Articolul Urmator
Articolul Precedent

Hemoroizii si afectiunile proctologice

HEMOROIZII (Boala Hemoroidala)

Hemoroizii sunt reprezentati de dilatatii de tip varicos la nivelul venelor ano-rectale. Acestea devin  patologice atunci cand sub actiunea unor diversi factori, isi modifica caracteristicile ca numar, dimensiuni, ducand la perturbari in circulatia sanguine locala, reprezentate mai ales de staza.

hemoroizi interni externiClinic, boala hemoroidala are patru grade, mergand de la hemoroizi care proemina in lumenul canalului anal, dar nu prolabeaza (gradul I), pana la hemoroizi care prolabeaza permanent-prolaps hemoroidal si care pot fi redusi prin tact manual, insa prolapsul se reface spontan (gradul IV).

Hemoroizii pot fi tratati atat conservator, pentru stadiile incipiente, cat si chirurgical, in cazul gradelor III-IV. Din dorinta de a trata boala hemoroidala cat mai eficient si minim invaziv, s-au dezvoltat o serie de metode de tratament, cunoscute ca metode non-operatorii, aplicabile mai ales pentru gradele I,II ale bolii hemoroidale, neresponsive la tratament.

Una dintre cele mai folosite astfel de metode este ligatura cu benzi elastice sau bandarea hemoroidala, care presupune plasarea unei benzi de cauciuc natural la baza mucoasei masei hemoroidale, oprind circulatia la nivelul acesteia. In scurt timp apare necroza tesutului hemoroidal, cu reducerea in dimensiuni si apoi fibroza ce fixeaza plexul de straturile profunde.

bandare hemoroiziBandarea hemoroidala este o metoda eficienta de tratament non-invaziv, cu rezultate favorabile in cazul a pana la 95% dintre pacienti, metoda ce nu necesita timp de spitalizare, fiind efectuata ambulatoriu. Data fiind lipsa sensibilitatii la nivelul hemoroizilor interni, aceasta metoda nu necesita anestezie, fiind o interventie nedureroasa. Un alt avantaj important al acestei metode este dat de recuperarea rapida post interventie, fara restrictii legate de dieta sau activitatea pacientului.

Una dintre complicatiile frecvente ale bolii hemoroidale, nu rareori fiind prima manifestare a bolii, este data de coagularea sangelui la nivelul unui hemoroid extern- tromboza hemoroidala.

Tromboza hemoroidala se prezinta ca aparitia unei tumefactii, dureroase, de mici dimensiuni la nivel perianal si care netratata poate merge pana la abces.

Tratamentul trombozei hemoroidale este reprezentat de indepartarea cheagului de sange format printr-o incizie minima la nivelul hemoroidului, sub anestezie locala, fara necesitatea unei anestezii generale sau a spitalizarii.

Maristile hemoroidale sunt reprezentate de pliuri cutanate aparute in urma unor tromboze hemoroidale externe voluminoase. Acestea se pot exciza folosind doar anestezie locala, cu recuperare rapida.

Fisura anala

Fisura anala reprezinta o ulceratie a mucoasei ano-rectale,ce poate fi superficiala sau poate ajunge pana la muschii sfincterieni. Apare cel mai frecvent la nivelul comisurii posterioare, si manifestata prin durere in timpul sau dupa efortul de defecatie, sangerari si contractura sfincteriana.

Tratamentul fisurii anale poate fi topic, recomandat mai ales in cazul fisurilor anale acute, sau chirurgical. Tratamentul chirurgical este reprezentat de fisurectomie ,efectuata sub anestezie locala, fara a necesita spitalizare pre sau post interventie.

Condilomatoza ano-rectala si perianala

Condiloamele acuminate ano-rectale si perianale sunt reprezentate de formatiuni pseudotumorale conopidiforme ce apar in cazul infectiilor anale cu HPV, localizate la nivelul rectului inferior, anusului si perineului, cu evolutie trenanta, prin cresterea acestora in numar si dimensiuni.

Acestea pot fi tratate chirugical, fara necesitatea internarii, prin excizia accestora sub anestezie locala.

Polipii de canal anal

Polipii de canal anal reprezinta formatiuni tumorale benigne, ce se asociaza bolii hemoroidale atunci cand in cadrul acesteia exista criptite. Deseori, simptomatologia data de acestia este redusa, datorita dimensiunile cel mai frecvent reduse ale acestora.

Tratamentul acestora este ambulator, implicand excizia polipilor sub anestezie locala, cu recuperare rapida si fara restrictii deosebite post interventie.

 

Un articol de dr. Florin Cristian Blajut, Medic Specialist Chirurgie Generala, cu  experienta in diagnosticul si tratamentul afectiunilor hemoroidale.

Lista serviciilor efectuate in cadrul departamentului Proctologie, precum si preturile aferente, le gasiti aici: memormed.ro/specialitate/proctologie/ 

Daca doriti informatii suplimentare sau o programare, va rugam sa ne contactati