Menopauza: Disfuncții emoționale, alimentare și imaginea corporală
Dr. Hotineanu Iulia, Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie
Femeile trec prin diverse perioade de schimbări fizice, emoționale și psihice din cauza fluctuațiilor estrogenului și progesteronului, care se manifestă prin simptome neplăcute precum:
– Bufeuri
– Transpirații nocturne
– Dezechilibre emoționale
– Insomnii
– Uscăciune vaginală
Severitatea acestor simptome este resimțită individual de fiecare femeie în parte. Acestea pot exacerba perceperea corpului lor și pot duce foarte ușor la disfuncții emotionale.
– Studiile făcute de către WOMENS HEALTH INITIATIVE ne arată că dieta hipocalorică nu previne cancerul, dar poate reduce apariția cancerului de sân pe termen lung.
– Suplimentele oferite în menopauza trebuie strict personalizate pentru fiecare femeie în parte.
– Dietele LOW-CARB și KETOGENICA pot duce la instituirea dezechilibrelor alimentare și alterează grav structura corpului, ducând de multe ori la pierderea masei musculare.
– Aceste dezechilibre pot duce la gânduri obsesive despre alimente, supraalimentatie sau dorinta excesiva fata de alimente.
– Aceste dezechilibre alimentare în menopauza ar trebui recunoscute și tratate de către un medic endocrinolog, ginecolog, diabetolog.
– Pe timpul menopauzei, dezechilibrele hormonale pot afecta direct depunerea stratului adipos în exces, alterarea metobolismului și luarea în greutate.
În perimenopauză cele mai frecvente dezechilibre includ:
– Anorexia nervoasă
– Bulimia nervoasă
– Restricția față de alimente
– Alimentația în exces ca metodă de ușurare a simptomatologiei persistente
Menopauză și perimenopauza, soluții care te pot ajuta
Asociația între a avea un corp perfect și problemele din menopauză și perimenopauza pot atrage diete restrictive care nu sunt benefice metabolismului acestor femei.
Dieta mediteraneeană, reprezintă o dietă bazată pe alimente anti-inflamatoare și anti-oxidante: ulei de masline, legume, fructe, nuci, semințe, vin roșu, cereale integrale.
Acestea aduc mari beneficii în controlul greutății corporale, reglarea metabolismului și a dezechilibrelor emoționale și psihologice. Schimbările biologice produse în menopauză și perimenopauză aduc multiple obstacole în viața femeii. Aceste schimbări pot afecta femeia în termeni mentali, fizici și emoționali, inclusiv al stimei de sine și a perceperii pozitive a corpului său!
Este esențial să înțelegem că menopauza și perimenopauza tratate superficial pot duce la dezechilibre metabolice și alimentare. Starea de bine și tratamentele personalizate pentru fiecare femeie în parte sunt esențiale pentru a trece ușor prin aceste perioade.
Articol semnat de Dr. Iulia HOTINEANU Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie în cadrul Clinicilor MEMORMED.
www.hotimed.ro
Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443 sau să solicitați o programare accesând link-ul următor: Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed