MELASMA: cauze, preventie și tratament

Melasma este o afecțiune cutanată destul de frecvent întâlnită, cel mai predominant fiind întâlnită la femei. Această afecțiune este caracterizată în general prin pete pigmentare maronii la nivelul feței, simetrice, predominant pe zonele convexe (frunte, pomeți, buza superioară, bărbie), acestea sunt asimptomatice, dar din păcate inestetice.

Apariția petelor pigmentare are un maximum de incidență în intervalul de vârstă 20 – 40 de ani și este mai intensă și frecventă la femeile care în mod natural au un ten mai închis la culoare.

 

Care sunt cauzele care favorizează apariția melasmei?

 

Melasma

Factorii implicați în apariția melasmei sunt multipli și de obicei se combină între ei la aceeași persoană:

– predispoziția familială

– expunerea frecventă la soare/solar

– hormonii (din timpul sarcinii sau cei din contraceptivele orale)

– unele tratamente medicamentoase.

Diagnosticul este de obicei clinic și nu necesită investigații suplimentare, acesta este stabilit de către medicul dermatolog care oferă și opțiunea corectă de tratament pentru fiecare caz în parte.

 

Există mai multe opțiuni terapeutice pentru melasmă:

 

Prima opțiune ar fi tratamentul local cu diverse preparate, recomandat de medicul dermatolog în urma unei consultații de specialitate, care conțin o gamă variată de substanțe depigmentante (cum ar fi: hidrochinona, tretinoin, acid azelaic, acid tranexamic), se combină cu un tratament de fotoprotecție aplicat dimineața. Durata acestui tratament este recomandat să fie de minim 3 luni.

Alte opțiuni terapeutice ar fi procedurile dermatoestetice minim invazive, peeling chimic sau tratament laser pentru leziuni pigmentare, acestea putând fi efectuate în lunile de toamnă-iarnă.

Pentru fiecare pacientă în parte se recomandă un consult dermatologic de specialitate pentru stabilirea formulei optime de tratament și folosirea zilnică a unui produs cu factor de protecție ridicat SPF 50+.

 

Articol semnat de Dr. Elena Alina Damian, Medic Primar Dermato-Venerologie în cadrul Clinicilor Memormed.

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE