Endoscopia digestivă superioară

EndoscopiaEndoscopia superioară (Esofagogastroduodenoscopia) este o metodă invazivă, practicată pe scară largă în gastroenterologie, care permite examinarea directă a interiorului tractului digestiv superior (esofag, stomac, duoden). Examinarea se face cu un aparat optic (endoscop), care se introduce în tractul digestiv pe cale bucală, fiind manevrat pentru a ajunge în porţiunea cea mai proximală a intestinului subţire (duoden), fiind apoi retras, efectuându-se în acest timp o examinare atentă.

EDS este cea mai bună metodă pentru a depista inflamația, ulcerul, tumorile sau alte leziuni la nivelul tubului digestiv superior și se pot efectua proceduri terapeutice atunci când este cazul (tratamentul hemoragiilor, rezecție polipi, biopsieri).

O examinare uzuală durează în jur de 5-10 minute (sau mai mult în caz de manevre terapeutice sau examinare dificilă). Endoscopia superioară este efectuată frecvent fără administrarea de sedative; totuşi, acestea pot fi administrate dacă sunteți anxios și mai sensibil la orice disconfort.

Endoscopia este cea mai bună metodă pentru a depista inflamația

Un spray anestetic vă va fi pulverizat la nivelul faringelui, cu scopul obţinerii unei anestezii locale, după care medicul endoscopist va avansa endoscopul pe cale bucală până la nivelul zonei de interes (esofag, stomac sau duoden). În timpul examinării nu sunt afectate căile aeriene și puteți respira fără probleme, atât pe nas, cât și pe gură. Uneori, la începutul examinării, poate apărea senzaţia de sufocare, dar respiraţia se poate efectua fără dificultate. Examinarea nu este dureroasă de obicei, dar este dezagreabilă.

În situația în care optați pentru sedare, se poate administra sedare usoară, care va avea un efect de liniștire, de calmare a anxietății, amnezie și o ușoară somnolență care va prelungi perioada în care deciziile dvs. vor trebui amânate pentru cel puțin 8 ore (șofat, semnare acte importante).

Este important de reținut că orice invesțigație endoscopică se face în urma unui consult prealabil și a unei pregătiri corespunzătoare. Medicul vă va furniza toate informațiile de care aveți nevoie pentru a putea efectua investigația cu deplină încredere.

În cadru Centrului Medical MEMORMED puteți beneficia de investigații endoscopice: Endoscopie superioară și Colonoscopie. Acestea sunt GRATUITE cu bilet de trimitere de la medicul de familie/specialist către Gastroenterologie.

 

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed