Articolul Precedent

Fierul în sarcină

În sarcină, fierul este indispensabil pentru producerea hemoglobinei, proteină din compoziția globulelor roșii care transportă oxigenul către celule. Dacă anemia în sarcină nu este tratată, poate crește riscul de complicații grave, cum este nașterea prematură. În timpul sarcinii, volumul de sânge al corpului crește cu aproximativ 50%. De aceea, e nevoie de fier pentru a produce o cantitate crescută de hemoglobină. Totodată, fătul, care se dezvoltă, și placenta au nevoie de propriile lor rezerve de fier.

Tipuri de anemie în sarcină.

În timpul sarcinii se pot dezvolta mai multe tipuri de anemie, printre care:
• anemie prin deficit de fier;
• deficitul de folat;
• deficitul de vitamina B12.

Anemia prin deficit de fier. Acest tip de anemie apare atunci când organismul nu are suficient fier pentru a produce cantități adecvate de hemoglobină. Deficitul de fier este cea mai frecventă cauză de anemie în sarcină.

Deficitul de folat. Folatul este vitamina care se găsește în mod natural în anumite alimente precum legumele cu frunze verzi, dar și în carne, organe, produse lactate, cereale. Organismul are nevoie de folat pentru a produce celule noi, inclusiv celule roșii din sânge. Metabolismul folatului este legat de cel al vitaminei B12 (numită și cobalamină). Administrarea suplimentelor cu acid folic este importantă în sarcină, pentru că deficitul de folat poate contribui la anumite tipuri de defecte la naștere, cum ar fi anomaliile tubului neural (spina bifida) și greutate scăzută la naștere.

Deficitul de vitamina B12. Organismul are nevoie de vitamina B12 pentru a forma globule roșii. Atunci când o femeie însărcinată nu obține suficientă vitamina B12 din dietă, organismul ei nu poate produce suficiente globule roșii. Prin urmare, gravidele care nu mănâncă deloc carne, produse lactate și ouă au un risc mai mare de a dezvolta deficiență de vitamina B12, care poate contribui la defecte la naștere, cum ar fi anomalii ale tubului neural și ar putea duce la travaliu prematur.

Factorii de risc pentru anemia prin deficit de fier în timpul sarcinii

Ai un risc crescut de a dezvolta anemie în timpul sarcinii dacă:
• Distanța dintre 2 sarcini consecutive este mică;
• Ai o sarcină gemelară;
• Te confrunți cu vomă în timpul sarcinii;
• Nu consumi alimente bogate în fier;
• Te-ai confruntat cu menstruație puternică înainte de sarcină.

Simptomele anemiei prin deficit de fier în timpul sarcinii

Semnele și simptomele anemiei includ:
• Oboseală
• Slăbiciune
• Piele palidă
• Bătăi neregulate ale inimii
• Respirație scurtă
• Amețeli
• Dureri în piept
• Mâinile și picioarele reci
• Dureri de cap

Cum poate fi prevenită și tratată anemia prin deficit de fier în timpul sarcinii?

Vitaminele prenatale conțin de obicei fier. Administrarea zilnică a acestor vitamine prenatale ajută la prevenirea și tratarea anemiei prin deficit de fier în timpul sarcinii. În unele cazuri, medicul îți poate recomanda suplimente de fier. În timpul sarcinii, ai nevoie de 27 de miligrame de fier pe zi.
Fierul din produsele animale, cum ar fi carnea, este absorbit cel mai ușor. Pentru a îmbunătăți absorbția fierului din sursele vegetale și din suplimente, consumă-le cu un aliment sau cu o băutură bogată în vitamina C – cum ar fi sucul de portocale, sucul de roșii sau căpșunile. Ține cont că, deși calciul este un nutrient esențial în timpul sarcinii, el poate scădea absorbția fierului.

Cum este tratată anemia cu deficit de fier în timpul sarcinii?

Dacă deși iei vitamine prenatale care conțin fier ești anemică, medicul ar putea recomanda anumite analize medicale pentru a determina alte cauze posibile. În unele cazuri, s-ar putea să fie nevoie să consulți un medic specializat în tratarea tulburărilor de sânge (hematolog). Dacă se dovedește că o cauză a anemiei este deficiența de fier, este posibil să ai nevoie de fier suplimentar.

Alimente bogate în fier:

– Ficat de gâscă, ficat de porc, ficat de vită, carne de vită, peşte gras, gălbenuş de ou, piept de pui
– Spanac, broccoli, germeni de grâu, orez brun, ovăz, linte, seminţe de dovleac, fasole, seminţe de in, caju, soia, năut, ciuperci, sfeclă, etc.

 

Articol semnat de Dr. Chelki Ikram (www.facebook.com/dr.che.ikram), Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie, Competență ultrasonografie obstetricală și ginecologică, histeroscopie și laparoscopie, în cadrul Clinicilor Memormed.

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

PROGRAMARE ONLINE