Munca de birou și consultul reumatologic

Dureri, cracmente, munca de birou și consultul reumatologic

Mi se întâmplă frecvent ca pacienții mai tineri (sub 50 de ani) să fie surprinși de consultul reumatologic, ca și cum reumatologia se ocupă de patologiile unei anumite categorii de vârstă, trecută de prima tinerețe.

Cât se poate de greșit. Din contră, durerile articulare, cracmentele (zgomotele articulare), mialgiile, durerile la nivelul coloanei vertebrale, ca să nu aduc în discuție tumefacțiile articulare și pleiada manifestărilor clinice asociate, încadrate în alt registru îndeamnă pacienții tineri, activi, să necesite consult reumatologic.

reumatologieReferitor la dureri, în particular la cele articulare, axiale, apărute la persoanele active, tinere, salariate vă prezint rezultatul unui proiect al unei companii producătoare de articole pentru birou. Aceasta s-a asociat cu un grup de experți în ergonomie și un futurist comportamental, fiind preocupați de  sănătatea și bunăstarea la locul de muncă.

Rezultatul este un raport îngrijorător al comportamentului din mediul de lucru asupra sănătății angajaților din Regatul Unit și nu numai.

Așadar, faceți cunoștință cu Emma. O posibilă terifiantă reprezentare la dimensiunea vieții, a unui potențial angajat de birou, până în anul 2040.

Ca urmare a unui mediu de lucru necorespunzător și a unei posturi eronate – perioade îndelungate de șezut, cu toracele aplecat peste birou și gâtul în extensie – apare o modificare a staticii vertebrale cu cifoză (curbarea spatelui).

Picioarele se vor  edematia (umfla), vor apărea vene varicoase ca urmare a circulației deficitare. Privitul îndelungat la ecranul computerului și mișcările articulare repetitive vor duce la ochi roșii, uscați și la sindromul vederii la computer (SVC), respectiv la tumefierea articulațiilor, tendinitelor sau apariția sindromului de tunel carpian.

consult reumatologicCalitatea slabă a aerului va crește pilozitatea la nivelul urechilor și nasului. În plus, pielea iritată va duce la apariția eczemei asociate stresului.

„Cu timpul, șezutul prelungit la birou va avea efecte negative asupra sănătății angajatului, atât fizice cât și psihologice” afirma ergonomistul Stephen Bowden. Adaugă de asemenea recomandarea ca angajații să facă mișcări normale zilnic, o rutină importantă a jobului  prin încorporarea în stațiile de lucru de pupitre sit-stand”.

În Regatul Unit, 9 din 10 angajați au probleme de sănătate din cauza mediului de lucru.

O viață sedentară are repercursiuni atât asupra capacitații de muncă și absenteismului, cât și asupra sănătății mintale. Un studiu desfășurat de cercetatorii de la Universitatea John Moores Liverpool a găsit corelații între perioadele lungi de șezut și reducerea fluxului sanguin cerebral, cu scăderea funcționalității cerebrale și posibilitatea debutului afecțiunilor neurologice (ex. demența). Lipsa mișcării și activitatea într-un mediu închis, duc atât la apariția depresiei, cât și la posibilitatea deficitiului de vitamina D. Să nu omitem și posibilitatea afectării creativității și inovației.

Emma reprezintă varianta sumbră a viitorului. În speranța tragerii unui semnal de alarmă și a conștientizării unor probleme ce pot fi evitate/tratate din timp, printr-o comunicare eficientă angajator-angajat-(eventual) medic, vă dorim multă sănătate și o viață echilibrată, bazată pe alimentație sănătoasă, mișcare și relatii sociale reale.

Dacă cu toate acestea aveți dureri și întrebări fără răspunsuri, indiferent de vârstă, clinica noastră vă așteaptă să vă programați la consultul reumatologic.

Un articol de Dr. Apostol Andreea – Medic Specialist Reumatologie, competență în ecografia aparatului locomotor 

memormed.ro/specialitate/reumatologie/

Surse:   www.iflscience.com
assets.fellowes.com

PROGRAMARE ONLINE