Hepatita: ce este și cum să o previi

Ce este hepatita?

Hepatita reprezintă un termen medical ce descrie inflamația ficatului. Există mai multe tipuri și cauze variate pentru aceasta, care vor influența severitatea bolii. Poate varia de la o formă ușoară, până la forme severe, chiar fulminante.

Ce este ficatul și ce rol are?

Ficatul este un organ situat în partea dreaptă a abdomenului superior. AceHepatitasta nu poate fi simțit la palpare în mod uzual deoarece este inserat subcostal.

Îndeplinește numeroase funcții, cum ar fi:
– stocarea depozitelor de energie (sub formă de glicogen) care sunt produse din zaharuri; când este nevoie, glicogenul este transformat în glucoză și apoi aceasta este eliberată în fluxul sangvin;
– producerea de bilă care trece din ficat în intestin prin intermediul căilor biliare; bila scindează grăsimile alimentare astfel încât acestea să poată fi absorbite din intestine;
– producerea de proteine esențiale pentru coagularea sângelui (factori de coagulare);
– procesarea medicamentelor ingerate;
– ajută la procesarea și chiar eliminarea din organism a alcoolului, toxinelor și otrăvurilor.

Care sunt tipurile de hepatită?

 Acestea pot fi:
acute: când boala are durată scurtă;
cronice: când boala persistă de 6 luni sau mai mult.

Care sunt factorii ce pot cauza hepatita?

Este important de menționat că fiecare cauză a hepatitei determină o formă de boală oarecum diferită, care este determinată diferit, se comportă diferit și este tratată diferit.Principalele cauze sunt:

HEPATITA VIRALĂ – cea mai frecventă cauză de hepatită este infecția cu un virus. Sunt cinci tipuri diferite de virusuri hepatitice ce pot determina cinci tipuri diferite de hepatită. Acestea sunt:
– Hepatita A – aceasta tinde să fie o afecțiune pe termen scurt (acută). Este dobândită de obicei prin consumul de apă sau alimente contaminate cu virusul hepatitic A. Această infecție este mai frecventă în țările în curs de dezvoltare;
– Hepatita B – aceasta este dobândită prin sânge sau fluide corporale; așadar, poate fi transmisă în timpul actului sexual sau prin utilizarea de ace contaminate, instrumentar medical insuficient sterilizat (de exemplu la consumatorii de droguri, la stomatolog, în cabinetele de cosmetică etc.). Poate fi transmisă și pe cale verticală (de la mamă la făt). Poate fi și acută, însă de cele mai multe ori această infecție devine una cronică și determină afectare hepatică pe termen lung;
– Hepatita C – are un mod de transmitere și evoluție a bolii asemănător virusului B;
– Hepatita D – are același mod de transmitere ca și virusul B și C, însă acest virus poate exista doar în prezența virusului B;
– Hepatita E – are comportament și mod de trasmitere asemănător virusului A;
– Alte virusuri (de exemplu HIV, citomegalovirus, Esptein-Barr,etc) pot cauza inflamația ficatului ca parte a unei boli generale pe care o cauzează, iar ficatul nu este principalul organ afectat.

De menționat este faptul că sunt și germeni de altă natură în afară de cea virală (bacterii, paraziți) care pot cauza o hepatită.

HEPATITA CAUZATĂ DE TOXINE – cea mai frecventă cauză este reprezentată de consumul de alcool în exces, pe o perioadă îndelungată. Hepatita alcoolică este reversibilă dacă consumul de alcool este redus, dar dacă acesta continuă, se poate ajunge până la o formă de afectare hepatică pe termen lung, cum ar fi ciroza hepatică.
– medicamentele – unele dintre ele pot afecta ficatul ca efect advers (de exemplu Paracetamol, statine, medicamentele care scad colesterolul din sânge, unele antibiotic etc.);
– hemocromatoza – boală rară în cadrul căreia este stocată o cantitate mare de fier în organism;
– boala Wilson – boală rară în care leziunea hepatică este determinată de acumularea de cupru în exces în organism.

BOALA FICATULUI GRAS NON-ALCOOLIC – reprezintă de fapt un grup de afecțiuni determinate de acumularea de grăsime în ficat și hepatita poate fi una dintre consecințele acestui proces.

HEPATITA AUTOIMUNĂ – apare în cazul unei dereglări a sistemului imun care începe să dezvolte anticorpi împotriva propriilor structuri ale corpului și ne referim în cazul de față la celulele din ficat. Aceasta se prezintă de cele mai multe ori sub o formă cronică de boală. Tratamentul acestei boli este reprezentat de agenți ce au rolul de a diminua acest răspuns imun excesiv.

Care pot fi simptomele hepatitei?

Simptomele pot fi variate, depinzând de tipul de hepatită și pot varia de la ușoare, la severe, simptomele mai depind și de forma de boală (acută sau cronică). Cele mai frecvente simptome sunt:
– oboseala
– dureri musculare sau articulare
– dureri abdominale
– scăderea apetitului
– greața
– stare generală alterată
– cefalee (dureri de cap)
– icter (colorația galbenă a pielii)
– urină închisă la culoare și scaune decolorate
– febră.

Care este tratamentul hepatitei?

Acesta variază în funcție de tipul hepatitei și cel mai bine este să vă adresați medicului de specialitate.

Poate fi prevenită hepatita?

Hepatita poate fi prevenită în cazul hepatitelor infecțioase și toxice, ne referim aici la evitarea situațiilor prin care ne putem infecta din exterior cu un virus hepatitic (mentionate mai sus la cauze) și la evitarea consumului (prelungit și în cantități mari) de alcool, medicamente și substanțe hepatotoxice.
De asemenea, este foarte important să avem un regim de viață echilibrat, prin asta înțelegând o dietă bogată în fructe, legume și cereale, consum scăzut de cărnuri (în special carne roșie, mezeluri), grăsimi de origine animală, efctuarea activităților fizice susținute (cu nivel de dificultate adaptat după caz) și menținerea unei greutăți corporale normale; aceste principii sunt utile pentru prevenirea apariției ficatului gras non alcoolic și nu numai (pot aparea dezechibilibre și în multe alte organe și sisteme, având la bază un regim de viață dezorganizat).

 

Articol semnat de Dr. Geanina Tudor, Medic Specialist Gastroenterologie, Competență în  Endoscopie digestivă, în cadrul Clinicilor Memormed.

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

 

PROGRAMARE ONLINE