Osteoporoza pe înțelesul tuturor – Un articol de dr. Andreea Apostol, medic specialist reumatolog în cadrul Clinicilor Memormed.
Sunt șanse foarte mari să știți deja despre osteoporoză. Ați auzit de această afecțiune și de riscurile ei, dar câtă informație aveți din surse sigure?
Unii pacienți se prezintă la consult special pentru a identifica – sau infirma – această afecțiune. Alții sunt diagnosticați întâmplător. Unii preferă tratament natural, alții prezintă temeri legate de medicația alopată. Unii urmează recomandările, alții se prefac. Poate că uneori este greu sa accepți tratamentul unei afecțiuni silențioase… încă.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Osteoporozei vă prezint câteva informații medicale, în speranța că vă sunt utile.
Ce este osteoporoza?
- Osteoporoza înseamnă fragilitate osoasă și un risc crescut pentru fracturi, dureri, dizabilitate și o calitate a vieții alterată.
- În lume 1 din 3 femei și 1 din 5 bărbați cu vârste peste 50 ani suferă o fractură în contextul osteoporozei. Cele mai frecvente sunt fracturile de șold, vertebrale și de antebraț.
- Diagnosticul precoce este important deoarece prezența unei fracturi atrage după sine riscul apariției altora. 1 din 4 patru femei cu o fractură vertebrală nouă va prezenta o altă fractură în decursul unui an. Un sfert dintre pacienții cu fractura de șold pot să nu mai meargă sau chiar deceda. 40% sunt incapabili de mersul independent, 60% au nevoie de asistență după 1 an, iar 80% prezintă limitarea activităților cotidiene (șofat/cumpărături).
- Prezența unei fracturi afectează pacientul atât fizic cât și psihic.
Factorii de risc pentru apariția osteoporozei
- Semne vizibile: Scăderea în înălțime (cu peste 4 cm). Apariția cifozei (spate curbat/cocoașa)
Factori de risc nemodificabili:
- Vârsta (> 60 ani, 75% dintre fracturi apar la persoane peste 65 de ani)
- Sexul (doamnele sunt mai predispuse decât domnii)
- „Moștenirea familială” (risc crescut dacă parinții au osteoporoză/fractură de șold)
- Prezența unei fracturi (după un traumatism minor)
- Instalarea menopauzei/histerectomiei (risc crescut la doamnele cu menopauză precoce – înainte de 45 de ani sau la cele cu histerectomie)
- Medicamente (glucocorticoizi, anumiți hormoni steroizi, inhibitori de pompa de protoni, anumite antidiabetice, anumite terapii sedative/ antidepresive/ anxiolitice/ neuroleptice/ amticonvulsivante/ antiepileptice, anumite terapii imunosupresive, tratament hormonal tiroidian, inhibitori de aromataza, anticoagulantele.
- Alte afecțiuni: poliartrita reumatoidă, afecțiuni gastrointestinale/de nutriție, afecțiuni pulmonare (astm, BPOC), anumite afecțiuni endocrinologice, afecțiuni cronice renale, HIV/SIDA, afecțiuni neoplazice (prostată, sân), afecțiuni hematologice și mentale, imobilizarea!
Factori de risc modificabili:
- Consumul excesiv de alcool, fumatul, indexul de masă corporală scazut ( sub 19 prezintă risc semnificativ).
- Alimentație deficitară, săracă în proteine, calciu, legume și fructe.
- Deficitul de vitamina D.
- Tulburări alimentare (bulimia, anorexia)
- Lipsa exercițiului fizic
- Pierderea echilibrului
Retineți importanța prevenției.
Viața este frumoasă și merită trăită cu responsabilitate… fiindcă avem doar una.
De ZIUA INTERNATIONALĂ A OSTEOPOROZEI, Clinica Memormed vine în ajutorul dvs. cu pachetul pentru screeningul osteoporozei:
memormed.ro/promotii/screening-pentru-riscul-de-osteoporoza/
Pentru informații suplimentare sau o programare, vă rugăm să ne contactati.
031-9443 / programari@memormed.ro
Dr. Andreea Apostol este medic specialist Reumatologie, cu competență în ecografia aparatului locomotor.
Surse: https://www.osteoporosis.foundation/patients/about-osteoporosis/risk-factors