Munca de birou si consultul reumatologic

Dureri, cracmente, munca de birou si consultul reumatologic

Mi se intampla frecvent ca pacientii mai tineri (sub 50 de ani) sa fie surprinsi de consultul reumatologic, ca si cum reumatologia se ocupa de patologiile unei anumite categorii de varsta, trecuta de prima tinerete.

Cat se poate de gresit. Din contra, durerile articulare, cracmentele (zgomotele articulare), mialgiile, durerile la nivelul coloanei vertebrale, ca sa nu aduc in discutie tumefactiile articulare si pleida manifestarilor clinice asociate, incadrate in alt registru indeamna pacientii tineri, activi sa necesite consult reumatologic.

reumatologieReferitor la dureri, in particular la cele articulare, axiale aparute la persoanele active, tinere, salariate  va prezint rezultatul unui proiect al unei companii producatoare de articole pentru birou. Aceasta s-a asociat cu un grup de experti in ergonomie si un futurist comportamental, fiind preocupati de  sanatatea si bunastarea la locul de munca.

Rezultatul este un raport ingrijorator al comportamentului din mediul de lucru asupra sanatatii angajatilor din Regatul Unit si nu numai.

Asadar, faceti cunostinta cu Emma. O posibila terifianta reprezentare la dimensiunea vietii, a unui potential angajat de birou, pana in anul 2040.

Ca urmare a unui mediu de lucru necorespunzator si a unei posturi eronate -perioade indelungate de sezut, cu toracele aplecat peste birou si gatul in extensie- apare o modificare a staticii vertebrale cu cifoza (curbarea spatelui).

Picioarele se vor  edematia (umfla), vor aparea vene varicoase ca urmare a circulatiei deficitare. Privitul indelungat la ecranul computerului si miscarile articulare repetitive vor duce la ochi rosii, uscati si la sindromul vederii la computer (SVC), respectiv la tumefierea articulatiilor, tendinitelor sau aparitia sindromului de tunel carpian.

consult reumatologicCalitatea slaba a aerului va creste pilozitatea la nivelul urechilor si nasului. In plus pielea iritata va duce la aparitia eczemei asociate stresului.

„Cu timpul, sezutul prelungit la birou va avea efecte negative asupra sanatatii angajatului, atat fizice cat si psihologice” afirma ergonomistul Stephen Bowden. Adauga de asemenea recomandarea ca angajatii sa faca miscari normale zilnic, o rutina importanta a jobului  prin incorporarea in statiile de lucru de pupitre sit-stand”.

In Regatul Unit, 9 din 10 angajati au probleme de sanatate din cauza mediului de lucru.

O viata sedentara are repercursiuni atat asupra capacitatii de munca si absenteismului cat si asupra sanatatii mintale. Un studiu desfasurat de cercetatorii de la Universitatea John Moores Liverpool a gasit corelatii intre perioadele lungi de sezut si reducerea fluxului sanguin cerebral, cu scaderea functionalitatii cerebrale si posibilitatea debutului afectiunilor neurologice (ex dementa). Lipsa miscarii si activitatea intr-un mediu inchis, duc atat la aparitia depresiei cat si la posibilitatea deficitiului de vitamina D. Sa nu omitem si posibilitatea afectarii creativitatii si inovatiei.

Emma reprezinta varianta sumbra a viitorului. In speranta tragerii unui semnal de alarma si a constientizarii unor probleme ce pot fi evitate/tratate din timp, printr-o comunicare eficienta angajator-angajat-(eventual) medic, va dorim multa sanatate si o viata echilibrata, bazata pe alimentatie sanatoasa, miscare si relatii sociale reale.

Daca cu toate acestea aveti dureri si intrebari fara raspunsuri, indiferent de varsta, clinica noastra va asteapta sa va programati la consultul reumatologic.

Un articol de Dr. Apostol Andreea – Medic Specialist Reumatologie, cu competenta in ecografia aparatului locomotor 

memormed.ro/specialitate/reumatologie/

Surse:   www.iflscience.com
assets.fellowes.com