Articolul Urmator
Articolul Precedent

Hemoroizii și afectiunile proctologice

HEMOROIZII (Boala Hemoroidală)

Hemoroizii sunt reprezentați de dilatații de tip varicos la nivelul venelor ano-rectale. Acestea devin patologice atunci când sub acțiunea unor diverși factori, își modifică caracteristicile ca număr, dimensiuni, ducând la perturbări în circulația sanguină locală, reprezentate mai ales de stază.

hemoroizi interni externiClinic, boala hemoroidală are patru grade, mergând de la hemoroizi care proemină în lumenul canalului anal, dar nu prolabează (gradul I), până la hemoroizi care prolabează permanent-prolaps hemoroidal și care pot fi reduși prin tact manual, însă prolapsul se reface spontan (gradul IV).

Hemoroizii pot fi tratați atât conservator, pentru stadiile incipiente, cât și chirurgical, în cazul gradelor III-IV. Din dorința de a trata boala hemoroidală cât mai eficient și minim invaziv, s-au dezvoltat o serie de metode de tratament, cunoscute ca metode non-operatorii, aplicabile mai ales pentru gradele I, II ale bolii hemoroidale, neresponsive la tratament.

Una dintre cele mai folosite astfel de metode este ligatura cu benzi elastice sau bandarea hemoroidală, care presupune plasarea unei benzi de cauciuc natural la baza mucoasei masei hemoroidale, oprind circulația la nivelul acesteia. În scurt timp apare necroza țesutului hemoroidal, cu reducerea în dimensiuni și apoi fibroza ce fixează plexul de straturile profunde.

bandare hemoroiziBandarea hemoroidală este o metodă eficientă de tratament non-invaziv, cu rezultate favorabile în cazul a până la 95% dintre pacienți, metodă ce nu necesită timp de spitalizare, fiind efectuată ambulatoriu. Dată fiind lipsa sensibilității la nivelul hemoroizilor interni, această metodă nu necesită anestezie, fiind o intervenție nedureroasă. Un alt avantaj important al acestei metode este dat de recuperarea rapidă post intervenție, fără restricții legate de dietă sau activitatea pacientului.

Una dintre complicațiile frecvente ale bolii hemoroidale, nu rareori fiind prima manifestare a bolii, este dată de coagularea sângelui la nivelul unui hemoroid extern – tromboza hemoroidală.

Tromboza hemoroidală se prezintă ca apariția unei tumefacții, dureroase, de mici dimensiuni la nivel perianal și care, netratată, poate merge până la abces.

Tratamentul trombozei hemoroidale este reprezentat de îndepărtarea cheagului de sânge format printr-o incizie minimă la nivelul hemoroidului, sub anestezie locală, fără necesitatea unei anestezii generale sau a spitalizării.

Maristile hemoroidale sunt reprezentate de pliuri cutanate apărute în urma unor tromboze hemoroidale externe voluminoase. Acestea se pot exciza folosind doar anestezie locală, cu recuperare rapidă.

Fisura anală

Fisura anală reprezintă o ulcerație a mucoasei ano-rectale, ce poate fi superficială sau poate ajunge până la mușchii sfincterieni. Apare cel mai frecvent la nivelul comisurii posterioare, și manifestată prin durere în timpul sau după efortul de defecație, sângerări și contractură sfincteriană.

Tratamentul fisurii anale poate fi topic, recomandat mai ales în cazul fisurilor anale acute, sau chirurgical. Tratamentul chirurgical este reprezentat de fisurectomie, efectuată sub anestezie locală, fără a necesita spitalizare pre sau post intervenție.

Condilomatoza ano-rectală și perianală

Condiloamele acuminate ano-rectale și perianale sunt reprezentate de formațiuni pseudotumorale conopidiforme ce apar în cazul infecțiilor anale cu HPV, localizate la nivelul rectului inferior, anusului și perineului, cu evoluție trenantă, prin creșterea acestora în număr și dimensiuni.

Acestea pot fi tratate chirugical, fără necesitatea internării, prin excizia acestora sub anestezie locală.

Polipii de canal anal

Polipii de canal anal reprezintă formațiuni tumorale benigne, ce se asociază bolii hemoroidale atunci când în cadrul acesteia există criptite. Deseori, simptomatologia dată de aceștia este redusă, datorită dimensiunilor cel mai frecvent reduse ale acestora.

Tratamentul acestora este ambulator, implicând excizia polipilor sub anestezie locală, cu recuperare rapidă și fără restricții deosebite post intervenție.

 

Un articol de dr. Florin Cristian Blăjuț, Medic Specialist Chirurgie Generală, cu  experiență în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor hemoroidale.

Lista serviciilor efectuate în cadrul departamentului Proctologie, precum și prețurile aferente, le găsiți aici: memormed.ro/specialitate/proctologie/ 

Dacă doriți informații suplimentare sau o programare, vă rugăm să ne contactati

PROGRAMARE ONLINE