Hormonii fericirii și rolul lor
Articol semnat de Dr. Chelki Ikram, Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie, Competență ultrasonografie obstetricală și ginecologică, histeroscopie și laparoscopie, în cadrul Clinicilor Memormed. (www.facebook.com/dr.che.ikram)
Oxitocina este numită și „hormonul dragostei” și, din ce în ce mai multe studii arată că această substanță declanșează o gamă variată de efecte fizice și sufletești, atât la femei, cât și la bărbați. Acest hormon este produs în creier, de către hipotalamus, fiind apoi transferat către glanda pituitară, de unde ajunge în sânge.
Hormonii fericirii
SEROTONINA crește când ne simțim importanți
Serotonina (5-hidroxitriptamina – 5-HT) este un neurotransmițător complex, ce are un efect major asupra stărilor emoționale, în special asupra încrederii și stimei de sine. Nivelul serotoninei crește atunci când oamenii se simt importanți sau când fac parte dintr-un grup.
OXITOCINA, travaliul și alăptarea
Oxitocina este hormonul iubirii, atașamentului, legăturilor sociale, fidelității. Ocitocina este un hormon compus din nouă aminoacizi, eliberați de glanda pituitară. Acest hormon al fericirii este secretat în timpul actului sexual, dar mai ales în timpul travaliului și alăptării. Cu alte cuvinte, facilitează relațiile sociale, fiind asociat cu comportamentul pozitiv.
DOPAMINA și impactul asupra somnului
Un alt hormon al fericirii este dopamina, considerat a fi hormonul bucuriei, al acțiunii. Acest hormon este legat de plăcere și de senzațiile produse de energia acțiunii.
Dopamina stimulează creativitatea, motivația, luarea deciziilor, concentrarea și atenția. Funcții vitale ale creierului precum memorarea, învățarea, dormitul sunt influențate de nivelul dopaminei. Un deficit al dopaminei este legat de apariția unor afecțiuni medicale, precum depresia sau Parkinson.
ENDORFINELE se eliberează când mâncăm ciocolată sau facem exerciții intense
Endorfinele scad agresivitatea, reduc stresul, anxietatea și ameliorează durerea fizică. Din păcate, efectul lor este pe termen scurt și dau dependență, astfel încât oamenii sunt mereu în căutarea plăcerilor scurte, de moment.
Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443 sau să solicitați o programare accesând link-ul următor: Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed