Un articol de dr. Zoe Usvat -Diea, medic specialist medicină internă, în cadrul Centrului Medical MEMORMED.
De cele mai multe ori pacienții amână efectuarea unei evaluări medicale generale, din numeroase motive, cel mai frecvent din lipsă de timp și disponibilitate.
De ce este necesară efectuarea unei evaluări medicale periodice?
În contextul actual, în care factorii de mediu, alimentația, stresul cotidian, sedentarismul ne influențează într-o mare măsură sănătatea, devine absolut necesar efectuarea unui control medical general periodic, care să reunească analize complete de sânge, investigații imagistice, toate integrate în consulturi medicale de diferite specialități, în funcție de patologia implicată.
Deși a înregistrat o creștere, speranța de viață în România este în continuare printre cele mai scăzute din UE. Acest lucru reflectă comportamente nesănătoase, dar și inegalități socio-economice, precum și deficiențe substanțiale în furnizarea serviciilor de sănătate.
Factori de risc comportamentali
Aproximativ jumătate din decesele înregistrate în România pot fi atribuite unor factori de risc comportamentali. Unul din cinci adulți români fumează zilnic, cu o rată mult mai mare în rândul bărbaților (32 %) decât în rândul femeilor (8 %). Ratele obezității la adulți sunt printre cele mai scăzute din UE (10 %), dar ratele excesului de greutate și ale obezității în rândul copiilor au crescut în ultimul deceniu până la 15 %. Consumul de alcool reprezintă o amenințare majoră la adresa sănătății publice, rata consumului episodic excesiv de alcool (35 %) depășind cu mult media UE de 20 %. Această rată este de peste 50 % în rândul bărbaților.
Statisticile arată că boala cardiacă ischemică rămâne principala cauză de deces, deși mortalitatea cauzată de cancer este în creștere. De asemenea, România se confruntă cu provocări în ceea ce privește combaterea unor boli infecțioase, această țară având cea mai ridicată rată de cazuri de tuberculoză din UE.
Toate acestea ar putea fi influențate într-un mod pozitiv dacă un număr din ce în ce mai mare de pacienți ar efectua evaluări medicale generale periodice, în cadrul cărora ar putea fi depistate și tratate diverse afecțiuni, întrucât ratele mortalității evitabile prin prevenție și ale mortalității prin cauze tratabile sunt în țara noastră printre cele mai ridicate din UE.
Cui și unde ar trebui să mă adresez?
Daca nu știi de unde să începi, consultă pentru început un medic de medicină internă ce iți poate oferi o evaluare medicală generală, în urma căreia poți fi sfătuit, îndrumat și, bineînțeles tratat, în cazul identificării anumitor probleme de sănătate.
Consultația de specialitate la Medicină Internă este GRATUITĂ cu trimitere de la medicul de familie si constă in evaluarea generală a stării de sănătate.
Despre serviciile oferite în cadrul Centrului Medical MEMORMED puteți afla toate detaliile aici:
Medicină Internă – Centrul Medical MEMORMED