Infecțiile tractului urinar – ITU
ITU se manifestă prin jenă la urinat (arsuri, usturimi), urinări dese în cantități mici, incontinență urinară, urină tulbure, urât mirositoare.
Uneori infecția poate ajunge în țesutul renal, moment în care apare febră, frison, greață, sau durere lombară.
Nu orice disconfort urinar înseamnă însă infecție urinară, uneori putând fi vorba de infecții ale tractului genital, sau alte afecțiuni ale aparatului urinar care nu necesită antibioterapie.
Stabilirea diagnosticului de ITU se face dacă urocultura efectuată de pacient este pozitivă.
MĂSURI GENERALE PENTRU A PREVENI
Infecțiile tractului urinar – ITU:
– aport lichidian crescut ~2-3 l/zi, egal repartizat pe parcursul zilei
– golirea vezicii urinare la prima senzație de a urina, fără amânare
– micțiunea în poziție șezândă, pentru golirea complete a vezicii urinare
– tratarea tulburărilor de tract digestiv (constipație/diaree)
– ștergerea după defecație dinspre uretră spre anus (din față în spate)
– folosirea unui săpun cu ph neutru (sensitive, fără colorant sau parfum) pentru zona intima
– evitarea băilor fierbinți
– micțiunea postcoitală
– evitarea folosirii spermicidelor, diafragmelor sau a tampoanelor intravaginale
– corectarea obstrucției tractului urinar (adenom de prostată).
Pentru tratarea unui episod de ITU se folosesc antibiotice (în funcție de antibiogramă și de severitatea infecției), iar la nevoie, antialgice sau antipiretice; simptomatologia ar trebui să se amelioreze în 1-3 zile de la începerea tratamentului.
ITU recidivante (care apar de mai mult de 3 ori pe an) sunt o afecțiune greu de tratat, care necesită o bună comunicare între pacient și medicul nefrolog, urolog, ginecolog sau chiar gastroenterolog, cât și răbdare din partea acestuia, fiind nevoie de tratament de durată. Printre opțiunile de tratament se numără antibioterapia în doză mică, vaccinurile, autovaccinurile, preparatele imunostimulante, preparatele care conțin manoză sau diferite plante medicinale.
Există cazuri când ITU nu necesită tratament, fiind vorba de ITU obiectivată doar prin urocultură, neînsoțită de simptome. În acest caz, antibioterapia nu aduce niciun beneficiu pacientului, deoarece oricum e asimptomatic, iar administrarea de antibiotice în încercarea de negativare a uroculturii poate duce la rezistență bacteriană (în eventualitatea unei ITU simptomatice rămânând cu puține alternative de tratament). Excepție sunt doar femeile însărcinate și pacienții care urmează să efectueze o intervenție urologică, în cazul cărora tratarea unei infecții urinare asimptomatice este necesară.
Deși simptomele unei infecții urinare sunt deseori deranjante și dureroase, acestea se pot ameliora și trata cu ajutorul medicului, care vă va indica terapia potrivită în cazul dumneavoastră.
Articol semnat de Dr. Elena-Claudia Simion, Medic Specialist Nefrologie în cadrul Clinicilor Memormed.
Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443 sau să solicitați o programare accesând link-ul următor: Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed