Articolul Urmator

Fimoza sau sinechii balano-preputiale?

Fimoza sau sinechii balano-preputiale?

Generalităti 

În prezent există o confuzie între fimoză și sinechii balano-prepuțiale. Mulți părinți vin la consultație convinși că băiatul lor  “are fimoză” și trebuie operat. De multe ori sunt chiar nemulțumiți că nu le confirm diagnosticul. De aceea, am încercat în  rândurile de mai jos să vă ajut să faceți diferența între o stare patologică și o stare fiziologică, normală. Totuși, un consult de specialitate și o discuție față în față cu un chirurg pediatru reprezintă cea mai bună soluție pentru a avea un diagnostic corect.

Fimozafimoza_blog

Vorbim de FIMOZĂ când există un inel prepuțial strâns care nu permite decalotarea glandului sau această decalotare se face cu dificultate și este dureroasă.

Nu orice fimoză este de operat. La sugar și copilul mic (2-3 ani) există FIMOZA FIZIOLOGICĂ, adică “normală” – reprezintă o etapă în dezvoltarea prepuțului. Pielea este suplă, fără țesut cicatriceal. De multe ori, în această etapă se forțează decalotarea și apar fisuri – se pot vindeca complet, se pot infecta – balanopostita – sau se pot transforma în cicatrici, cu apariția unei fimoze secundare. Cele mai multe fimoze prezente la sugar evoluează favorabil spre decalotare. Mai puțin de 10% dinte acestea vor necesita o intervenție chirurgicală.

Al doilea tip de fimoză este FIMOZA CICATRICEALĂ. Aceasta este o fimoză secundară, aparută în urma unor infecții (balanopostite), a tentativelor de decalotare (uneori repetate) care s-au soldat cu fisuri sau a balanitei xerotice obliterante. Prepuțul are un aspect albicios și o consistență crescută, nu mai este suplu. Copiii pot prezenta infecții urinare, balonizarea glandului la micțiune, dificultate de a urina, dureri la erecție sau chiar parafimoză.

Sinechii balano-prepuțiale

De cele mai multe ori însă copilul nu are fimoză, ci SINECHII BALANO-PREPUȚIALE. Este vorba de o alipire între prepuț și gland. Aceasta se poate rezolva spontan sau poate fi lizată (dezlipită) sub anestezie locală de către chirurgul pediatru. Există câteva indicații de decalotare: infecții urinare, balanopostite repetate sau malformații ale aparatului urinar (pentru a scădea riscul de infecții urinare).

Conduita terapeutică

Conduita terapeutică va fi stabilită de medicul chirurg. În cazul sinechiilor balano-prepuțiale și al fimozei fiziologice, în funcție de vârstă, se poate urmări clinic sau se poate interveni prin aplicarea unei creme cu corticoid în diverse concentrații.

În cazul fimozei secundare se poate tenta un tratament local cu un corticoid potent. De cele mai multe ori, însă, intervenția chirurgicală este necesară pentru a îndepărta în totalitate tesutul fibros.

În concluzie, o simplă vizită la medicul chirurg pediatru vă poate liniști sau atenționa în cazul în care există o problemă medicală. De asemenea, un tratament local inițiat rapid poate aduce rezultate spectaculoase în cazul unei fimoze, fie ea și secundară.

Un articol de Dr. Mihaela-Irina Avram-Popa, Medic Specialist Chirurgie Pediatrică, cu Competență în Chirurgie Pediatrică Laparoscopică.

Pentru mai multe informații și consult poți solicita o programare la 031-9443 sau completează formularul de programări și te sunăm noi!

PROGRAMARE ONLINE