Infectiile vaginale

Principalii factori responsabili de infecțiile vaginale sunt bacteriile (chlamydia, gonococ), protozoarele (trichomonas), fungii (candida) și virusurile (herpes, HIV).

Cele mai importante simptome ale infecției vaginale sunt:
– secreţii;
– arsură;infectii vaginale
– mâncărime;
– dificultăți la urinare și dureri în timpul actului sexual.

În mediul vaginal „convieţuiesc” numeroase microorganisme care alcătuiesc așa-numita „floră vaginală”, a cărei compoziție se schimbă în funcție de vârstă, statusul hormonal, activitatea sexuală şi condiţiile generale de sănătate ale femeii. PH-ul vaginal joacă un rol cheie întrucât favorizează aderarea la epiteliul vaginal a lactobacililor (cunoscuţi şi sub denumirea de bacili Doederlein).

Frecvența ridicată a infecțiilor vaginale, care atinge un nivel maxim în jurul vârstei de 30 de ani, este legată de două cauze principale: conformaţia anatomică a tractului vulvo-anal, igiena personală deficitară a partenerului, la care se adaugă alți factori de risc, ca de exemplu:

– modificarea pH-ului vaginal, care fiziologic este menținut acid de flora lactobacilară;
– gradul de oxigenare și umiditate la nivel vaginal, legat de situaţia hormonală a femeii;
– contactul permanent cu fibre sintetice;
– utilizarea incorectă a săpunurilor intime prea agresive;
– abuzul de deodorante intime, utilizarea medicamentelor și în special a agenților antimicrobieni care pot modifica flora vaginală normală.

Flora vaginală sănătoasă:

– menținerea nivelului de pH scăzut (adică acid);
– producerea de acid lactic pentru a suprima dezvoltarea bacteriilor ce duc la vaginoză bacteriană;
– producerea bio-surfactanților servind ca învelișuri de protecție;
– distrugerea agenților patogeni;
– inhibiția competitivă a bacteriilor.

Prevenţie pentru infecții vaginale

Prima regulă pentru a preveni infecțiile este îngrijirea igienei intime. Se recomandă spălarea cel puțin o dată pe zi și întotdeauna după fiecare contact sexual și după defecare. Trebuie utilizate săpunuri cu pH fiziologic, similar cu cel al mucoaselor (pH 4 sau 5). Prin urmare, trebuie evitate săpunurile prea agresive, care pot altera aciditatea vaginală şi echilibrul corect al florei bacteriene, și abuzul de deodorante intime şi spălături interne, acestea din urmă trebuie efectuate numai la recomandarea ginecologului.

 

Articol semnat de Dr. Chelki Ikram, Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie, Competență ultrasonografie obstetricală și ginecologică, în cadrul Clinicilor Memormed.

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed