Ce este gonartroza?
Gonartroza constituie localizarea reumatismului degenerativ la nivelul articulatiei genunchiului. Predominanta gonartrozelor la sexul feminin este neta, frecventa fiind de 3-4 ori mai mare decat la barbati. Varsta de debut a acestei afectiuni este intre 40-50 de ani, in special la femeile aflate la perioada menopauzei si/sau cu obezitate.
Cum recunoastem gonartroza?
Durerea este simptomul principal al gonartrozei, ea iradiaza adesea de la nivelul articulatiei genunchiului catre coapsa sau gamba si este suprimata de repaus. De asemenea durerea apare la mersul prelungit, statul in picioare pe durate mai lungi de timp, mersul pe teren accidentat, schimbarea de pozitie de la pozitia verticala la cea de sezut, la coborarea si urcarea scarilor, atunci cand presiunea pe articulatie este maxima.
Articulatia genunchiului apare marita in volum, de ambele parti.
Cum tratam gonartroza?
Gonartroza evolueaza lent, dar progresiv, cu degradarea tot mai accentuata a articulatiei, durerea capatand un caracter permanent iar instabilitatea la mers agravandu-se. Iar daca nu o tratam din timp, prognosticul nu este cel mai fericit.
Printre tratamentele cele mai importante se numara cel medicamentos, electroterapia, kinetoterapia, impachetarile cu namol, masajul miorelaxant, dar si scaderea in greutate pentru pacientii care sufera de obezitate.
Electroterapia este foarte des folosita in gonartroza, cu efecte antiinflamatorii, termice locale, fibrolitice, analgezice, sedative.
Kinetoterapia reda mobilitatea genunchiului, exercitiile putand fi activ-pasive si active, durata fiind de 2-6 saptamani, in functie de stadiul de evolutie al bolii.
Impachetarile cu namol isi bazeaza actiunea pe elementul termic alternant si pe actiunea specifica a substantelor resorbabile in organism.
Masajul are actiune sedativa asupra durerilor musculare sau articulare. Are o actiune favorabila asupra starii generale a pacientului, imbunatatind somnul si indepartand durerea musculara.
Descopera lista de servicii de recuperare medicala pentru care poti opta in cadrul Centrului Medical MEMORMED. Important de retinut: terapiile se fac la recomandarea unui medic specialist.