Articolul Urmator

Endometrioza și infertilitatea

EndometriozaEndometrioza și infertilitatea

Articol semnat de Dr. Iulia HOTINEANU Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie în cadrul Clinicilor MEMORMED.

Endometrioza este definită ca prezența țesutului endometrial în afara cavității uterine.

Endometrul ectopic este de fapt dependent de estrogeni și rezistent la progesteron. Estradiolul reprezintă forma activă a estrogenului și este reprezentat în exces, în țesutul endometrial prin capacitatea sa de a se lega de receptori.

În același fel, substanțele chimice din mediu exterior se pot lega de aceiași receptori și sunt numiți disruptori endocrini. Disruptorii endocrini pot fi: DDT și metaboliții, laptele și derivații, peștele gras, insecticidele, nonyl – phenolii, octil-phenolii, bisphenolii, parabenii, cadmiu, isoflavone, detergenții, produsele cosmetice, cremele cu protecție UV, zahărul, orezul, fructele de mare, țigările, produsele de soia etc.

Disruptorii endocrine, ca substanță exogenă, pot tulbura funcția normală și pot duce la diverse probleme de sănătate, după ce se leagă de receptori.Pot avea efect agonist  (mimind efectul hormonal) sau antagonist (contrastând efectul hormonal) prin ocuparea receptorilor și blocarea legării de receptor al hormonului natural.

Endometrioza – simptomatologie

Simptomatologia în edometrioză este variată, dar cel mai frecvent simptom este dismenoreea (ciclul menstrual dureros), dureri pelvi-abdominale, dureri la contactul sexual, infertilitate.

Statisticele ne spun ca endometrioza afectează 30-40% dintre pacientele infertile. Mecanismul de acțiune al bolii fiind inflamația cronică care poate afecta calitatea ovocitelor, foliculogeneza, funcția luteală și, cel mai important, contactul spermatozoid – ovocit. Distorsionarea anatomiei uterine, ovariene, al trompelor datorită aderențelor ce se formează duc la disfuncționalitatea tubo-ovariană.

Receptivitatea endometrială este mult afectată, ducând la rezistența la progesteron și la desperistaltism miometrial (al muschiului uterin) și la un rezultat negativ al concepției. Endometriomul ovarian sau chistul endometriozic este probabil cel mai cunoscut semn al endometriozei.

În present, chirurgia endometrioamelor afectează negativ rezerva ovarian, pe care o putem monitoriza prin AMH, AFC. În acest caz, ultimele studii ne relevă: în cazul pacientelor infertile cu endometrioame de dimensiuni mari și nu numai, operate anterior cu rezerva ovariană scăzută sau alte comorbidități, ideea unei noi intervenții chirurgicale nu este plauzibilă. Drenajul endometriomului sau scleroterapia poate fi o alternativă în vederea prezervării fertilității.

În concluzie, edometrioza este o boală care afectează din ce în ce mai mult populația feminină, ducând deseori la infertilitate. Diagnosticul precoce al bolii face diferența majoră în prognosticul favorabil și evoluția bună la tratament.

Te astept la un consult!
Dr. Iulia HOTINEANU
www.hotimed.ro

 

Articol semnat de Dr. Iulia HOTINEANU Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie în cadrul Clinicilor MEMORMED.

Dacă doriți o programare pentru un consult de specialitate vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 031-9443  sau să solicitați o programare accesând link-ul următor:  Contacteaza-ne! Centrul Medical Memormed

 

 

PROGRAMARE ONLINE