Ce trebuie să cunoască cuplul despre infertilitatea masculină
Dr. Irina Stelea – Medic Primar Obstetrică – Ginecologie
Problema infertilității la bărbați, din ce în ce mai frecventă în societatea modernă implică o abordare complexă și multidisciplinară.
Pacienții trebuie să cunoască faptul că nu este suficientă efectuarea unor simple analize de laborator ci, în primul rând este obligatorie explorarea posibilității existenței de factori favorizanți pentru infertilitate: consumul excesiv de alcool, fumat, droguri, anumite medicamente etc.
Alți factori pentru infertilitatea masculina care trebuie analizați de către medic sunt:
– temperatura crescută a mediului testicular
– stări febrile prelungite
– expunerea prelungită la temperaturi crescute (saună, dușuri fierbinți)
– expunerea prelungită la substanțe toxice
– expunerea profesională la pesticide, solventi, insecticide
– boli cu transmitere sexuală în antecedente
– existența unor boli cronice (diabet, hepatita cronică, neuropatii, boli renale, tiroidiene etc.)
– anumite intervenții chirurgicale (de exemplu pentru criptorhidie, cura chirurgicală a herniei inghinale, etc)
– consumul cronic al anumitor medicamente (steroizi anabolizanti, hormoni sexuali, antihipertensive, antidepresive, sulfasalazina, antidepresive, citostatice etc).
După ce toate situațiile enumerate mai sus au fost excluse de către medic prin consult și analize de laborator sau investigații specifice, se va efectua spermograma. În cadrul acestei investigații, se analizează: caracteristicile lichidului seminal, concentrația și mobilitatea spermatozoizilor, precum și morfologia lor.
Această analiza se efectueaza corect din sperma proaspată, recoltată în recipient steril, după o perioadă de abstinență de 3-5zile. Un rezultat normal al spermogramei este suficient ca și investigație.
În cazul în care spermograma este modificată sunt necesare analize suplimentare care să depisteze cauza: spermocultura, biochimia spermei, dozari hormonale ale pacientului (FSH, LH, testosteron, prolactina).
De asemenea, este obligatorie efectuarea unui consult urologic și investigațiile adecvate de la caz la caz (culturi din secreție uretrală, ecografie testiculară, biopsie testiculară, deferentografie etc.)
În cazul în care rezultatul spermogramei este de azoospermie (absența producerii de spermatozoizi) se recomandă ca test suplimentar evaluare genetică (cariotipul și depistarea microdeletiilor cromozomului Y).
Articol semnat de Dr. Irina Stelea – Medic Primar Obstetrică – Ginecologie; Competență în Ecografie Obstetrică – Ginecologie; Competență în Fertilizare-Sterilitate; Competenta Colposcopie.
Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate sau investigații amănunțite vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443 sau puteți să solicitați o programare accesând link-ul următor: Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed