Hipertensiunea arterială – cauze, simptome, tratament

Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă valori anormal crescute ale presiunii arteriale. Se consideră HTA valori mai mari sau egale cu 140/90 mm Hg.

Tensiunea arterială (TA) nu are valoare fixă pe parcursul unei zile și poate varia de la o măsurare la alta. TA poate crește în împrejurări diverse: efort fizic, altitudine crescută, consum exagerat de sare, folosirea unor energizante, consum exagerat de lichide.

În hipertensiune arterială (HTA), valorile tensiunii arteriale cresc spontan și rămân ridicate în afara împrejurărilor menționate, în 95% din cazuri nu se Hipertensiuneapoate preciza o cauză a HTA, iar diagnosticul e HTA primară. În 5% din cazuri, HTA este produsă de cauze identificabile: boli renale cronice, boli endocrine, boli vasculare congenitale și în sarcină. Se numește HTA secundară.

În producerea HTA primară sunt implicați factori nemodificabili, cum e ereditatea și factori modificabili, cum ar fi consum de alimente cu aport de sare > 5 gr/zi, fumat, consum exagerat de alcool, stres emoțional, obezitate.

Creșterea valorilor TA are două mari efecte negative asupra organismului uman: suprasolicitarea inimii și îmbătrânirea vaselor.

Complicațiile cele mai importante ale HTA sunt: insuficiența cardiacă, angina pectorală, infarct de miocard, accident vascular cerebral, insuficiență renală.

Iată de ce este important diagnosticul bolii.

 

Cum aflăm că avem hipertensiunea arterială?

 

De multe ori creșterea TA nu se însoțește de o suferință care să atragă atenția pacientului. Uneori, complicațiile grave apar ca primă manifestare a bolii (accident vascular sau infarct miocardic). Alte ori, creșterea TA se manifestă prin respirație anormală la eforturi tolerate ușor anterior, dureri de cap, amețeli, concentrare dificilă, zgomote în urechi și tulburări de vedere.

Deoarece HTA este frecvent asimptomatică, singura modalitate de a o depista este aceea de a măsura periodic tensiunea arterială la cabinet medical sau la domiciliu cu aparate semiautomate validate.

Scopul principal al tratamentului este acela de a scădea valorile TA pentru a preveni apariția complicațiilor cardiovasculare, cerebrale și renale.

Este important să nu se întrerupă tratamentul și să se respecte dozele prescrise.

La fel de important ca și tratamentul medicamentos este respectarea unui corect stil de viață: oprirea completă și definitivă a fumatului, reducerea consumului de sare la 5 gr/zi, creșterea consumului de fructe și legume, reducerea greutății corporale, reducerea consumului de alcool și combaterea sedentarismului.

 

Articol semnat de Dr. Georgeta Ittu, Medic Primar în Medicină Internă și Medic Specialist în Cardiologie, Competență în Ecocardiografie și Ecografie Vasculară în cadrul Clinicilor Memormed.

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

 

PROGRAMARE ONLINE