O serie de infecții au o importanță deosebită în timpul sarcinii deoarece pot duce la pierderea sarcinii și de asemenea la apariția unor malformații fetale. Este recomandată efectuarea investigațiilor de laborator pentru a exclude o eventuală infecție cu:
– Treponema pallidum
– virusul rubeolic
– virusul hepatitei B
– virusul HIV
– Chlamydia trachomatis
Cu excepția virusului rubeolic care se transmite aerogen, prin picături infectante, ceilalți agenți etiologici sunt transmiși prin contact sexual. Prin vaccinare se poate realiza protejarea împotriva rubeolei și a hepatitei B.
Scopul acestor investigații prenatale este de a descoperi dacă:
– sunt prezenți sau nu „anticorpi protectori”; dacă aceștia nu sunt prezenți există risc de infecție în timpul sarcinii;
– sgravida este în faza acută a bolii și măsurile adecvate care se impun pentru protejarea fătului.
SIFILIS (Infecția cu Treponema Pallidum)
Serologia pentru sifilis (VDRL, TPHA), la începutul sarcinii, este utilă pentru a stabili o posibilă infecție cu Treponema pallidum. În cazul unui diagnostic pozitiv se va începe tratamentul adecvat stadiului bolii, pentru a proteja fătul. Sifilisul prezintă trei stadii de evoluție (sifilisul primar, secundar și terțiar). Infecția se transmite prin contact sexual sau de la mamă la făt, prin placentă. Infecția fătului apare în mod frecvent în a patra lună de sarcină. Riscul de infecție a fătului este cu atât mai mic cu cât intervalul de timp de la infecția primară a mamei este mai mare. Fără tratamentul adecvat al femeii însărcinate, există risc crescut de avort, naștere prematură, suferință fetală, precum și o rată crescută de mortalitate în rândul nou-născuților infectați. Sifilisul congenital se manifestă precoce sau tardiv și este însoțit de leziuni severe. Tratamentul administrat precoce femeii gravide poate preveni apariția acestor complicații.
RUBEOLA (infecția cu virusul rubeolic)
Rubeola este cunoscută ca fiind o boală inofensivă a copilăriei, frecvent asimptomatică. Infecția cu virusul rubeolic în primele săptămâni de sarcină provoacă leziuni grave, afectând inima, ochiul (cataractă) și alte organe. Tabloul simptomatic complet al leziunilor produse de acest virus apare în sindromul congenital rubeolic (CRS), și este întâlnit în cazul în care infecția a survenit în primele 11 săptămâni de sarcină. Ulterior, în săptămânile 11-17, infecția cu virusul rubeolic poate duce la simptome izolate de CRS, în special probleme legate de auz. Astfel, riscul de afectare fetală scade de la 20% la 8% în acest interval. Dacă mama contactează virusul după săptămânile 17/18 de sarcină, fătul poate fi infectat, dar nu suferă leziuni. Femeile însărcinate fără anticorpi protectori, sunt expuse riscului de a contacta infecția primară cu virus rubeolic. Acestora li se recomandă vaccinarea imediat după naștere.
Infecția cu virusul Hepatitei B
Virusul hepatitei B se transmite de la mamă la făt în timpul nașterii. Acesta este motivul pentru care determinarea este solicitată de către medic la sfârșitul perioadei de sarcină. Copiii născuți din mame infectate cu virusul B, trebuie să primească o doză de anticorpi împotriva virusului, imediat după naștere, scăzând astfel riscul transmiterii virusului de la mamă la nou-născut. De asemenea, copilul va fi vaccinat împotriva hepatitei B în primele 12 ore de la naștere, urmând să fie revaccinat la vizitele medicale ulterioare.
Infecția cu HIV (virusul imunodeficienței umane)
Testarea infecției HIV se recomandă fiecărei femei gravide în primele săptămâni de sarcină. Rezultatul va fi trecut în fișa medicală a pacientei.
Cunoașterea statusului infecției cu HIV la femeia însărcinată are o importantă deosebită deoarece riscul de transmitere de la mamă la făt poate fi redus semnificativ prin următoarele măsuri:
– tratamentul mamei infectate înainte de naștere;
– nașterea prin operație cezariană;
– tratamentul nou-născutului;
– nealăptarea la sân.
Infecția cu Chlamydia trachomatis
Chlamydia trachomatis este transmisă prin contact sexual și poate duce la boli ale tractului urogenital. Deoarece aceste infecții este de cele mai multe ori asimptomatică poate fi diagnosticată numai prin teste de laborator. Infecția survenită în timpul sarcinii crește riscul de naștere prematură, de ruptură prematură a membranelor amniotice, de conjunctivită sau pneumonie a nou-născutului și de endometrită post-partum a mamei.
Partenerul trebuie tratat și el pentru prevenirea reinfecției femeii. Testarea pentru Chlamydia trachomatis este recomandată și înainte de întreruperea de sarcină, pentru a preveni inflamarea membranei uterine și o eventuală infectie.
Alte infecții relevante în sarcină
Există și alte infecții care, apărute la gravidă, se pot solda cu complicații ale fătului. Acestea sunt:
– infecția cu Cytomegalovirus;
– infecția cu Parvovirus B19;
– infecția cu virusul varicelo-zosterian;
– infecția cu Toxoplasma gondii.
Măsuri preventive, simple, de igienă pentru femeile însărcinate:
– spălați-vă bine pe mâini după fiecare contact cu secreții ale corpului potențial infectate (de exemplu după schimbarea scutecelor, hrănirea, ștergerea lacrimilor sau suflarea nasului copiilor, ștergerea salivei la copii, atingerea jucăriilor contaminate cu salivă etc.);
– nu pupați copiii pe gură;
– nu mâncați resturile alimentare de la copii și nu împărțiți mâncarea, băutura, vesela, tacâmurile, periile de dinți, hainele sau prosoapele cu copiii.
Articol semnat de Dr. Chelki Ikram (www.facebook.com/dr.che.ikram), Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie, Competență ultrasonografie obstetricală și ginecologică, histeroscopie și laparoscopie, în cadrul Clinicilor Memormed.
Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443 sau să solicitați o programare accesând link-ul următor: Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed