Organismul nostru nu produce acest acid gras și, adesea, este dificil să obții doza necesară în fiecare zi din alimentația obișnuită. Prin urmare, este important să obții cantitatea recomandată de Omega 3 din suplimente.
Ce sunt acizii grași?
Acizii grași sunt o componentă importantă a lipidelor (componente solubile în grăsimi ale celulelor vii) din plante, animale și microorganisme. Sunt blocuri de grăsime din corp și din alimentele pe care le consumăm. În timpul digestiei, organismul descompune grăsimile în acizi grași, care pot fi apoi absorbiți în sânge.
Moleculele de acizi grași sunt de obicei unite în grupuri de trei, formând o moleculă numită triglicerida. Trigliceridele sunt produse și în organism din carbohidrații pe care îi consumăm.
Omega-3 sunt elemente importante ale membranelor care înconjoară fiecare celulă din corp. Nivelurile de DHA sunt deosebit de ridicate la nivelul retinei (ochiului) și creierului. Omega-3 oferă, de asemenea, calorii pentru a-i asigura organismului energie și au multe beneficii pentru buna funcționare a inimii, vaselor de sânge, plămânilor, sistemului imunitar și sistemului endocrin.
Tipuri de Omega 3
Omega-3 este o familie de grăsimi importante pentru sănătate. Cei trei acizi grași Omega 3 principali sunt acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA):
ALA (acid alfa-linolenic) nu poate fi produs în organism, așa că trebuie adus din dietă. Are funcții importante și este necesar pentru a produce alte grăsimi Omega 3. ALA se găsește în principal în uleiuri vegetale, de rapiță și semințe de in, nuci și legume cu frunze verzi. EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic) sunt acizi cu lanț lung care pot fi obtinuți din ALA în organism. Au cele mai directe beneficii pentru sănătate. DHA și EPA sunt mai ales prezente în peștele gras de apă rece, cum ar fi macrou, somon, hering și sardine.
Alimente bogate în acizi grași Omega 3
Omega 3 se găsesc în mod natural în unele alimente și sunt adăugate în unele alimente fortificate. Peștele și fructele de mare sunt surse importante de Omega3: macrou, păstrav, șprot, somon, hering, pește-spadă, sardine. Se recomandă două porții de pește pe săptămână, dintre care una ar trebui să fie pește gras. Alimentele fortificate cu Omega 3 includ iaurturi, sucuri, lapte, băuturi din soia sau lapte praf pentru sugari.
Unele plante conțin și un acid gras omega-3 cunoscut sub numele de ALA (acid alfa-linolenic). Se poate găsi în diferite uleiuri, nuci, semințe, leguminoase și alte surse.
De cât Omega-3 am nevoie?
Nu s-au stabilit cantități recomandate pentru acizii grasi omega-3, cu exceptia ALA. Cantitățile zilnice medii recomandate pentru ALA sunt:
- 0-12 luni – 0,5 g
- 1-3 ani – 0,7 g
- 4 – 8 ani – 0,9 g
- 9-13 ani – 1 – 1,2 g
- adolescenți (băieți) – 14-18 ani – 1,6 g
- adolescenți (fete) – 14-18 ani – 1,1 g
- Bărbați – 1,6 g
- Femei – 1,1 g
- Femeile însărcinate – 1,4 g
- Femeile care alăptează – 1,3 g
Articol semnat de Dr. Chelki Ikram (www.facebook.com/dr.che.ikram), Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie, Competență ultrasonografie obstetricală și ginecologică, histeroscopie și laparoscopie, în cadrul Clinicilor Memormed.
Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443 sau să solicitați o programare accesând link-ul următor: Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed