Dr. Monica DIMA, Medic Specialist Dermatovenerologie, ne oferă informații despre ce sunt keratozele, care sunt cauzele de apariție ale acestora, cum pot evolua în timp și care sunt metodele de tratament.
Keratoze actinice
Ce sunt keratozele actinice?
Keratozele actinice sunt leziuni cutanate apărute ca urmare a expunerii prelungite la radiațiile UV. Sunt considerate precursori ai carcinomului spinocelular care apar pe pielea expusă cronic la soare. Leziunile sunt localizate pe zonele fotoexpuse: cap/gât, antebrațe, fața dorsală a mâinilor. Rareori sunt solitare, de obicei sunt leziuni multiple.
Ce cauzează apariția acestor keratoze actinice?
Factorul principal este expunerea la radiații UV. Fototipul cutanat deschis este cel mai predispus la apariția keratozelor actinice.
Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul pozitiv este stabilit pe baza examenului clinic, dermatoscopic și a rezultatului examenului histopatologic.
Cum evoluează keratozele actinice?
Există 3 posibilități: să persiste, să regreseze (în urma fotoprotecției) sau să se transforme în carcinom cutanat. Este greu de apreciat pe care dintre cele trei căi va evolua.
Care este tratamentul?
Prevenția este cea mai importantă, și anume evitarea expunerii la soare și fotoprotecția mecanică și chimică. În funcție de numărul leziunilor, medicul dermatolog va orienta tratamentul către distrugere fizică în cabinet sau tratament topic ce vizează arii mai extinse. Este foarte important consultul de specialitate din cauza riscului de transformare în cancer cutanat.
Keratoze seboreice
Ce sunt keratozele seboreice?
Keratozele seboreice sunt cele mai frecvente tumori cutanate benigne. Apar pe pielea normal ca pete sau formațiuni bine delimitate, gălbui sau brun deschis, care cresc în dimensiuni de-alungul timpului. Afectează orice suprafață cutanată, în special ariile seboreice: scalp, față, gât, torace, extremități. Unele leziuni se detașează spontan, fragmentar sau în totalitate lăsând o bază ușor eritematoasă.
Ce cauzează apariția acestor keratoze seboreice?
Cauza este necunoscută, se pare ca predispoziția genetică, expunerea la soare și infecțiile ar avea un rol în apariția lor.
Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul pozitiv este stabilit pe baza examenului clinic, dermatoscopic și a rezultatului examenului histopatologic.
Cum evoluează keratozele seboreice?
Keratozele seboreice cresc în număr și dimensiuni, se pigmentează progresiv, unele pot involua spontan. Nu se transformă malign.
Care este tratamentul?
În funcție de numărul leziunilor, medicul dermatolog va orienta tratamentul către distrugere fizică în cabinet sau tratament topic ce vizează arii mai extinse.
Articol semnat de Dr. Monica DIMA, Medic Specialist Dermatovenerologie – consultă adulți și copii de orice vârstă, în cadrul Clinicilor Memormed.
Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443 sau să solicitați o programare accesând link-ul următor: Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed