Nașterea naturală, după cezariană

Nasterea naturalaNașterea naturală, după cezariană

Dacă o femeie a născut prin cezariană și își dorește apoi o naștere naturală, acest lucru se poate face după ce trece un an de la operația de cezariană.

Nașterea naturală după cezariană (NVDC) reprezintă nașterea unui copil pe cale vaginală după ce mămica a avut anterior o naștere prin intervenție chirurgicală (cezariana).

O naștere vaginală reușită oferă o serie de beneficii în raport cu nașterea prin cezariană:
– se evită practicarea unei noi incizii la nivelul uterului, incizie ce pe viitor scade șansele de naștere vaginală.
– recuperare mai rapidă;
– posibilitatea participării active a mamei la naștere;
– pierderi mai mici de sânge

Cea mai mare complicație care poate apărea la NVDC (naștere vaginală după cezariană) este ruptura uterină la nivelul cicatricii uterine secundare nașterii prin cezariană.

Mituri legate de nașterea naturală după cezariană

– Spitalele interzic nașterea naturală după cezariană pentru că este o complicație serioasă – Fals – Spitalele cu săli de naștere și travaliu au protocol în caz de urgențe obstetrice.
– Femeile care încearcă nașterea naturală după cezariană nu pot avea epidurală – Fals – Se poate face epidurală și la femeile care încearcă NVDC, pentru că s-a constatat că epiduralele nu maschează durerea provocată de rupturile uterine.
– Există 25% șanse că fătul să moară în timpul nașterii naturale după cezariană – Fals – Riscul mortalității la naștere este extrem de mic, indiferent că mama alege NVDC sau cezariană.
– Nașterea naturală după cezariană nu ar trebui indusă – Fals – Atunci când mama sau bebelușul dezvoltă complicații ce necesită nașterea imediată (dar nu în următoarele 10 minute), inducerea poate face diferența între NVDC și nașterea prin cezariană

Nașterea naturală după cezariană trebuie evitată dacă:

– Există 2 cicatrici uterine și nu există antecedente de naștere vaginală
– Existența a 3 sau mai multe cicatrici uterine (de la nașterile anterioare prin cezariană)
– Pacienta prezintă cicatrice deasupra părții inferioare a uterului

Riscurile nașterii naturale după cezariană:

– Proba de travaliu eșuată, care se finalizează printr-o naștere prin cezariană (până la 40% din femeile care încearcă NVDC dezvoltă complicații care necesită efectuarea unei operații de cezariană).
– Ușoară desfacere a cicatricei existente (aceasta nu pune probleme, de multe ori nici nu este detectată și se vindecă de la sine)
– Risc scăzut de ruptură uterină (există posibilitatea apariției nevoii de a face histerectomie).

 

Articol semnat de Dr. Chelki Ikram, Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie, Competență ultrasonografie obstetricală și ginecologică, histeroscopie și laparoscopie, în cadrul Clinicilor Memormed. (www.facebook.com/dr.che.ikram)

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE