Gonartroza – informatii utile pentru pacienti

Dr. Tutovanu Andrei Costin – doctor în științe medicale, medic specialist ortopedie și traumatologie în cadrul clinicii Memormed Plevnei vă prezintă cele mai importante lucruri, pe care trebuie să le cunoașteți despre gonartroză.

Ce este gonartroza?

gonartrozaGonartroza reprezintă osteoartrita genunchiului, prin care se produce degradarea lentă și progresivă  a cartilajului articular apărută mai ales la persoanale vârstnice.

Netratată această patologie articulară determină apariția durerii, a cracmentelor (zgomotelor articulare), a tumefacțiilor repetate locale și într-un stadiu avansat  limitarea mobilității articulare și invaliditate.

Chiar dacă de cele mai multe ori aceasta boală este ireversibilă, vizita timpurie si periodică la medicul ortoped îi poate încetini sau chiar opri evoluția.

Cauze de apariție a gonartrozei

Principalele cauze care duc la apariția gonartrozei sunt traumatismele (fracturi, entorse, luxații), obezitatea, bolile inflamatorii (poliartrita inflamatorie), bolile metabolice (diabetul zaharat), factori de mediu (profesiile care implică statul în picioare perioade lungi de timp), guta, deviațiile de ax (genu varum, genu valgum, genu flexum și genu recurvatum).

Ce am de făcut dacă am dureri la nivelul genunchilor?

Primul pas pe care trebuie să-l faceți, dacă durerile apar la nivelul genunchilor dumneavoastră, este să mergeți la consult, la un medic specialist ortoped. În cadrul clinicii Memormed puteți fi consultat atât gratuit pe baza unui bilet de trimitere cât și cu plată. Medicul specialist ortoped va efectua un examen clinic și va face recomandări, după caz, pentru efectuarea examenelor paraclinice: radiografii, computer tomograf (CT) sau rezonanță magnetică nucleară (RMN).

Tratamentul gonartrozei

Tratamentul depinde mai ales de stadiul gonartrozei, în care vă aflați. Se recomandă scăderea ponderală și modificarea regimului dumneavoastră de viață, medicamentație antiinflamatorie (pentru scăderea inflamației locale), antialgică (pentru scăderea durerii locale) și decontracturantă (pentru scăderea contracției locale), infiltrațiile cu acid hialuronic, respectiv consultul unui medic specialist de recuperare medicală, în vederea inițierii exercițiilor fizice de recuperare articulară și a fizioterapiei. În stadiile mai avansate vi se poate propune intervenția chirurgicală (artroscopia de genunchi, osteotomia de corecție sau artroplastia de genunchi).

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

 

PROGRAMARE ONLINE