirsutism și acnee
– Rezistența la insulină
– Obezitatea
– Inflamația de grad scăzut. Celulele albe din sânge elimină anumite substanțe ca răspuns la infecții sau leziuni. Acest răspuns este considerat o „inflamație de grad scăzut”.
– Ereditatea. SOP-ul poate să fie și o problemă genetică. Ovarele polichistice sunt de regulă întâlnite și la fiică/fiice, dacă mama a avut un astfel de diagnostic.

Simptome ovare polichistice:

Sindromul ovarelor polichistice se manifestă prin:

– Menstruație neregulată: Apariția menstruațiilor la intervale mai mari de 35 de zile. Pot apărea și sângerări abundente în timpul menstruației.
– Infertilitate: SOP-ul e cea mai des întâlnită cauză a infertilității la femei. Lipsa ovulației regulate poate duce la incapacitatea de a rămâne însărcinată.
– Ovare polichistice: Multe persoane cu SOP prezintă chisturi pe ovare la ecografie sau au ovare care par mai mari.
– Creștere anormală a părului: Femeile cu SOP observă exces de păr la nivelul feței, brațelor, toracelui anterior și posterior sau abdomenului (hirsutism).
– Subțierea firului de păr și căderea părului pe anumite zone ale scalpului (alopecie androgină).
– Acnee: SOP-ul poate cauza acnee, în special pe toracele posterior și față. Această acnee poate continua după adolescență și este de obicei, destul de dificil de tratat.
– Obezitate: Între 40% și 80% dintre femeile cu SOP sunt obeze și au probleme în menținerea unei greutăți sănătoase.
– Colorație închisă a tegumentelor (acantosis nigricans): Pot apărea zone de piele închisă la culoare, în special la nivel axilar, inghinal și sub sâni.
– Dureri pelvine.
– Cefalee.
– Depresie, anxietate.
– Tulburări de somn.

Diagnostic ovare polichistice

Diagnosticarea ovarelor polichistice o face medicul ginecolog pe baza anamnezei, a examenului clinic al pacientei, investigațiilor imagistice și al analizelor de laborator.

Analizele de laborator utilizate pentru diagnosticarea SOP au ca principal scop excluderea altor patologii endocrine, care pot determina apariția tulburărilor menstruale și hiperandrogenismului, și presupun:

– Determinarea de hormoni tiroidieni-TSH, free T4;
– Testul de stimulare cu ACTH;
– Determinarea 17 hidroxiprogesteronului și a cortizolului liber urinar (pentru excluderea afecțiunilor de glandă suprarenală);
– Testosteronul și hormonul anti Mullerian;
* Glicemie;
* Colesterol total, HDL, LDL, trigliceride.

Investigațiile imagistice sunt reprezentate de ecografia transabdominală, ecografia transvaginală și rezonanța magnetică nucleară de pelvis (RMN pelvis).

Ovarele polichistice și sarcina

Sindromul ovarelor polichistice întrerupe ciclul menstrual normal, motiv pentru care scad șansele de a rămâne însărcinată. Între 70 și 80% dintre femeile cu SOP au probleme de fertilitate.

Această afecțiune poate și să crească riscul de complicații în timpul sarcinii. Femeile cu SOP au de două ori mai multe șanse să nască prematur, sunt expuse unui risc mai mare de avort spontan, tensiune arterială ridicată și diabet gestațional.

Cu toate acestea, femeile care au sindromul ovarelor polichistice pot rămâne însărcinate, folosind tratamente pentru fertilitate, care îmbunătățesc ovulația.

Tratament ovare polichistice

Tratamentul acestui sindrom depinde de mai mulți factori: vârsta, felul în care SOP-ul afectează sănătatea și dacă se dorește obținerea unei sarcini.

Dacă nu se urmărește obținerea unei sarcini, tratamentul pentru SOP poate consta în:

– Tratament medicamentos: Include antidiabeticele orale pentru scăderea rezistenței la insulină și sensibilizarea țesuturilor la acțiunea acesteia, precum și diminuarea secundară a nivelurilor de testosteron cu favorizarea ovulației.Metformina este un medicament folosit în tratarea diabetului. Odată ce insulina este sub control, unele femei cu SOP observă îmbunătățiri în ciclurile lor menstruale.
– Medicamente pentru blocarea androgenilor;
– Anticoncepționale;
– Schimbări ale stilului de viață: Adoptarea unei alimentații sănătoase, echilibrate și menținerea unei greutăți corporale optime pot avea un efect pozitiv asupra nivelurilor de insulină și contribuie la reducerea simptomelor SOP.

Dacă se urmărește obținerea unei sarcini, tratamentul pentru SOP include:

– Medicamente pentru inducerea ovulației. Anumite medicamente s-au dovedit a fi eficiente în a induce ovulația la pacientele cu SOP. Clomifenul și letrozolul se iau pe cale orală, în timp ce gonadotropinele sunt administrate injectabil.
– Drillingul ovarian reprezintă opțiunea chirurgicală de tratament care presupune efectuarea unei intervenții laparoscopice de stimulare a ovulației cu ajutorul laserului, prin perforarea controlată a corticalei ovariene îngroșate.
– Fertilizarea in vitro (FIV).

Alimente interzise în ovare polichistice

– Evită zahărul și alimentele bogate în carbohidrați rafinați!
– Limitează consumul de grăsimi saturate și trans!
– Evită lactatele integrale (grase)!
– Consumul excesiv de alcool poate afecta echilibrul hormonal și poate agrava simptomele SOP-ului.
– Limitează consumul de cafeină!

 

Articol semnat de Dr. Chelki Ikram, Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie, Competență ultrasonografie obstetricală și ginecologică, histeroscopie și laparoscopie, în cadrul Clinicilor Memormed.

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate sau investigații  amănunțite vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau puteți să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE